Dietë mesdhetare bën një të dytë me meshkuj të zemrësSiç e dini, dieta mesdhetare është e bazuar në përdorimin e një shumëllojshmëri të ushqimeve bimore (fruta, perime, bukë nga mielli gruri, arra dhe fasule), vaj ulliri si burim kryesor të reduktimit yndyrë pritjen mish të kuq, kufizimeve të qumështit dhe pritjen një numër i madh i detit.

Interesante, dieta mesdhetare ka një numër përfitimesh shëndetësore, që e bën atë përhapur aq gjerësisht. Meta-analizë e studimeve të kohëve të fundit multicenter tregoi se aderimi në dietë zvogëlon rrezikun e kardiovaskular dhe vdekshmërisë kancer dhe incidenca normë prej sëmundjes Parkinson dhe Alzheimer.

Dy studime kanë konfirmuar përfitimet nga kjo dietë për të normalizuar metabolizmin. Në studim spanjoll, burrat dhe gratë me faktorët e rrezikut të lartë për sëmundje kardiovaskulare ishin të ndarë në 2 grupe. Në grupin 1 pacientët e përdorur në dietën e dietës mesdhetare, dhe në 2 ngrënë ushqime të ulëta në yndyrë. Pas 3 muajsh, pacientët e grupit 1 kishin nivele të ulëta të glukozës, kolesterolit dhe presionin e gjakut në krahasim me grupin e kontrollit. Studimet italiane kanë qenë të përkushtuar për të studiuar efektin e dietës mesdhetare në pacientët me çrregullime metabolike në rrezik për zemrën dhe enët e gjakut.


Ajo u gjet se në grupin e studimit sëmundjet e zemrës të rralla dhe pacientët marrë ushqyesve më shumë së bashku me produktet e përmendura më sipër.

Studiues greke argumentojnë se ushqimi i tyre kombëtar është i ngjashëm me dietën paleolitike, të pasura me fibra, antioksidantë, yndyrna të pangopura. Besohet se evolucioni njerëzor u shoqërua me përdorimin e produkteve që përmbajnë këto substanca. Ndërsa dietat e tjera duhet të pasqyrojnë disponueshmërinë e produkteve të caktuara në një zonë të caktuar gjeografike, shenjë dalluese e dietës mesdhetare mund të jenë në gjendje të përdorin atë në shumë vende, pavarësisht kushteve të ndryshme në rritje të bimëve dhe kafshëve.

Shkencëtarët këshillojnë për të përdorur ushqime natyrale dhe të shëndetshme të veçanta në dietë mesdhetare që ju ndihmon të mbroni veten nga sëmundjet e ndryshme kronike, duke përfshirë rrezik më të ulët të kancerit të prostatës.

Lajme përgatitur në faqen www.medicalnewstoday.com