Kripa është e varur, si një narkotikeAsnjë prej ushqimeve të zakonshme nuk është e lidhur me kaq shumë doganave dhe supersticioneve dhe nuk vlerësohen aq e shtrenjtë si kripë tryezë. Në kohët e lashta ai ishte vlerësuar më shumë se ari, dhe në shtëpitë e pasura ka pasur edhe një të veçantë besuar - solonichiy cili kryesoi Solonka.

Debati Në ditët e sotme e tensionuar në lidhje me kripë dëmshme apo e dobishme. Mbështetësit e dietë të kripur pa treguar se kripa është shpesh shkaku i hipertensionit dhe cataracts, dhe mbështetësit solonenkoho argumentojnë se kripa luan një rol të rëndësishëm në proceset komplekse metabolike në trup dhe një pjesë e gjakut dhe limfatike. Por as ata as tjetri, deri kohët e fundit, nuk kishte asnjë ide se kripa është shumë problematike, dhe në rast të mungesës së kësaj substance janë drejtuar të njëjtat mekanizmat gjenetike dhe neurologjike që të nikotinës, heroina apo varësisë kokainës.

Shkencëtarët amerikanë kanë kryer kërkime mbi pretendimin se kripë - një droge e vërtetë, e cila shkakton anulimin e "shpërbërjes" si një drogë.

Kripë etje takon instinktet klasike që ofrojnë varësisë për të opiateve dhe i detyrojnë njerëzit të përdorin ushqim të kripur. Industria ushqimore Modern sukses përdor këto dobësi njerëzore dhe prodhon ushqim shumë të ndryshme të pasur në kripë. Në veçanti kjo vlen për institucionet e ushqim të shpejtë dhe snacks "birrë" - krisur, patate të skuqura, anchovies, kallamar dhe arra. Por ky diversitet "solenostey" duhet të kujtojmë se një normë të shëndetshme personi është 4 deri në 15 gram kripë në ditë.