Natyra mund të përcaktojë nëse një person arrin në peshëHulumtuesit në Institutin Kombëtar britanik për Aging (Instituti Kombëtar i SHBA për Aging) gjetën se njerëzit impulsive, ambicioze dhe agresive janë më të prirur për trashje sesa individët me temperamentin nevrotike, dhe edhe më shumë - personalitet të ekuilibruar.

"persona impulsivity që e duan konkurrencën, shpesh nuk kanë disiplinën dhe përgjegjësinë për të kontrolluar veten e tyre dhe të ushtruar rregullisht duke ndjekur një dietë të shëndetshme" - shkruar në lirimin e lajmeve institut.

Për këtë studim, hulumtuesit kanë mbledhur mbi pesëdhjetë vjet e të dhënave rreth dy mijë njerëz fizikisht dhe mentalisht të shëndoshë me arsim të lartë.

Pjesëmarrësit u vlerësuan në të ashtuquajturat "Big Five" tipare të personalitetit: sinqeriteti, integritetit, extraversion, butësia dhe nevrotyzmu - si dhe tridhjetë e pesë nën-kategori të Fig. Paralel në të dhënave konsideratë në peshë dhe volumin e trupit në periudha të ndryshme të jetës.

Sigurisht, doli se të gjithë pjesëmarrësit kanë tendencë për të fituar peshë si ne moshe. Megjithatë, personalitet i papritur dhe impulsiv pësoi një disponueshmërinë mesatare e paund shtesë më shumë se të tjerët. Studimet e mëparshme kanë treguar se impulsivity çon në overeating dhe alkoolit abuzimit, duke rezultuar në rritje të vazhdueshme peshë. Tani shkencëtarët kanë gjetur se tipare të caktuara të kontribuojnë për të fituar peshë të vazhdueshëm gjatë gjithë jetës.


Njerëzit me një dëshirë për antagonizmin e rrezikut, cinizëm, agresivitet dhe konkurrencën gjithashtu mori një grup anëtarë shpesh dhe të tjerët më të cilëve janë diagnostikuar me "trashje".

Të pakta dhe të arsyeshme kanë qenë individ të ndërgjegjshëm dhe të përgjegjshëm, në krahasim me njerëzit me lloj nevrotike e karakterit, pesha e tyre nuk ka ndryshuar shumë herë mbi moshën e pjekurisë psikologjike.

"Rruga e peshë të tepërt në varësi të tipareve jo drejtpërdrejt - thonë studiuesit. - Ndoshta, përveç mekanizmave të sjelljes, ajo është edhe fiziologjik i rregulluar. Ne shpresojmë se së shpejti ne mund të ndjekim në mënyrë të qartë marrëdhënien e tipare individuale mendore dhe predispozitë për trashje.

Atëherë ne mund të simulojnë mënyra krejtësisht të reja të që kanë të bëjnë me problemin e njerëzve mbipeshë. "