Hulumtimet kanë treguar se acidi folik tepërt mund të rrisë rrezikun e kanceritPasi ajo u gjet se plotësim i vitaminës B12 rrit gjasat e kancerit, shkencëtarët kanë ngritur pyetje në lidhje me sigurinë e shtojcave që përmbajnë acid folik.

Hulumtuesit norvegjeze gjetën se pacientët me sëmundje të zemrës që marrin terapi kombinim përmbajnë edhe acid folik dhe vitaminë B12, shpesh të sëmurë dhe kancer po vdes se pacientët të cilët nuk i marrin këto vitamina gjatë trajtimit.


Në Norvegji, ndryshe nga SHBA dhe Kanada, është prania dekurajuar i acidit folik në përbërjen e produkteve. Që nga tregu norvegjez për shtojcave vitaminë është relativisht i vogël, dhe pjesëmarrësit e studimit është rreptësisht e ndaluar për të marrë ndonjë ilaç pa dijeninë e studiuesve, shkencëtarëve një mundësi unike për të maksimizuar eksperiment, shumë pikërisht të vlerësuar ndikimin në pacientët doza të mëdha të acidit folik.

Një artikull i publikuar në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane (AMA) 18 nëntor 2009, rëndohet frikë për shkencëtarët që janë të nevojshme për shtesa ushqimore që përmbajnë acid folik, mund të shkaktojnë rezultate të papritura.

"Shtimi i ushqimit dhe vitamina acid folik nuk është aq e sigurt sa ishte menduar më parë", - tha kohët e fundit gjatë një interviste mars Ebbinh (Marta zbatice), një mjek kryesor dhe autor i Norvegjisë Universitare Spitalore Hoklend (Spitalore Universitare Haukeland).

Një artikull në Gazetën e AMA - rezultat i hulumtimeve rigoroze dhe të debatit të nxehtë në vitet e fundit komuniteti mjekësor, një numër në rritje i studimeve kanë sugjeruar se acid folik lartë përshpejton rritjen e qelizave të kancerit tek njerëzit me një predispozicion gjenetik për kancer.


Studimi është e komplikuar nga fakti se acid folik në qoftë se ajo merr një grua shtatzënë, në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon rrezikun e defekteve te tubit neural në foshnjat (p.sh., spina bifida).

Për të vlerësuar të gjitha rreziqet dhe të kuptoni nëse doni ndonjë ndryshim në politikën e mbrojtjes së shëndetit publik, ju keni shumë punë, hulumtuesit paralajmërojnë.

Acidi folik (vitamina B9) - është një formë sintetike e folate, një ujë i shpjegueshëm vitaminë B grup, në natyrë gjendet në zarzavate me gjethe jeshile dhe perime dhe fruta të tjera. Qeveria federale e Kanadasë në 1998 i rekomanduar prodhuesit e ushqimit për të shtuar acid folik në miell miell, makarona fortifikuar dhe produkteve cornmeal nga gratë për të marrë mjaft e kësaj vitamine për të zvogëluar numrin e defekteve te tubit neural në të sapolindur.

Disa prodhues të pasuruar vullnetarisht me acid dhe të tjera produkte folik, të tilla si drithëra.

Edhe pse vitaminë që është shtuar për ushqim, jo ​​shumë të mëdha, disa shkencëtarë janë të shqetësuar se kanadezët që marrin suplemente ushqimore dhe multivitamina mund të merrni një dozë të madhe të acidit folik.

"Ne jemi të shqetësuar se shtojcave acid folik në të vërtetë të promovuar kancerit të bëhen më të zakonshme", - tha Young-Në Kim (Jang-Në Kim), Profesor i Mjekësisë dhe Shkencës së shëndetshme të hahet Universitetin e Torontos (Universiteti i Torontos) dhe Klinika gastroenterologist Shën Michael (Spitali St Michael).

"Por ne duhet të jemi shumë të kujdesshëm me përfundimet sepse shtimin e vitaminave në ushqim jep rezultate të shkëlqyera."

Një studim i ri përbëhet nga 6000 vëzhgime për pacientët me sëmundje të zemrës, të ndarë në dy grupe: njëra mori një kombinim të acidit folik dhe të tjera të B vitaminave B, të dytë - placebo. Pacientët që marrin vitamina çdo ditë marrë 0,8 mg acid folik, vitaminë B12 0,4 mg dhe 40 mg të vitaminës B6. Në të njëjtën kohë, disa subjekte janë dhënë asnjë kombinim i vitaminave, por vitaminë B6 dhe acid folik vetëm.

Pas më shumë se gjashtë vjet të vëzhgimit mjekësore, studiuesit gjetën një numër të rritur të sëmundjeve dhe vdekjeve nga kanceri në mesin e atyre të cilët kanë marrë vitaminë B12 bashku me acid folik.

Vitamina B6 nuk ishte e lidhur me çdo ndryshim në sëmundshmërinë.

Dr. Ebbinh njoftoi, studimi gjeti se acidi folik është, nuk vitaminë B12, ka shumë të ngjarë përgjegjës për rritjen e rrezikut të kancerit për shkak se ajo është ofruar për pacientët në doza shumë të mëdha.

Kur përfundoi periudha mbikëqyrje mjekësore, studiuesit gjetën se 10 për qind e pacientëve që marrin acid folik u diagnostikua me "kancer", ndërsa në grupin pa marrë ndonjë vitaminat e grupit B, kjo përqindje ishte e barabartë me 8,4. Në mesin e rasteve janë udhëheqës diagnozë kancer në rritje e rasteve të kancerit të mushkërive.

Hulumtuesit numërohen 56 raste të kancerit të mushkërive në grupin që merr acid folik dhe 36 në atë që nuk e ka marrë këtë vitaminë.

Gratë kanadeze që planifikojnë një shtatzëni të urdhëruar për të marrë të paktën 0,4 mg acidi folik, dhe disa "avokatët shëndetësore" (njerëz të cilët janë të bashkuar në mbështetje të të drejtave të pacientëve dhe të forcojnë politikat në kujdesin shëndetësor -. Përafërsisht Switch .) Ne fuqimisht këshilluar qeverinë për të ndryshuar rekomandimin për dozim të lartë.

Kështu, thotë Dr Kim, Kanadezët mesatare parakohshme arritur nje doze ditore prej 0,8 mg, e cila është marrë për studim, apo edhe të kalojë atë.


Dr Kim kujdeset për njerëz marrjen e shtesave sepse ata tashmë përmbante 0,4 mg acidi folik. Shtoni këto ushqime të fortifikuara me acid folik - dhe ne të lehtë të marrë 0,8 miligram famëkeq.

Edhe pse kjo mund të duket se përqindje, me një rritje incidencën e kancerit në studim të papërfillshme, ajo është mjaft e rëndësishme, në qoftë se të marrë parasysh numrin e popullsisë të të gjithë vendit. Kjo është një arsye pse shumë profesionistë ka shqetësime në lidhje me problemet plotësimin e acidit folik dhe përdorimin e tij të tepruar.

"Ju nuk mund të rregullojmë çdo gjë me ndihmën e pilula - thotë Dr. Ebbinh.

- Kjo ndodh se mirë dhe ekziston një kufi ".

Përgatitur në lajme www.theglobeandmail.com