Vlera e treguesit kryesorë të kolesterolit në gjak


 • Koncepti i kolesterolit
 • Roli i proteinave kolesterolit transportit transportuesit
 • "Bad dhe i mirë" kolesterol
 • Normat Normal Kolesteroli

 • Koncepti i kolesterolit

  Kolesteroli - Kjo lipide (lipidet do të thotë yndyrë) nivelet. Në lipidet afat përfshin disa substanca yndyrore. Kur kolesteroli pllakë la atij veglat e zemrës, trurit, jeta bëhet e padurueshme. Sulm në zemër, goditje, hipertension, atherosclerosis - koncepti i një rresht të vetëm, dhe kudo është e njëjtë kolesterolit.
  Është thënë për të përcaktuar rrezikun e sëmundjeve të zemrës, është e mjaftueshme për të matur bel. Ajo u gjet se kur bel perimetër më shumë se 96 inç sëmundje koronare të zemrës në gratë ndodh tre herë më shumë gjasa se zonjat më të sofistikuara.

  Dhe pastaj ai shkon në skenë përsëri kolesterolit, natyrisht, të hollë e kolesterolit grave më poshtë.

  Ushqime të ngopura, ushqime të pasura me kolesterol - kjo rrugë e drejtpërdrejtë për të siguruar që veglat e sistemit të qarkullimit të gjakut të humbur elasticitetin. Reduktuar elasticitet rrit rrezikun e sulmit në zemër. Por vetëm në qoftë se elasticiteti i enëve të gjakut janë në gjendje për të zgjeruar kur muskujt kërkojnë rritjen e volumit të oksigjenit. Me moshën, enët e gjakut humbasin elasticitetin e tyre, dhe kjo çon në zhvillimin e hipertensionit.

  Vetë Kolesteroli nuk është e dëmshme. Gjaku duhet detyrimisht të përmbajë një sasi të caktuar të yndyrë dhe kolesterol.

  Kolesteroli është i rëndësishëm për ndodhjen e shumë proceseve, dhe madje edhe trupi prodhon atë si një karburant shtesë në raste ekstreme.


  Vetëm kolesterolit të lartë është e rrezikshme.

  Rrjedhjen e gjakut bëhet i ngopur grimca të ngjitet kolesterolit depozituara në muret e arterieve dhe bllokoj ato. Duhet theksuar se ky vlerat e kolesterolit të tepërt është shumë e zakonshme në ditët e sotme. Kolesteroli i Big sugjeron një rritje të rrezikut të sëmundjes së zemrës fitojnë.


  Roli i proteinave kolesterolit transportit transportuesit

  Për të vlerësuar rrezikun e vërtetë të dijes e sëmundjes së kolesterolit total në gjak nuk është e mjaftueshme. Nje person mund të ketë një kolesterolit relativisht të lartë, por rreziku tepër minimal i sëmundjes koronare të zemrës.

  Anasjelltas, së kolesterolit relativisht të ulët tek njerëzit mund të karakterizuar nga rrezik relativisht të lartë të sëmundjes koronare të zemrës. Arsyeja është se më nuk do të shpërndajë lipidet në gjak, por kur kombinohet me proteina të veçanta - lipoproteins transportohen përmes arterieve.

  Dy llojet e lipoproteins luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjeve të zemrës koronare - lipoprotein densitet të ulët dhe me densitet të lartë lipoprotein. Nivele të larta të lipoprotein densitet të ulët dhe uljen e HDL, në mënyrë të konsiderueshme rrit rrezikun e sulmeve të zemrës. Në të kundërt, një përqendrim i lartë i lipoprotein densitet të lartë dhe të ulët - ulët lipoprotein densitet të konsiderueshme të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

  Fakti se densitet të ulët lipoprotein kolesterolit depozitimi kontribuojë mureve arteries, ndërsa lartë densitet lipoprotein - kolesterolit është hequr nga muret e arterieve dhe atë të transportit të mëlçisë për metabolizmin. Prandaj, përcaktimin e rrezikut individual të sëmundjeve koronare të zemrës, është e rëndësishme të dini se nivelet e këtyre dy llojeve të lipoproteins. Raporti i kolesterolit total në përqëndrime të HDL lidhen me kolesterol të jetë tregues i besueshëm i rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

  Kolesteroli është prodhuar kryesisht në mëlçi - 1,5-2,5 g në ditë, me ushqim si ajo merr rreth 0,5 m.

  Kështu, shkaku i akumulimit të lartë kolesterolit është formimi kryesisht e tepërt e këtij kompleksi në trup dhe ngadalësojnë prodhimin e saj, e cila kontribuon me konsumin e tepruar e yndyrave shtazore, të pasura me acide yndyrore të ngopura.

  Kolesteroli është gjetur vetëm në prodhimet shtazore. Kolesterol më i madh i ndryshëm (mg per 100 g pjesë ushqimor i produktit):

 • vezë - 570
 • Djathë Hollandisht - 520
 • Veshkave viçi - 300
 • viçi mëlçisë - 270
 • derri mëlçisë - 130
 • Kur gatim mish dhe peshk i humbur 20% kolesterolin.

  Shkencëtarët britanikë që studiojnë plakjen, argumentojnë se nivelet e larta të kolesterolit në trup nuk është vetëm e keqe, ajo siguron që personi është i vjetër.

  Sipas studimeve të fundit, në gjakun e njerëzve që duken më të vjetër se sa vitet e tyre, që përmban kolesterol ngritur dhe hemoglobinën. Brenda gratë duken më të vjetër, studiuesit gjetën, dhe nivelet e ulëta të bilirubin, të cilat prodhojnë qelizat e kuqe të gjakut. Nivelet e larta të hemoglobinës dhe të niveleve të ulëta të bilirubin janë të lidhura drejtpërdrejt me pirjen e duhanit. Studiuesit argumentojnë se njerëzit të duken më të vjetër se vitet e tyre, kur qelizat e gjakut në lëkurë janë shkatërruar nga pirja e duhanit, kolesterolit dhe faktorëve të tjerë.


  "Bad dhe i mirë" kolesterol

  Kolesteroli që vjen nga ushqimi ose sintetizohet në trup që do të dërgohen për të "konsumatorëve" - ​​organeve dhe indeve.

  Sepse kolesterolit nuk shpërndajë në gjak për të transportuar trupin "paketat" e kolesterolit në proteina membrana. Kompleks që rezulton është quajtur lipoproteins. Lipoprotein densitet të ulët (LDL) - "i keq" kolesteroli sepse ajo është transferuar në muret e anijes, ku ajo është e akumulojnë.

  Densitet të lartë lipoprotein (HDL) - "e mirë", sepse ajo ndihmon në heqjen e kolesterolit të tepërt nga muret e arterieve dhe për të mbrojtur trupin nga atherosclerosis. Niveli më poshtë 1,0 mmol / l - i ulët dhe është konsideruar si një faktor i madh rreziku për sëmundje kardiovaskulare. Nga 1,0-1,5 mmol / l është e pranueshme, dhe 1.5 mg / dL dhe mbi të - të lartë nivelin e HDL mund të konsiderohet si mbrojtje e mundshme kundër sëmundjeve kardiovaskulare.


  Normat Normal Kolesteroli

  Për të kuptuar më mirë rezultatet e testimit për kolesterolit, është e dobishme që të dini cila pjesë i takon lipoproteins densitet të lartë dhe të cilat - në lipoprotein densitet të ulët.

  Nivelet më të larta të kolesterolit HDL - kolesteroli i mirë - shihet zakonisht në njerëz të cilët rregullisht luajnë sportive, nuk pi duhan dhe të mbajë një peshë të shëndetshme.

  Treguesit e lipoprotein densitet të ulët:

 • 160 mg% ose më shumë - është një tregues i kolesterolit të lartë
 • 130 - 159mh% - kolesterolit margjinale rajon
 • në 130mh% - kolesterol normal
 • Vlera e densitet të lartë lipoprotein:

 • në 35mh% - rrezik shtesë
 • 35mh% ose më shumë - kolesterol normal
 • Treguesit e kolesterolit total:

 • 240mh% ose më shumë - kolesterol të lartë
 • 200 - 239mh% - Rajoni margjinale
 • në 200 mg% - kolesterolit normal
 • Informacion nga neni "Kolesteroli. Nivelet e kolesterolit. Kolesterol normal të gjakut "