Fuqia magjike e vitaminës DEdhe pse vitaminë D është prodhuar në trup nga rrezet e diellit direkte, mungesa e saj është mjaft e përhapur. Kjo mungesë e vitaminës D ka një efekt të rëndësishëm negativ në muskujt dhe kockat dhe mund të shkaktojë rakit dhe osteoporozën.

Në një studim të kryer në Universitetin e Mançesterit në Britani të Madhe, përfshirë 99 vajza adoleshente 12-14 vjet.
Ata kishin marrë një test të gjakut për të vlerësuar numrin e vitaminës D në serum të gjakut. Ajo u gjet se shumë vajza, me gjithë mungesën e çdo simptome, kishte vitaminë D. ulët

"Ne e dimë se mungesa e vitaminës D mund të dobësojë sistemet muskulare dhe skeletore, por deri më tani ka pasur shumë pak dihet për marrëdhëniet e vitaminës D dhe forcën e muskujve", - tha Dr. Keith Ward - autor i studimit.

"Hulumtimi ynë ka treguar se vitamina D ka një efekt pozitiv në forcën e muskujve, energji dhe shpejtësi në vajzat adoleshente."

Hulumtuesit përdorur rezultatet e matjeve të energjisë muskujve dhe forcë duke u hedhur përmes mehanohrafov. Dr Ward tha se kjo metodë është ideale, si muskujt gjatë ushtrimit janë shpesh reagojnë në një mungesë të vitaminës D. Gjatë gjykimit vajzë me normale vitaminës D është shumë më mirë përballuar me ushtrime.

"Siç e pamë në studimin tonë, vitaminë D ndikon në performancën e muskujve, edhe në mungesë të ndonjë simptome të dukshme të vitaminës mangësi," tha Dr Ward.


"Në studimet e ardhshme, ne duam të përcaktuar nivelin e vitaminës D, e cila nevojitet për punë normale të muskujve."

Lajme përgatitur në www.endo-society.org