OMGJ ose një rrezik për shëndetin


 • Ushqime të modifikuara gjenetikisht
 • Pse janë këto produkte
 • Ushqim të rrezikshme ose të modifikuar gjenetikisht
 • Duhet të dini

 • Një nga dallimet kryesore midis njeriut dhe kafshëve - dëshira për të
  përmirësimin e mjedisit - në mënyrë të pashmangshme do të çojë në ndryshime në
  planetit tonë. Modifikuar gjenetikisht ushqime - një përgjigje për shkencëtarët objektiv të eliminuar urinë në Tokë.


  Sot zhvillime të tilla që shkaktojnë reagime të përziera
  në të gjithë botën. "Mos hani modifikuar gjenetikisht
  Produktet sepse askush nuk ka provuar se ajo është e sigurt "-
  paralajmërojnë disa shkencëtarë rusë. Të tjerët, megjithatë, keqardhje

  që nuk fushat RF, të cilat rriten bimët "artificiale".


  Le të shqyrtojmë faktet në mënyrë të paanshme,
  në lidhje me produktet e inxhinierisë gjenetike, dhe për të kuptuar se çfarë i tyre
  rrezik, dhe atë që një avantazh të veçantë.

  Ushqime të modifikuara gjenetikisht

  Ushqime të modifikuara gjenetikisht të marrë emrin e tyre për shkak të përbërjes së tyre janë substanca që rrjedhin nga organizmat e modifikuar gjenetikisht (OMGJ).


  OMGJ janë futur një përbërjen gjenetike të një organizmi të quajtur "gjene të synuar."
  Kjo është bërë në mënyrë që të japin bimët me pronat e reja.
  Për shembull, për të krijuar varietetet e grurit rezistente ndaj thatësirës,


  përdorur scorpion gjen.


  Shkencëtarët kanë sukses futur gjene të reja në dhjetra e llojeve
  bimët dhe kafshët - për të krijuar një bimë me ngjyra të ndezura të duhanit me gjethe
  domate, të lehtë për të tolerojë ngricat, misri-rezistente
  pesticideve.


  Lista e bimëve, që përdoren me sukses teknika gjenetike inxhinierike, është rreth pesëdhjetë lloje, duke përfshirë mollë, kumbull, rrushi, lakër, patëllxhan, kastravec, grurë, soje, oriz, misër dhe shumë kultura të tjera.  Nga rruga, mos e ngatërruar termi "modifikuar" dhe "të modifikuar gjenetikisht". Për shembull, niseshte e modifikuar, e cila është përfshirë në shumicën e kos, ketchup dhe majonez me ushqime me OMGJ nuk zbatohet.

  Niseshtete e modifikuara
  - Ajo niseshtete që njerëzit të përmirësuar nevojat e tyre. Kjo
  mund të bëhet ose fizik (efektin e temperaturës, presionit,
  lagështia, rrezatimi) apo mjete kimike. Në rastin e dytë
  Përdorimi i kimikateve që janë të lejuara nga Ministria e Shëndetësisë të Federatës Ruse si ushqim
  aditivëve.


  Njerëzimi ka kërkuar gjithmonë të përsosjes.
  Eksperimentet e para kultivimin e bimëve u filluan 8 mijë. Pes. e .. Dhe
  Bioteknologji përdorur më parë për të bërë bukë, birrë dhe
  djathë në 4 mijë. BC. f ..


  Origjina e inxhinierisë gjenetike të bimëve janë hapur në 1977,
  autorizuar përdorimin e tokës mikroorganizëm Agrobacterium

  tumefaciens si një hyrje instrument të huajt potencialisht të dobishme
  gjenet në bimë të tjera.


  Gjyqet e para në terren të modifikuar gjenetikisht
  lashtat, të cilat rezultuan u hoq
  rezistente ndaj sëmundjeve virale domate u kryen në 1987
  vit.


  Në 1993, ushqime të modifikuara gjenetikisht janë pranuar në dyqanet në botë.


  Deri më sot, produktet OMGJ mbuluar më shumë se 80 milionë. Ha të tokës bujqësore dhe kultivuar në më shumë se 20 vende.


  Më shumë se 30% e të gjitha soje rritur në botë, mbi 16% pambuk, 11%
  canola (bimore vaj) dhe 7% misër bërë duke përdorur
  Arritjet e inxhinierisë gjenetike.  Në territorin e pa hektarë, të cilat do të jenë të mbjella transgenic.


  Tani në Rusi lejohet të shes 13 lloje të centralit
  ushqim që përmban produkte të modifikuara gjenetikisht ose,
  shkencëtarët thonë, komponentë GM: tre lloje sojë, gjashtë varieteteve të misrit,
  dy lloje, dhe një panxhar sheqeri dhe oriz.


  Varietetet e modifikuar e soje, misri, patatet janë përdorur gjerësisht në
  produktet e prodhimit - formulë foshnjore, kokrra të drithërave,
  konservuar mish, buke dhe produktet ëmbëltore.  Pse janë këto produkte

  Përdorimi i ushqimeve të modifikuara gjenetikisht - një shans për të zgjidhur problemin e urisë në

  planet me futjen e kulturat pronave të reja
  të nevojshme për kultivimin e tyre efikas.


  Një nga detyrat e rëndësishme që mund të zgjidhin transgenes - marrjen e bimëve rezistente ndaj virusit
  si aktualisht nuk ka luftuar tjetër
  Infeksionet virale të lashtat. Aktualisht,
  bimët e përftuara që mund të përballojë ndikimin e më shumë se një duzinë
  infeksionet e ndryshme virale.


  Një problem tjetër i lidhur me mbrojtjen e bimëve kundër dëmtuesve.
  Përdorimi i insekticideve nuk është plotësisht efektive, së pari për shkak të tyre
  toksiciteti, dhe së dyti, për shkak se ata janë të larë nga shiu nga

  bimët. Bimët transgenic patate dhe bimët domate ishin rezistente ndaj
  pamposhtur beetle patate Kolorado, bimë pambuku ishin
  rezistente ndaj insekteve. Duke përdorur inxhinieri gjenetike
  ka reduktuar përdorimin insekticid me 40 - 60%.


  Inxhinierë gjenetike kanë sjellë bimët transgenic me periudhë të gjatë ripening. Këto domate, për shembull, mund të hiqet nga shkurret e kuqe, pa frikë se ata perezreyut gjatë transportit.

  Ushqim të rrezikshme ose të modifikuar gjenetikisht

  Pothuajse menjëherë pas paraqitjes së ushqimeve të modifikuara gjenetikisht në raftet nisur një fushatë ndërkombëtare duke kërkuar ndalimin e tyre.


  Shumë dijetarë kanë vënë në dukje të shumë rreziqeve që lidhen me

  produktet e inxhinierisë gjenetike. Faktorë negativ përdorimi i ushqimeve gjenetikisht të modifikuara
  mund të grupohen në 2 grupe: ushqimit dhe mjedisit.


  Rreziqet ushqyese . Dobësimi i sistemit imunitar, mundësia e alergjik
  Reagimet rezultojnë nga veprimi i drejtpërdrejtë i proteinave transgenic.
  Ndikimi i proteinave të reja të prodhuara nga gjenet e ndërtuar është i panjohur.
  Njeriu ata kurrë nuk kishin qenë përdorur dhe për këtë arsye është e paqartë nëse
  Ata alergeneve.


  Shfaqja e rezistencës ndaj të drejtave antibiotikët, duke e bërë të pamundur trajtimin e shumë sëmundjeve.  Dëmtime të lidhura me akumulimin e
  Herbicideve të drejtat, si bimët gjenetikisht të modifikuara janë pronë e tyre
  grumbulluar.
  Efektet Remote kancerogjene.


  Rreziqet mjedisore . Përdorimi i ushqimeve të modifikuara gjenetikisht, dmth gjenetikisht
  bimët e modifikuara të çon në një rënie drastike në cilësi të lartë
  diversitet. Për modifikimeve gjenetike të marrë një ose dy varieteteve të tyre dhe
  punë. Rreziku i zhdukjes së shumë specieve.


  Rreziqet imagjinare . Disa ambientalistët radikale para?
  ? Parandaluar që shumë hapa
  Bioteknologji për ndikimin e tyre të mundshëm mund të bëj më mirë
  efektet e një shpërthimi bërthamor: se përdorimi i gjenetikisht të modifikuara
  Produktet e çon në loosening te geneve, duke çuar në shfaqjen e
  transportuesit mutant gjen dhe mutants tyre.
  Megjithatë, në aspektin e gjenetikës, ne jemi të gjithë mutants. Në
  çfarëdo organizma përqindje shumë të caktuar të gjeneve
  është mutated. Shumica e mutacioneve është krejtësisht
  natyra jonë dhe nuk ndikon në funksionet vitale
  transportuesit tyre.


  Mutacionet si të rrezikshme që shkaktojnë gjenetik
  Sëmundjet e ndërmjetësuara, ata janë studiuar relativisht mirë. Në
  produktet e modifikuara gjenetikisht të këtyre sëmundjeve ka të bëjë asgjë
  keni, dhe shumica e tyre të shoqëruar njerëzimin nga agim të saj
  pamja.  Duhet të dini

  Problemi me sigurinë e ushqimeve të modifikuara gjenetikisht është se ata
  u tregtuar pa kaluar hulumtim gjithëpërfshirës të thellë.


  Shkencëtarët nuk mund të provojë se produktet e inxhinierisë gjenetike plotësisht
  padëmshme. Në të njëjtën kohë nuk ka dëshmi definitive e rrezikut të tyre.
  Pra, ne do të duhet të marrë vendime, të marrë
  produkte të ngjashme në ushqim ose në çdo mënyrë për të shmangur ato.


  Problemi kryesor - të marrë informacion të saktë mbi përbërjen
  produkt që kemi fituar. Në modifikuar gjenetikisht
  produkte që përmbajnë 0,9% ose më shumë të përbërësve të modifikuara të detyrueshme
  Procedura duhet të etiketohen në etiketë.

  Këshilla çdo konsumatorit të ndërgjegjshëm - me kujdes
  të studiuar informacionin në etiketë, veçanërisht të shkruar me shkronja të vogla.


  Ushqime të modifikuara gjenetikisht e tregtuar në Moskë

  do të shënohet me stickers veçanta të ndritshme. Për të gjithë këtë
  e ardhmja. Detyra për - me përgjegjësi të
  shëndetin e tyre, gjithmonë duke e bërë një zgjedhje të informuar dhe të mençur.

  Informacion nga nenet "ushqime të modifikuara gjenetikisht: ushqim i ardhshëm apo shëndetësore rrezikut të?".