Ushqime të modifikuara gjenetikisht


 • Modifikim gjenetik
 • Rreziqet mitike dhe avantazhet e gjenetikisht
  produktet e modifikuara

 • E modifikuar gjenetikisht (GM) ushqime janë të njëjta -
  Produktet e përfituara nga organizmat transgenic. Kjo përkthyer në
  gjuhë të thjeshtë do të thotë një trup mbart gjenin huaj ose gjene.

  Në të vërtetë, termi mund t'i referohet të dy florës dhe të
  fauna. Por kështu historikisht, se, duke folur e GM,
  i referohet uzinës. Çuditërisht, askush bile nuk mund të ndodhë,
  që brumë maja është vënë në, ajo është më së shumti
  modifikuar gjenetikisht produkt. Anyway, kështu bimë bimëve


  Modifikim gjenetik

  Të gjithë
  reduktohet në një dobësi të thjeshtë njerëzor: Unë dua që të punojnë më pak,

  dhe marrë - më shumë. Si kultivarëve të para të bimëve?
  Njeri filloi të zgjedh ato fara që pourozhaynee dhe poslasche. Next -
  më shumë. A jo vetëm të marr me vete, por për të bërë ndryshime - mutacione. Për shembull,
  gruri vështirë rrezatuara me rrezatim gama dhe pastaj të zgjedhur nga të gjithë
  hustokolosyaschihsya shumica e mutants.

  Sot, progresi ka ardhur më parë
  ju mund të përpiqet për të ndryshuar rrënjësisht një lloj të pasurisë
  bimët pryschepyvshy atë të nënshkruajë një tjetër organizëm. Kjo është gjen
  ndryshime: a gjen shtytje fabrikë përgjegjës për dobishëm i ri
  nënshkruani. Duhet të theksohet se çdo i ri, natyrisht
  jo i pranishëm, shkencëtarët nuk e di se si për të hartuar, të gjitha manipulimet


  me modifikimin gjenetik - një shuffling janë në dispozicion në krijesa të ndryshme.


  Çfarë
  doni të merrni të gjitha këto modifikim gjenetik? Dy gjëra -
  të përmirësuar cilësinë ushqyese dhe rritjen e produktivitetit. I parë
  drejtim, në përgjithësi, jo shumë të zhvilluar, e bërë nga oriz, pasurohet
  vitaminë A; domate, pasuruar me hekur; soje me e përmirësuar
  raporti i acideve yndyrore. Në përgjithësi, ky hulumtim, të cilat ne në Rusi
  nuk përballen. Ka, megjithatë, pjepër GM me rritjen afat - mirë, kështu që është një rrezik për disa. Sa shpesh ju bleni këtë pjepër
  dimër, eh?

  Drejtimi i dytë është shumë më i zhvilluar
  dhe se bimët transgenic tilla me jepnin rritur

  ne hani. Si për të rritur produktivitetin? Në thelb, kjo e bën tre
  mënyra - për të futur gjenet e rezistencës ndaj dëmtuesve të bimëve të ndryshme
  (Hani insekte fabrikë të tillë, dhe vdes në agoni) gjenet
  rritjen e thatësirës, ​​ngrohjes dhe rezistencë të ftohtë (mirë, është e qartë)
  dhe gjenet e rezistencës herbicid (dmth herbicid ujitur fushë,
  të gjitha barërat e këqija marr frymë, është e nevojshme). Bimët kryesore ekspozuar
  modifikim i tillë GM - soje, misri dhe oriz. Ajo është çdo gjë ynë.

  Gjenetikisht
  ushqim i modifikuar - është ajo e mirë apo e keqe? A
  ata rrezikojnë? Dhe në qoftë se ju imagjinoni, çfarë? Problemi, natyrisht, shumë më
  plagë.

  Diskutimi mbi dobinë e produkteve të dëm-GM është
  disa komponente.

  E para - një krejtësisht objektiv
  Refleksione. Nga njëra anë, bimët GM jap një shumë të përfitimeve, nga ana tjetër -
  gjë krejtësisht të re dhe absolutisht e pamundur të thuhet me siguri se
  ka, madje edhe pasojat më të largët të këqija do të jetë.

  I dytë
  komponent - PR (marrëdhëniet me publikun). Në mënyrë të qartë, nga kultivimin e produkteve gjenetikisht të modifikuara vetëm
  firmat do të përfitojnë të tjerët - janë në dëmin. Dhe të fillojnë të
  Të dyja janë shpërndarjen e granteve të ekspertëve të ndryshme dhe ruajtësve të natyrës.
  Duke folur e Greenpeace. I tronditi raportin mbi modifikuar gjenetikisht
  oriz në Kinë. Ideja themelore e këtij raporti - bimët GM është, natyrisht,

  e keqe, por në qoftë se ata ende e përdorin atë nga kompania "Monsanto"
  në vend të reinventing veten.


  Rrezik dhe dinjitet mitik gjenetikisht
  produktet e modifikuara

  Rrezik
  1
  "Ky ushqim Frankenstein. Gjenet Alien nga bimët e modifikuara gjenetikisht mund
  merrni në qelizat e njeriut, duke shkaktuar mutacione, kancer, etj në
  poyidach direkt apo pasardhësit e tij të largëta. "

  Kjo është
  ndoshta pyetja më e vështirë për gazetarët, do të dërgojë shkencëtarët e saj,
  dhe në kthim - dhe qeshte qeshura akuzat shkollë injoranca
  program në biologji. Është një turp, nuk është ajo? Por seriozisht, pas
  bimet e huaja për një gjen të caktuar vendoset, nuk ishte

  ndryshëm nga genet e tjera të bimës. Ajo ADN është ADN-ja. Në
  Në përgjithësi, të gjitha bimët e ADN-së ndaj njerëzve të huaj, pavarësisht nga
  origjina. Atëherë kjo do të thotë se çdo i ADN-së nga ushqimi mund vbuduvatysya
  në gjenomin e njeriut. E pra, sa interesante. Fins japoneze - kështu
  duhet të Peshkimit, pasi ata kanë ngrënë peshk që mijëvjeçarit.

  Numri i rrezikut 2 "Ushqime Transgenic mund të jetë toksik për njerëzit"

  Dashuri
  të çojë në mostër patate transgenic nga e cila brumbujt patate
  marr frymë. Oh, brumbujt marr frymë, por ata janë. Kjo toksinë nuk është e vlefshme
  madje me insekte të tjera, nuk është ai person. Në përgjithësi,
  toksiciteti i produkteve transgenic për gjitarët (duke përfshirë -

  Të drejtat) në mënyrë të besueshme nuk është provuar.

  Numri i rrezikut 3 "Ushqime të GM të shkaktojë krijimin e rezistencës së baktereve ndaj antibiotikëve."

  I vështirë
  për të thënë nëse kjo është e vërtetë. Kështu, kur gjenomit bimore futur
  gjen i huaj dhe futur atë me gjenit antibiotik si
  shënues. Kështu, bakteret mund të ndërtojë në gjenomin e saj një ADN të huaj. Dhe
  më gjen rezistencë DNA do të në botë, më shumë të ngjarë
  Depërtimi i saj i baktereve, duke përfshirë patogjene. Ju duhet vetëm për të
  vuri në dukje se si shënuesit e përdorur gjenet e rezistencës
  antibiotik se njëzet vjet si nuk është më e përdorur në mjekësi.


  Dhe ky moment është zakonisht modeste heshtur.

  Numri i rrezikut 4 "Ushqime të GM të rrisë rrezikun e alergjive."


  Kjo
  demagogji e pastër. Fakti i thjeshtë i manipulimit gjenetik
  nuk e rrisin alergjive. Një tjetër gjë, në qoftë se një person ka
  kanë një alergji ose një predispozitë për alergji ndaj çdo proteine
  një trup, atëherë ajo duhet të jetë e qartë alergjik
  reagimi dhe produkti GM, ku proteina eshte.

  Një shembull i famshëm - njerëz alergjik ndaj proteinave Brazil arrë reagoi
  dhe soja transgenic, e cila është transferuar gen i proteinës. Njerëz
  janë alergjik ndaj produkteve të tjera, ky soje transgenic ishte vjollcë.
  Se rreziku është, natyrisht, por ekzagjeruar në masë të madhe.

  Në përgjithësi -
  ajo kërkon etiketimin e produkteve gjenetikisht të modifikuara, dhe jo të njëjta si tani (tip
  është / nuk është), por shumë më i detajuar.

  Është e gjitha qenë rreziqe mitike, ka dy rreziqe janë reale.

  Përdorim
  Ushqim GM që është modifikuar gjenetikisht
  bimët, duke çuar për të mprehtë diversitetit bien varietal. Në
  modifikimet gjenetike të marrë një ose dy klasa, dhe të punojnë me ta. Pushim
  vdes panevojshme. Kjo, natyrisht, jo shumë e mirë.

  Tjetër
  Rreziku i vërtetë - varësia nga prodhuesit. Tani
  në bimët transgenic futur gjene të tjera që e bëjnë të
  fara e tyre steril. Si rezultat, çdo herë që ju duhet për të blerë fara

  firmë. Pyetja kryesore - në qoftë se një kompani refuzon të shesë ose çmimi
  heqë në qiell? Sidomos në qoftë se firma amerikane dhe një bujk, të themi,
  Evropian? Në fakt, në Evropë këtë dhe vënë përqindjet
  brenda kuptimit të bimëve të modifikuara gjenetikisht në ushqim. Dhe ndërsa intensifikuar
  marrë varieteteve tyre të bimëve të modifikuara gjenetikisht.

  Numri Dinjitet 1 "Me bimët transgenic mund të ushqyer botën, si mund shumë herë për të rritur rendimentin."

  Insektet
  nuk e tmerrshme, barërat e këqija - too. E pra, deri tani ajo është. Pas një kohe,
  dëmtuesit fitojnë rezistencë ndaj toksinave, barërat e këqija - herbicid. Dhe
  fillojnë nga e ri. Nuk do të jetë saktësisht i njëjtë "garë të armëve"

  si me antibiotikë.

  Numri Dinjitet 2 "Ju mund të krijoni një fabrikë krejt të re me pronat e shkëlqyer."

  Lo
  Ka nuk janë, jo. Ndërsa shkenca vetëm mund të riorganizimi funksion. Dhe ju mund të
  drag and drop feature (dhe nuk mund të ndonjë) nga një organizëm në tjetrin.
  Asgjë më shumë.

  Nëse ju shikoni në atë që ka
  bërë - të gjitha të përmirësuar sasior, jo cilësor. Kështu që
  nuk duhet të zbatohet për ushqim GM si diçka të tmerrshme, por veçanërisht
  nuk ka nevojë për të marrë të përfshira. Vetëm faza e ardhshme e zhvillimit të bioteknologjisë.
  Me pluset dhe minuset e me të saj. Një klithmat zë të lartë e madhe
  rrezik ose lumturi e madhe - ajo është ose disa papërshtatshmëria ose
  partiake.

  Informacion nga nenet "Mitet rreth modifikuar gjenetikisht (GM) ushqime".