Diagnoza dhe parandalimin e kolesterolit të lartë


 • Metodat e diagnozën e kolesterolit të lartë
 • Objektivat e trajtimit të niveleve të kolesterolit të lartë të gjakut
 • Parandalimi i kolesterolit të lartë

 • Metodat e diagnozën e kolesterolit të lartë

  Diagnoza e kolesterolit të lartë kryhet vetëm nga analiza biokimike të gjakut. Megjithatë, në kushte të përshtatshme, hiperlipidemia (kolesterolit të lartë) që çojnë në zhvillimin e arteriosklerozës, e cila nga ana e vet ka manifestime të ndryshme, në varësi të vendndodhjes së pllakave aterosklerotike.

  Për shkak të faktit se kolesteroli i lartë nuk ka simptoma specifike, diagnoza ajo është e bazuar në analizën e gjakut.

  Varësisht nga rezultatet e analizave biokimike të gjakut, niveli i fraksioneve lipidet e gjakut, mjeku mund të rekomandojë ndryshime të jetesës, ilaçe, apo lloj tjetër të trajtimit. Përveç kësaj, në bazë të të dhënave laboratorike mjeku konstaton se rreziku i arteriosklerozës. Rreziku më i lartë i sëmundjeve të zemrës, më intensiv trajtim i kolesterolit të lartë.

  Testi biokimik i gjakut bëhet vetëm me stomak bosh. Duke përdorur analiza biokimike e lipideve të gjakut janë komponente - ashtuquajturat fraksione. Ajo LDL - lipoprotein densitet të ulët ("kolesteroli i keq"), HDL - lipoprotein densitet të lartë ("kolesteroli i mirë"), kolesterolit total dhe triglycerides.


  Në mënyrë për të ulur rrezikun e arteriosklerozës dhe manifestimet e tij, është e nevojshme që të lipidet ishte si vijon:

 • lipoprotein me densitet te ulet poshtë 130 mg / dL
 • lipoprotein densitet të lartë sipër 40 mg / dL (burra) dhe mbi 50 mg / dl (gratë)
 • kolesterolit total më pak se 200 mg / dL
 • trigliceridet me pak se 200 mg / dL
 • Disa shkencëtarë besojnë se është më mirë që të ketë kolesterolin tuaj dhe nivelet e triglicerideve edhe më të ulëta sesa treguar më lart.


  Objektivat e trajtimit të niveleve të kolesterolit të lartë të gjakut

  Trajtimi për kolesterolit të lartë varet nga niveli i lipideve në gjak rrezikun ekzistues të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës dhe shëndetin e përgjithshëm.

  Qëllimi kryesor i trajtimit të kolesterolit të lartë është për të reduktuar "kolesterolit të keq" - densitet të ulët lipoprotein. Trajtimi i hershëm mjeku i kryer mund të rekomandojë ndryshim jetese:

 • dietë (të shmangur ushqimet yndyrore)
 • ushtrim fizik
 • normalizimi i tensionit të lartë
 • ndërprerja e duhanit
 • Nëse këto masa nuk do të ndihmojë në uljen e ulët lipoprotein densitet të në gjak, apo mjeku mendon se pacienti ka një rrezik të lartë të arteriosklerozës dhe sëmundjeve të zemrës, ngre çështjen e nevojës për mjekim.

  Shumica e kandidatëve për trajtim të drogës janë meshkujt mbi 35 dhe gratë në menopauzë.

  Droga që ulin lipidet e gjakut:

 • Statins - efekti i tyre është për shkak të faktit se ata të parandaluar formimin e kolesterolit në mëlçi
 • droga që lidhin acidet biliare
 • fibrate
 • niacin (vitaminë B5)

 • Parandalimi i kolesterolit të lartë

  Zakonisht, mjekët rekomandojnë që të fillojnë ndryshimet e jetesës dhe dietë të rregullt. Zbatimi i këtyre masave në shumë pacientë mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit të përgjithshëm prej 10-20%. Por shpesh duke ndryshuar mënyrën e jetesës dhe dietë mund të zvogëlojë kolesterolit total prej 2-6%.

  Pika më e rëndësishme është ndryshimet e jetesës dietë. Mjekët rekomandojnë masat e mëposhtme:

 • reduktuar futje ngopur yndyrë në 7%
 • reduktuar konsumin totale të yndyrës në 25-35%
 • kufizimin e kolesterolit që vjen nga ushqimi në 200 mg në ditë
 • Konsumi ditor i ushqimeve të pasura me fibra, mesatarisht 20-30. Fiber gjenden në ushqime të tilla si kënaqur, bizele, fasule dhe shumë fruta dhe perime
 • futje e përditshme e ushqimeve që përmbajnë sterole dhe stanolit - arra, vajra bimore, misër, oriz dhe të tjera
 • produkte të tjera, konsumi i të cilave ndihmon normalizimin e nivelit të kolesterolit në gjak (disa varieteteve të peshkut - salmon, salmon, skumbri, sardelet)
 • soje dhe shumë zëvendësues të mishit soje me bazë edhe të zvogëlojë nivelet e gjakut të lipoprotein densitet të ulët
 • Peshe tepërt gjithashtu rrit gjak LDL dhe ulet HDL si nje faktor ne trajtimin e hiperlipidemisë konsiderohet humbje peshe.

  Tjetër faktor shërim - ushtrim. Rekomanduar ditore kushtojnë 20-30 minuta gjimnastikë, gjimnastikë apo drejtimin. Të jetë i sigurt për të ushtruar para se të konsultoheni me mjekun në lidhje me formën dhe kohëzgjatjen e tyre.

  Pirja e duhanit është gjithashtu një faktor i madh hiperlipidemia dhe atherosclerosis, ajo është e rekomanduar për të lënë duhanin menjëherë sapo zbuluar nivele të larta të kolesterolit.

  Të gjitha këto masa të ndihmojë për të normalizuar nivelet lipidet e gjakut dhe parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

  Informacione nga artikullin "lipide Elevated gjakut"