Faktorët që ndikojnë në koagulimin ose vitaminë K


 • Ku është vitaminë K
 • Si eshte vitamina K në trup
 • Mungesa e vitaminës K

 • Ku është vitaminë K

  Në 1929, për herë të parë ajo ka qenë sugjeruar praninë e faktorëve që ndikojnë koagulimit të gjakut. Biokimisti danez Henrik Dam ndarë yndyrë-shpjegueshëm vitaminë, i cili në 1935 u quajtur vitaminë K (koagulations vitaminë) për shkak të rolit të tij në koagulimit të gjakut. Në 1943, për këtë punë ai u nderua me Çmimin Nobel.

  Forma themelore e vitaminës C - Vitamina K1 (fillohinon) të përfshira kryesisht në perimet (lulelakër dhe lakër Bruksel, spinaq, marule, kungull, soje).
  Vitamina K2 (menahinon) mund të thithen në sasi të kufizuar.

  Ajo është gjetur në mëlçi viçi dhe veshkave thi. Pak më pak se tij gjalpë, djathë, vezë, vaj misri, bollgur, bizele. Sasi të vogla të vitaminës K gjenden në shumë perime, fruta, drithëra, qumësht, bukë. Vitamina K është prodhuar gjithashtu nga microflora zorrëve.

  Doza ditore e vitaminës K është 120 mg, dhe dietë tipike përmban 300-500 mg në ditë të vitaminës, vitamine K përfaqësuar si edhe në ushqim.


  Si eshte vitamina K në trup

  Vitamina K dhe sistemi i koagulimit

  Roli biologjik i vitaminës K për shkak të pjesëmarrjes së tij në procesin e koagulimit të gjakut.


  Ai sintetizohet në prothrombin mëlçisë reaktive - një substancë që jep koagulimit të gjakut normale.

  Vitamina K dhe kockave

  Vitamina K luan një rol të rëndësishëm në metabolizmin e kockave dhe indeve lidhës në rritje e aktivitetit të enzimeve (proteina, të përshpejtojë reaksione biokimike dhe rregullon metabolizmin) në absorbimin e kalciumit, dhe për të siguruar ndërveprimin mes kalciumit dhe vitaminës D, në procesin e mineralizimit dhe kalcifikim e kockave.

  Vitamina K është e nevojshme edhe për të ndërtuar indet e zemrës dhe mushkërive.


  Mungesa e vitaminës K

  Mungesa e vitaminës K në njeri në kushte normale është e panjohur për shkak të faktit se ajo është jashtëzakonisht e rrallë: bakteret e zorrëve vazhdimisht prodhojnë vitaminë në sasi të vogla dhe të hyjë direkt në gjak.

  Vitamina K është gjithashtu e pasur në një gamë të gjerë të ushqimit të perimeve. Megjithatë, sepse vitaminë është yndyrë-shpjegueshëm, kështu që thithjen e saj është kryer siç duhet - pa marrë parasysh nëse ajo është një produkt i baktereve apo të marra nga ushqimi, Nr në zorrë duhet të jetë një yndyrë pak.

  Kushtet nën të cilat thithjen reduktuar të yndyrës në zorrë, të tilla si prania e gurëve të tëmthit mund të shkaktojë mungesë të mesme të vitaminës K dhe për këtë arsye në gjakderdhje.

  Ju mund të ndodhë edhe vitaminë mangësi, në qoftë se ju mori një kurs të gjatë të antibiotikëve që të shkatërruara florën e zorrëve (baktereve të mira si në zorrë të sigurojë një pjesë të konsiderueshme të nevojës për vitaminë K).

  Ky efekt do të rritet, për shembull, në qoftë se ju jeni i sëmurë seriozisht, hospitalizuar, nuk do të mund të hajë ushqimin e dhënë intravenoz, por në të njëjtën kohë që ju ishin të nevojshme doza të larta të antibiotikëve të fortë. Për këto rrethana shumë të jashtëzakonshme, mund të jetë e nevojshme për të siguruar vitaminë K shtesë për të parandaluar gjakderdhje.

  Nga ana tjetër, në qoftë se mjeku donte liquefying gjakun tuaj, për shembull në qoftë se ju keni formuar clots në të këmbëve, mushkërive, zemrës, trurit, ose në qoftë se ju keni një valvulave të zemrës artificiale, ose kishte koronare aterosklerotike arterie anashkalojë përmes bllokadës së furnizimit me gjak të zemrës.

  Simptomet e vitaminës K mungese në trup:

 • gjakderdhje;
 • përçarje të zorrëve;
 • menstruacioneve zgjatur e dhimbshme;
 • lodhje;
 • anemi.
 • Kërkesë themelore për vitaminë K, dmth shuma që është e nevojshme për të parandaluar mangësi në kushte normale, 1 mg për kilogram të peshës trupore në ditë. Nëse një person peshon rreth 70 kg, ai ka nevojë për 70 mg vitaminë C në ditë. Një dietë tipike përmban midis 300 dhe 500 mg vitaminë C në ditë. Sepse Vitamina A mangësi - një fenomen të rrallë, përveç kur diçka prish qëllimin normal të furnizimit ose kur ndërveprime me droga ndikojnë në thithjen e vitaminës.

  Edhe pa burime ushqimore normalisht funksionojnë popullsi gastrointestinal e baktereve mund të shkaktojë mjaft vitaminë C për të arritur kërkesat minimale.

  Foshnjat që janë ekskluzivisht qumësht të gjirit janë në rrezik të vitaminës K mangësi blej si qumështi i gjirit i njeriut përmban sasi relativisht të vogla të vitaminës dhe florën e zorrëve ata nuk janë rritur për të prodhuar sasinë e kërkuar të vitaminës. Prandaj, në shumicën e spitaleve foshnjave të porsalindura tani normalisht administrohen vitaminë K injeksion për të parandaluar mangësi dhe gjakderdhje. Një ushqim komerciale në dispozicion fëmijë përmban 4 mg në 100 kalori, që është përsëri në rrethana normale, të jetë e mjaftueshme për të përmbushur nevojat e trupit.

  Pritja e madhe (rreth 2200 ME në ditë) të vitaminës E mund të zvogëlojë absorbimin e vitaminës K nga trakti gastrointestinal dhe mund të ndikojë edhe efektin e vitaminës K në koagulimit të gjakut normale.

  Vitamina K ndikon në procesin e normalizimit të koagulimit të gjakut. Rrit fuqinë e muret e anijes.

  Informacion nga artikullin "Vitamina K"