Interesat gatim mund të shpëtojë kancerinJay Scott Smith (J. Scott Smith), një kimi ushqime profesor Kansas State University (Kansas State University), i zbatuar një numër projektesh për të gjetur mënyra për të zvogëluar dëm heterociklik amine (DTA).

HTA - një grup i carcinogens që ndodhin gjatë viçi termike përpunimit, tiganisje, tiganisje dhe madje gatim.

HTA penetrimit në trup rrit rrezikun e kancereve të tilla si kanceri i stomakut, mushkërive, gjirit, prostatit dhe pankreasit.

Gjatë studimit të tij të kohëve të fundit Smith gjeti se antioksidantë natyrore që gjenden në disa erëza, një rënie 40% në nivelin e HTA, me kusht që këto mish spërkatën me erëza në gatim.


"Viçi është më e larta në mesin e të gjitha llojet e aktivitetit mishit mutagjene, të cilat nuk mund të ndikojnë në shëndetin e njerëzve," - tha Smith.

Ekipi i eksperimentit Profesor Smith me disa erëza: qimnon njohur gjerësisht, koriandër, xhenxhefil kineze, rozmarinë dhe shafran i Indisë. Ajo u gjet se, në krahasim me erëza të tjera xhenxhefil, rozmarinë dhe shafran i Indisë kanë kapacitet më të madh antioxidant.

Shkencëtarët janë këshilluar me forcë erëza nuk hyduvaty kur gatim mishi. Smith gjithashtu shpreson se zhvillimet e ardhshme në temë HTA do të përcaktojë nëse kjo ka kuptim për të përdorur marinades dhe salcat me koncentrim të lartë të ekstrakte bimore.


Por ne tashmë e dimë se mish marinuar në ekstrakt rozmarinë, pasi përgatitja përmban shumë më pak carcinogens.

Lajme përgatitur nga Anna David.