Frymëzon ose vrarëNë çdo kohë të autoriteteve të tij njerëzimit ekzistenca marrë stimuluesve, nëse infusions bimor apo alkoolit. Në Lindjen e Mesme si një stimulues shërbyer kafe në Kinë dhe Azi - çaj dhe Afrikë - arra cola. Pije shkallë industriale të energjisë janë mbajtur kohët e fundit në fund të shekullit të kaluar. Në ato vite, përveç famë botërore Coca-Cola dhe Pepsi filloi prodhimin e Red Bull, dhe pasi ata ishin vënë në prodhim dhe Burn adrenalin rush.

Pije energjetike janë jo-alkoolike apo të ulët-alkool përzierje, e cila është projektuar për të stimuluar sistemin nervor të njeriut, për të përmirësuar efikasitetin e saj dhe për të eleminuar marramendje dhe sleepiness.

Reklamim pije premtime të tilla "ia plas i fuqishëm i energjisë", që i bën ato tërheqëse për të dy të rriturit dhe fëmijët.
Megjithatë, shkencëtarët kanë kohët e fundit Akademia Amerikane e Pediatrisë paralajmëroi se pije energjetike janë të rrezikshme, veçanërisht për shëndetin e fëmijëve dhe adoleshentëve.

Një shërbejnë pije të energjisë në mënyrë tipike përmbajnë më shumë kafeinë se disa gota e kafe. Gjithashtu, ata shpesh të shtoni stimuluesve bimore të tilla si Guarana dhe taurine. Hulumtuesit vuri në dukje se këto stimuluesve janë më të rrezikshme për fëmijët. Përveç kësaj, në energji pije janë substanca biologjikisht aktive nga bimë medicinale, doza të tepërta të cilat shkaktojnë përzier dhe të vjella.


Konsumi i rregullt i "energji" mund të shkaktojë tensionin e gjakut e lartë, rrit normën e zemrës dhe pagjumësi. Këto pije përmbajnë një shumë të kalorive dhe të kontribuojnë për të fituar peshë të pakontrolluar.