Shtojcave ushqyese shijshme nuk do të thotë i sigurt


 • Viktimat e marketingut
 • "Fast Food" si alergjen
 • Si për të mbrojtur veten?
 • "Lista e zezë" e aditivëve të ushqimit
 • Viktimat e marketingut

  Ushqim aditivëve (AP) - Një nga shpikjet më të vjetra të njerëzimit. Ata ishin një nga arritjet e para të sapiens Homo, të cilat, së bashku me dhurata e mirëkuptimit ishte nga natyra një nevojë për shumëllojshmërinë e ushqimit. Çdo ditë, pothuajse çdo person në botë me ushqim përdor të paktën një nga AP më popullore - kripë, sheqer, piper, acid limoni.

  Kohët e fundit në media dhe në botimet shkencore dhe popullore, termi "plotësuese ushqimore" përdoret shpesh për të treguar përzierjet bimore, vendos bimeve, si dhe substanca biologjikisht aktive (BAS).

  Më parë, në prodhimin e ushqimit të përdorur shtojcave natyrore që rrjedhin nga bimët dhe objekte të tjera të gjalla, teknologjitë janë gjithnjë e përdorur sintetizuara kimikisht.

  Kryesor funksionet e marketingut AP - përmirësimin e prezantimit të produkteve, ruajtje më të gjatë dhe vlerës rritje të tregut. Në ditët e sotme, për të arritur qëllimet e marketingut, së bashku me PD-natyror në produktet shtuar preservatives, colorings artificiale, emulsifiers dhe substancave të tjera jo-ushqimore. Shumica e shtojcave nuk kanë asnjë vlerë ushqyese dhe, në të mirë, biologjikisht inerte në trup, dhe në rastin më të keq - të rrezikshme.


  Një nga shembujt më famëkeq të dekadave të fundit që lidhen me sweeteners artificiale - aspartame, i njohur gjithashtu si "nutrasvit", "Dulko" dhe disa të tjerë. Aspartame u shpik në vitet '60 mes. Në dritën e kompanisë së tij amerikane kishte GDSearle, më vonë u bashkua me liderin e teknologjisë gjenetike inxhinieri, korporatës famëkeq Monsanto.

  Në mes të Shoqatës Kombëtare 80 e pijeve të buta SHBA dërgoi një protestë, e cila përfshinte një përshkrim të paqëndrueshmërisë kimike të aspartame. Jostabiliteti i ushqimit sintetike është se ajo (p.sh., uji sode, të vendosura në të nxehtit) prishet në metanol dhe phenylalanine.

  Methanol (alkool metil) - diçka shumë e rrezikshme: 5,10 ml të kësaj helm mund të çojë në shkatërrimin e nervit optik dhe verbim të pakthyeshme, dhe 30 ml mund të shkatërrojë plotësisht një person. Aspartame Më tej metamorfozë, sode ngrohtë dhe produkte të tjera të nxehtë ajo është transformuar në formaldehyde, e cila është kancerogjen fortë.

  Por zëra që protestonin nuk u dëgjuan dhe vazhduan aspartame i tij padyshim prolobiyovane marshimin triumfues nëpër botë - veçanërisht në shishe dhe kanaçe të pijeve të buta. Dhe në fillim të viteve 2000 akumuluar një numër të madh të ankesave në lidhje me këtë stuff. Si numri i ankesave në aspartame tij adresave lënë shumë prapa të gjithë përbërësit e tjerë ushqimit dhe aditivëve!

  Dhe në Shtetet e Bashkuara tashmë ka më shumë se njëqind raste të dokumentuara të helmimit aspartame, zhytur brenda normale "dozë të ushqimit."

  Dhe kjo është vetëm një shembull i politikave moderne të marketingut për produktet e shitura përmes shitësit. Dhe ka edhe sektori hotelieri. Dhe kjo, për fat të keq, edhe një fushë të gjerë të aplikimit PD rrezikshme.

  "Fast Food" si alergjen

  Ne nuk duhet të harrojmë se disa lloje të shtojcave - të dy natyrore dhe artificiale - kundërindikuar për grupe të caktuara të njerëzve që vuajnë nga një ose sëmundje të tjera, shumë prej të cilave mund të shkaktojnë reaksione alergjike të ashpërsia ndryshme.

  Sipas studiuesve vendas dhe të huaj, prevalenca e alergjive ushqimore është në rritje në mbarë botën dhe ndryshon në vendet në një gamë të gjerë 0,01-50%. Alergjive ushqimore janë zakonisht të parë zhvillohet në fëmijëri. Kur ju të merrni disa ushqime nuk janë raste të rralla të anaphylaxis, i cili është një problem i rëndësishëm social dhe mjekësor, si është shkaku i zakonshëm i pacientit nga ambulancë në botë.

  Sipas Shërbimit të Mjekësisë Emergjente SHBA çdo vit më shumë se 30 000 reaksione ushqimore anafilaktik, me 150-200 raste në vit shoqëruar fatal dhe llogaritë për shumicën dërrmuese, siç u përmend më lart, në foshnjëri.

  Duhet të theksohet se në mesin e njerëzve me sëmundje të prevalencës gastrointestinal traktit të alergjisë ndaj ushqimeve më të lartë se në mesin e njerëzve të cilët nuk vuajnë nga këto sëmundje (ajo ndryshonte 5-50%).

  Pse është numri i sëmundjeve të lidhura me konsumin e ushqimit moderne është në rritje të vazhdueshme? Së pari, kjo është për shkak të zëvendësimit të kombeve tradicionale të ushqimit dhe kombësive në sistemin e ushqimit të shpejtë dhe gatim, ku shkalla maksimale duke përdorur arritjet e kimisë moderne dhe bioteknologjia. Zhvillimi i reaksioneve patologjike dhe alergjitë ushqimore, veçanërisht provokoi i përgjithshëm për fëmijët dhe të rriturit faktorë.

  Së dyti, kjo është për shkak të një rritje në pėrshkueshmėrisė e mukozën e zorrëve, e cila festohet në sëmundjet inflamatore të traktit gastrointestinal, provokuar nga ana e ushqimit dhe aditivëve kimike të pazakonta që janë të pranishme në të. Ritmi modern i jetës, ushqim të çrregullt, vakte të rralla ose të shpeshta shkelin sekrecionet e stomakut, zhvillimin gastrit, hipersekrecioni e mukusit dhe çrregullime të tjera që shkaktojnë formimin e jo vetëm alergji ushqimore, por shkelje të tjera të rënda të shëndetit të njeriut.

  Si për të mbrojtur veten?

  Në mënyrë për të ndaluar përhapjen e këtyre sëmundjeve, tani ka nevojë për një vetëdije të gjerë publik, të mësuarit për të shmangur ushqimet që përmbajnë ushqimet potencialisht të rrezikshme dhe aditivëve të ushqimit, dhe të kryejë masat emergjente kur shenjat e sëmundjes dhe reaksione alergjike.


  shoqëri