Mekanizmi i kalorive


 • Çfarë është një kalori?
 • Si kalori?
 • Ushqyesve kalori
 • Norma bazë metabolike
 • Kalorive, Fat dhe Ushtrimi

 • Çfarë është një kalori?

  Kalori - një njësi e energjisë të barabartë me shumën e ngrohjes e nevojshme për të ngrohur 1 mililitër e ujit nga 1 shkallë Celsius, dhe është e barabartë me 4,184 xhaul. Ne priremi që të lidhen kalori me ushqim, por në realitet ato lidhen me çdo gjë që është e aftë për të prodhuar energji. Për shembull, një litër benzinë ​​përmban 7750000 kalori.

  Kur ne lexojmë etiketën në një kuti me kos, ne shohim një numër të caktuar - numrin e kalorive që trupi do të merrni në kuti polnomusvoenii përmbajtjes. Në realitet, natyrisht, i referohet kilocalories (kcal 1 = 1000 kalori), por jo gjithmonë dhe jo kudo është shkruar.

  E njëjta gjë vlen edhe për ushtrimin, kur tryezë në palestër, thotë se çdo kaluar milje në punë rutine, ju do të djeg 100 kalori, unë do të thotë 100 kalori. Në këtë artikull, duke folur e kalorive, ne gjithashtu do të mbajnë në mend kalorive.

  Si kalori?

  Për të jetuar, marr frymë, lëvizje, veprim gjakut nga një organ në një tjetër - një njeri ka nevojë për energji, që ajo merr nga ushqimi.

  Ushqyesve kalori


  Numri i kalorive në produkt - një tregues se si shumë energji potenciale përmban produktin. Një gram i karbohidrateve përmban 4 kalori në një gram të proteinave - 4 kalorive në një gram yndyrë - 9 kalorive.


  Pra, nëse ju e dini se sa yndyrë, proteina dhe karbohidratet gjenden në ushqim që ju vë përpara në tryezë, ju lehtë mund të llogaritur vakt tuaj kalori.

  Nëse ne shikojmë në drithërat e etiketë të famshme markë, të cilat përfshijnë fruta të thata dhe pesë llojet e drithërave, ne shohim një linjë të tillë: "vlerën e Energjisë: 326,00 kcal". Kjo do të thotë se në qoftë se ne kemi vënë 100 gram drithëra në një tas, vihet në zjarr dhe djeg në hi (në fakt, e bëjnë shumë të vështirë), produkti ynë do të sigurojë 160 kalori (mos harroni se kalorive - ajo kilocalories) - ngrohjes të mjaftueshme për të ngrohur 160 £ e ujit nga 1 shkallë Celsius.

  Tani lexoni me kujdes atë që është shkruar në pjesën e muesli tonë energjetik, 7,9 gram të proteinave, 1,6 gram yndyrë, 70 gram karbohidratet - dhe të gjitha këto ushqyesve së bashku janë në gjendje për të prodhuar 326 kalori. Nga këto 326 kalorive që vijnë nga proteina 31,6 (7,9 x 4 g feçe) 14,4 - nga yndyra (1,6 g x 9 cal) dhe 280 të karbohidrateve (70g x 4 politike).

  Të trupit tonë "djeg" kalori të përfshira në muesli yidenyh, nëpërmjet proceseve metabolike, enzimat në sistemin e tretjes prishen yndyrna të glicerinë dhe acide yndyrore, proteina në aminoacidet dhe karbohidratet në glukozë dhe sheqerna tjera. Më tej, këto molekula të marrë përmes qarkullimit të gjakut në qeliza, ku ose absorbohet për ndërtimin dhe rigjenerimin e qelizave, ose të dërguara në fazën përfundimtare të metabolizmit, të cilat reagojnë me oksigjen për lirimin e energjisë të përfshira në to.


  Norma bazë metabolike

  Sa kalori nderojnë qelizat tona për funksionimin e duhur? Për çdo person, ky numër do të jetë unik. Etiketat me informacion në lidhje me vlerën e energjisë së produktit që ju shpesh mund të vijnë të gjithë fjalët që një ditë një njeri i duhen rreth 2000 kalori.
  Ky numër - një vlerë mesatare shumë të përafërt të kalorive që trupi ka nevojë për të marrë çdo ditë, por në të vërtetë trupi juaj mund të kërkohet më pak ose më shumë. Juaj peshë, lartësi, seksi, mosha dhe aktiviteti fizik - të gjitha ndikojnë nevojat tuaja kalori. Në llogaritjen një kalori të përditshme individuale zakonisht marrin në konsideratë tre faktorë:

 • Norma bazë metabolike;
 • Niveli i vitalitetit;
 • Thermogenesis ushqim.
 • Norma bazë metabolike (BCM) - numri i kalorive që trupi i përdor për të mbështetur jetën në pushim. Shkon BCM 60-70 për qind të totalit të kalorive të shpenzuara gjatë ditës dhe rrahje zemre të shpenzuara, të punojnë të mushkërive, veshkave dhe mirëmbajtjen e temperaturës normale trupore. Meshkujt WSN zakonisht më e lartë se ajo e grave. Metoda më e saktë të llogaritjes së BCM - formulën Harris-Benedikt:

 • Për meshkujt: 66 + (13,7 x peshë në lbs.) + (5 x rritjes në cm.) - (6,8 x moshës në vite)
 • Gratë: 655 + (9,6 x pesha në kg.) + (1,8 x rrit në cm.) - (4,7 x mosha në vite).

 • (Shënim: Numri "655" për gratë - kjo nuk është një typo.)
  Faktori i dytë në skemën e llogaritjes së kërkesave të përditshme me kalori - një aktivitet me rëndësi jetike. Koncepti i aktivitetit jetësor përfshin çdo aktivitet e gjumit për sportin e të rrjedhshëm, duke ecur, heqjen ndonjë ngarkesë, Bending trupin dhe çdo lëvizje të tjera që ju bëjnë deri në hyrjen e tekstit në tastierë - të gjitha djeg kalori. Numri i kalorive djegur gjatë një lloj të veçantë të aktivitetit, varet nga pesha tuaj. Këtu është një tabelë që tregon numrin e kalorive të shpenzuara në aktivitete të ndryshme në varësi të peshës trupore.


  Llogaritni normën tuaj metabolike, ju mund të përdorni kalkulator tonë.

  Thermogenesis ushqimit - pjesa finale e totalit të kalorive ditore të shpenzuara; energjia ne shpenzojnë në tretje dhe ndarjen e saj me minerale që përdoren nga trupi. Multiply BCM juaj 10% dhe që ju të merrni numrin e kalorive që trupi juaj ka nevojë për përpunimin e ushqimit.

  Kalorive, Fat dhe Ushtrimi

  Pra, çfarë ndodh nëse duke marrë më pak ose më shumë kalori se djegiet e trupit tuaj? Ju fitoni apo humbni yndyrë, respektivisht. Për shembull, akumulimi i shtesë 3.500 kalorive rezervat e trupit tuaj që ndodhen rreth një kile të tepërta yndyrë - kështu trupi krijon rezerva në rast të një kohë të uritur.

  Nga ana tjetër, në qoftë se ju për disa kohë të djegur 3500 kalori përveç atyre që keni shpenzuar çdo ditë dhe kështu, trupi do të përkthehet në energji rreth kile tuaj të rezervave yndyrë.

  Sa për stërvitje, ata duhet të jenë të vetëdijshëm për një paralajmërim të rëndësishëm. Ushtrimi rrit normën metabolike, jo vetëm gjatë gulçitje në një rutine, por brenda dy orëve pas trajnimit, sepse metabolizmi merr një kohë të kthehet në një ritëm normal të punës.

  Shumë njerëz pyesin nëse ndonjë burim rëndësi të kalorive. Në përgjithësi, në qoftë se ne të merrni kalori aq ushqime sa shpenzojnë, dhe në qoftë se ne flasim vetëm për peshën, ajo nuk e bën, dhe është kalori kalori.

  Në këtë drejtim, kalori që rrjedhin nga yndyrë, nuk janë të ndryshme nga kalorive, proteina të nxjerra nga, të gjitha prej tyre - një njësi të energjisë. Për sa kohë që ju djeg sa më shumë që keni qenë, pesha e juaj nuk do të ndryshojë, dhe në qoftë se ju djeg më shumë se ushqimi blerë, ju do të fillojë për të humbur peshë.

  Por në qoftë se ne mendojmë për vlerën ushqyese të ushqyesve, duket se është shumë e rëndësishme për ne origjina e kalorive. Karbohidratet dhe proteinat janë shumë burime më të vlefshme të kalorive se sa yndyrna. Dhe, edhe pse trupi i njeriut ka nevojë për të funksionuar siç duhet nekom sasi e yndyrë (yndyrë nëpër trup merr vitaminat nga ushqimi), yndyrë të tepërt në dietë mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore.

  Zyra e Ushqimit dhe Drug Administration Quality (US) (Food and Drug Administration) rekomandon që të mbani yndyrnat për të marrë jo më shumë se 30% të kalorive ditore. Kjo do të thotë se kur ju dietë për 2000 kalori në pjesën e yndyrë duhet të përbëjnë jo më shumë se 600 kalori - 67 gram. Megjithatë, shumë mjekë dhe nutritionists thonë se më - është 25%, për një total prej 56 gram në ditë në shkallën prej 2000 kalori në ditë.

  Këtu janë disa që mund të papritur ju: