Multivitamina nuk punojnë - thonë shkencëtarëtNjë nga hulumtimet e fundit mjekësore ka arritur në përfundimin se vitamina nuk të zvogëlojë rrezikun e kancerit, sëmundjeve të zemrës, mos e reduktuar normat e vdekshmërisë tek gratë gjatë menopauzës.

Ekspertët flasin në favor të një dietë të shëndetshme të ekuilibruar, e cila duhet të jetë më e frutave, perimeve dhe produkteve të tërë-kokërr. Ajo pason një pjesë mjaft të thjeshtë e këshilla: të marrë vitamina nga ushqimi natyral.

Më shumë se gjysma e popullsisë së Shteteve të Bashkuara preferojnë vitamina-komplekset, kosto vjetore të cilat së bashku përbëjnë mbi 20 miliard $. Megjithatë, rezultatet e hulumtimit sugjerojnë nuk ka dallime të mëdha në gjendjen shëndetësore të një grupi njerëzish të cilët rregullisht mori vitamina dhe ata të cilët nuk i marrin ato në të gjitha.

Shkencëtarët do të publikojnë tetë-vjeçare përvojën tuaj mjekësore me caveat që këto studime të zbatohet vetëm për gratë, sepse eksperimenti nuk ishte e përfshirë whatsoever njeri.

Detyra e studimit shkencor ishte për të identifikuar shkaqet më të zakonshme të vdekjes, paaftësisë dhe të cilësisë së jetës në gratë postmenopausal.

Në eksperiment, të titulluar "Iniciativa Shëndeti i Grave", u ndoq nga 162 000 gra, nga të cilët 41,5% ishin përgatitjet e rregullta multivitamin në dietën e tyre përmbante sasi të mëdha të frutave, perimeve dhe yndyrë të ulët.

Pjesa më e madhe e "përdoruesve multivitamin" ishin gra të bardha me të ulët BMI dhe nivelet e larta të aktivitetit fizik.


Ky grup kishte më shumë pjesëmarrës që konsumuar më pak alkool dhe pirja e duhanit (krahasuar me grupin që nuk e ka marrë vitamina).

Gjatë shumë viteve të punës shkencore është regjistruar 9.619 raste të kancerit: gjirit, vezoreve, veshkave, fshikëzës, stomakut, zorrës (zorrës së trashë dhe rektumit), të mushkërive. 8751 janë raportuar incidente kardiovaskulare dhe regjistruar 9865 vdekje.

Lajme përgatitur në faqen www.livescience.com