Çfarë bën etiketën e ushqimit


 • Në afat
 • Perberja e produkteve
 • Çfarë duhet të shmangin


 • Çfarë është bota e qytetëruar dhe gamë më të madhe të produkteve në dyqane, konsumatorët më të vështirë të zakonshëm të vendosin se çfarë është e pasur me diversitet nuk do të shkaktojë dëme në të dyja shëndetit ose figura. Le të mësojnë të lexojnë etiketat saktë.

  Etiketë produkt i shitur zyrtarisht duhet të jenë si në vijim:

 • Emri i produktit, emri i plotë i prodhuesit, adresën e prodhuesit. Të gjitha letrat dhe numrat duhet të jetë i lexueshëm.
 • Vlera e energjisë dhe sasia e proteinave, yndyrë dhe karbohidratet për 100 g.
 • Përbërësit.
 • Label përkthim i të gjitha informatave në rusisht, nëse mallrat e eksportuara jashtë vendit.


 • Në afat

  Ka disa opsione referohen afat të produktit.

 • "Gaudens te ..." nënkupton se produkti humbet përshtatshmërinë e tij për përdorim në date.
 • "Ditë Raft N / muaj / vite" do të thotë periudha e ruajtjes në paketimin e prodhimit e cila matet nga data e prodhimit. Data e prodhimit mund të jetë mbi shtresë e paketës bankat e poshtme, të mbuluar, etiketë dhe duhet të jenë të shtypura ose rrëzuan jashtë, por jo i shkruar me dorë. Raft jeta dhe raft jeta - koncepte jo identike. Produkt i ruajtur në vitin paketimit te pa hapur mund të jenë të përshtatshme për përdorim brenda disa ditë ose më pak pas ngushtësi e paketës.


  Informacion në lidhje me këtë shpesh mund të gjenden në paketim, ajo duket si mbishkrimin "Pas hapjes dyqan ...".

 • Perberja e produkteve

  Tërhequr vëmendje mbishkrimin "kalori", "OMGJ-të lirë", "nuk ka kolesterol" dhe informacione të tjera jo-të dobishëm rreth përbërjes dhe i projektuar vetëm për të tregut të produktit.

  Emri përbërësit janë gjithmonë në mënyrë të numrit të tyre në produkt. Vendi i parë është zënë nga përbërësit kryesorë, kështu produkt të qumështit me cilësi të mund të identifikohen duke përfshirë praninë e fjalës "qumësht" në vendin e parë në magazinë.


  Çfarë duhet të shmangin

  Yndyrna . Nga përbërësit e rrezikshme përfshijnë yndyrna trans që shfaqen në procesin e marrjes së një vaj margarinë perimesh.

  Yndyrna trans të shkatërruar enët e gjakut, rritjen e kolesterolit në gjak, të stimulojë inflamacion në trup dhe të kontribuojë në zhvillimin e diabetit, trashje, kanceri. Etiketë nuk është produkt i dëmshëm nuk duhet të jetë fjala "yndyrna trans", "margarinë", "hidrogjenuar yndyrë", "përhap", "vaj gatimi", "yndyrë perime" (nuk duhet të ngatërrohet me vaj!).

  Interesting:
  Mbishkrimin "jo kolesterolit" të prodhuesve të vajrave bimore të caktuara të tërhequr blerësit, sikur të thonë se produktet e tyre nuk ka kolesterol, ndryshe nga produktet konkurruese. Megjithatë, vaj vegjetal në vetvete nuk është një burim i kolesterolit sepse kolesterolit është gjetur vetëm në yndyrë të kafshëve.

  Është si një paketë e kripë për të shkruar "jo sheqer". Nuk ka gënjeshtër, por blerësi kthehet mashtruar.

  Karbohidratet . Konsumi i tepërt i karbohidrateve të thjeshta që lidhen me zhvillimin e dhjetra sëmundjeve, më "të padëmshme" janë obeziteti, diabeti, osteoporozën dhe hemorroide. Karbohidratet e thjeshta janë të fshehur nën emrin e "sheqer", "sukroze", "shurup misri", "shurup sheqer prej malti", "shurup", "mjaltë" koncentrohen fruta "dhe madje" fruktoza ", i cili zakonisht konsiderohet i pafajshëm. Lexoni me kujdes përbërjen e produkteve: çanta e lëng në një gotë mund të jetë numri i karbohidrateve të thjeshta është e barabartë me pesë teaspoons e sheqerit.

  Sodium . Mbi rreziqet e kripë shkruar mjaft, kështu që ne vetëm të kujtojnë se sodium bën membranë qelizore depërtueshëm clogging jetës dhe prishjen e produkteve të tyre të mikroorganizmave të zorrëve, të cilat në fund të fundit çon në plakjen e shpejtë.
  Një sasi e madhe e kripës të përfshira në të gjitha tymosur, kripura, produktet e thata të kafshëve, duke përfshirë djathë, perime turshi, fast-ushqimore dhe madje edhe bukë.

  (Për të vazhduar. Në artikullin e ardhshëm në etiketë ushqim lexuar në lidhje me përbërësit mbështetëse, aditivëve të ushqimit, preservatives, emulsifiers dhe sweeteners.)