Salt, vdekja e bardhë ose jeta e bardhë
Ushqime Salt bëra në pothuajse të gjitha vendet dhe kulturat.
Shkencëtarët kanë gjetur se kripë luan një rol kritik në këmbim të ndërlikuar
proceset në trupin e njeriut. Klorid natriumi hyn në gjak,
limfatike, pështymë dhe stomakut lëngje dhe aktivizon disa vital
enzimat. Nga ana tjetër, sot nuk ka pothuajse asnjë
një media që mbulon temën e një jetese të shëndetshme, të cilat nuk do të kishte shkruar për rreziqet e
ushqim i kripur dhe nuk do të quhet ky mineral "helm i bardhë" ose "vdekje të ngadalshme".
Shumë mjekë kanë pohuar së fundmi se kripë rrit
stres në zemër dhe veshkat, ndikon mëlçinë dhe ngadalëson lëvizjen

enët e gjakut. Në Britani të Madhe, shkencëtarët Instituti Kombëtar
Shëndeti i quajtur njerëzimin nga 2025 për të reduktuar futje kripë
në tre gram në ditë për person, ndërsa sot njerëzit përdorin mesatarisht
6-8 gram kripë.

Por në ankesat kontrast për të reduktuar në mënyrë drastike futje kripë shkencëtarë të tjerë
besoj se mungesa e kripës në dietë rrit rrezikun shumë
e goditje, sulmet në zemër dhe sëmundjeve të tjera kardiovaskulare dhe
diabet. Përveç kësaj, në qoftë se plazma përmban shumë pak
kripë, më shpejt ose më vonë të çojë në çrregullime të rënda metabolike. Refuzim
nga ushqimi i kripur moderuar gjithashtu rrit në mënyrë të konsiderueshme kolesterol dhe


triglycerides - yndyrna që mund të shkaktojë një shumëllojshmëri të
Sëmundjet. Përveç kësaj, klorid sodium dhe ndihmon tretjen
të përfshirë në transportin e dioksidit të karbonit nga mushkëritë gjatë frymëmarrjes. Si
Mbështetësit pohojnë përdorimin e ushqimit të kripur pa, çdo ushqim, duke përfshirë perime
dhe fruta përmbajnë kripë, edhe në qoftë se ushqimi nuk i shtoni kripë gjatë gatimit. Por
Kundërshtarët e tyre të argumentuar, një sasi e tillë e vogël e kripës nuk është e mjaftueshme për të
Funksionimi normal i trupit. Rreth 75% e kripes ne kërkohet
merrni enët që kripë shtesë, dhe vetëm 25% janë të
Përmbajtja natyrore kripë në ushqim.

Admiroj shumë i kripur
Enët jo e nevojshme, por edhe për të reduktuar futje kripë për të 2 gram në ditë, në qoftë se ajo
Nuk ka gjendje të rëndë shëndetësore, nuk duhet të gjithë.