Kthejeni kripëTifozët salt've dëgjuar për rreziqet e kripës. Dikush dëgjuar mjekët, duke u përpjekur për të ngrënë më pak kripë dhe refuzon i kripur peshk, ndërsa të tjerë besojnë se mungesa apo sasi e vogël e kripës në dietë në mënyrë të konsiderueshme ndikon në shijen e saj dhe nuk e privojnë veten e kënaqësi për të ngrënë ushqime tuaj të preferuar.

Shkencëtarët kanë diskutime për ekipin gjata mbi nëse trupi i njeriut mund të shkoni pa kripë. Shprehur një shumëllojshmëri të mendimit - dikush pretendon se klorur natriumi është baza e trupit normale, dhe dikush bind kripë - një "vdekje të bardhë". Shumica ende dakord se një sasi e moderuar e kripës e nevojshme për të ruajtur ekuilibrin aciditetin e stomakut, pjesëmarrjen në ofrimin e glukozës dhe aminoacideve në gjak dhe të stimulojë aktivitetin e enzimave brenda qelizave.Luhatjet e mprehtë në përmbajtjen e kripës në krye plazma e gjakut në çrregullime metabolike dhe pasojat e rënda. Sipas shkencëtarëve të cilët argumentojnë dobinë e kripë, madje edhe një sëmundje si poshtër nuk mund vetëm të rezultojë në një mungesë të plotë të vitaminave, por mungesë akute të kripërave minerale, veçanërisht klorur natriumi.

Por çdo gjë është e mirë në moderim, siç e dimë, çdo substancë mund të jetë një ilaç dhe helm të gjithë dallimi në shumat e përdorura. Ne duhet të konsiderojmë se shumë kripë mund të çojë në presion të lartë të gjakut dhe sëmundjet e zemrës. Sipas studimeve të fundit, një miliard pacientët hypertensive pothuajse 30% e fituar sëmundjen nëpërmjet konsumit të peresolene ushqimit, dhe 9% e kripës ishte shkaku i infarktit të miokardit.Lajme përgatitur Svetlana Khomenko.