Vitamina B12 apo cyanocobalamin


 • Vitamina B12 (Cyanocobalamin)
 • Që përmbajnë vitaminë B12 (cyanocobalamin)
 • Rëndësia e vitaminës B12 (cyanocobalamin)
 • Mungesa e vitaminës B12

 • Vitamina B12 (Cyanocobalamin)

  Vitamina B12 dhe acidit folik mund të mos jetë i pranishëm në trup të burgimit të vetmuar. Në historinë e zbulimit të këtyre dy vitamina janë lidhje të sëmundjeve të kërkimit të tilla si anemia dëmshëm. Në trajtimin e kësaj sëmundje vitamines B12 dhe acidit folik rritjes mënyrë të shumë njëri tjetrit, që një pa tjetri nuk mund të punuar efektivisht në trup.


  Që përmbajnë vitaminë B12 (cyanocobalamin)

  Vitamina B12 është gjetur vetëm në ushqimet e kafshëve, dhe numri i tij më i madh - në brendshmeve (mëlçisë, veshkave dhe zemrës) dhe në oysters.

  Një numër i konsiderueshëm i saj është të përfshira në qumësht thatë ligët, djathë, vezë e verdhë veze, si dhe prodhimet e detit (gaforre, salmon, sardelet, ton, karavidhe, fiston, ngec). Sasia mesatare e vitaminës gjenden në mish lope, mish pule. Vitamina B12 - një vitaminë me aktivitet të lartë, kështu që numri i nevojshëm për të parandaluar mangësitë vitaminë, nuk maten në miligram, dhe mikrogramë. Për të rriturit duhet 3 mg në ditë për fëmijët dhe adoleshentët - 0,3-1 mg. Gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji kanë nevojë për vitaminë dyfishuar apo edhe të rritur katër herë në ditë dhe arrin nivelin e 2,6-4 mg.


  Zakonisht rezervat e vitaminës B12 në mëlçi e njeriut është e mjaftueshme për të mbrojtur kundër zhvillimit të beriberi për 1 - 2 vjet.


  Rëndësia e vitaminës B12 (cyanocobalamin)

  Vitamina B12 dhe të sistemit musculoskeletal

  Në gjetjet më të fundit se vitamina B12 është e rëndësishme për formimin e kockave. Rritja Bone mund të ndodhë vetëm kur në osteoblasts (qelizat, të cilat janë krijuar kockë) është një furnizim adekuat të vitaminës B12. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për fëmijët gjatë rritjes aktive.

  Është gjithashtu e rëndësishme për femrat në menopauzë, të cilat ndodh për shkak të humbjes hormonal kockave - osteoporozën.

  Vitamina B12 ndikon rritjen e muskujve sepse proceset e përfshira në metabolizmin e proteinave dhe sinteza amino acid. Ajo aktivizon transferimin e energjisë në trup. Një faktor tjetër i rëndësishëm është se ajo mbështet jetesën e qelizave nervore të palcës kurrizore, nëpërmjet cili muskujt qendrore të trupit të menaxhimit.

  Vitamina B12 dhe hematopoiesis

  Me rëndësi të madhe është aftësia e vitaminës B12 rregullojnë proceset e hematopoiesis, për shkak të pjesëmarrjes së tij në sintezën e purine dhe pyrimidine bazat, acidet nukleike akumulimit në komponimet e squfurit eritrocitet. Kjo siguron shpërndarjen dhe maturimin e qelizave të kuqe të gjakut, dhe për këtë arsye, vitaminë B12 parandalon aneminë.

  Prandaj cyanocobalamin shumë të rëndësishme për trupin e një fëmijë në rritje së.

  Që nga viti, për shkak të tipareve fiziologjike të lidhura me ciklin menstrual, femrat të humbasë një sasi të caktuar të gjakut mujore, trupi i tyre është i ekspozuar ndaj rrezikut të anemisë. Këtu, vitaminë B12 është kujdestar i shëndetit të grave.

  Vitamina B12 dhe të sistemit nervor

  Vitamina B12 është e përfshirë në ndërtimin proteina dhe yndyra Strukturat shtresë mbrojtëse myelin. Misioni i vitaminës B12 është prodhimi i methionine, e cila ndikon në aktivitetin mendor, gjeneron emocione pozitive. Vitamina B12, acid folik dhe metioninë (dhe vitaminë C) formojnë një lloj të një grupi pune i cili e specializuar kryesisht në tru dhe të gjithë sistemit nervor.

  Këto "Tre Musketeers" metabolizmi i përfshirë në zhvillimin e të ashtuquajturës monoamine - stimulues i sistemit nervor që prodhohet vetëm një aminoacideve dhe përcaktimin gjendjen e psikikës sonë. Vitamina B12 dhe acid folik të kontribuojë në zhvillimin e choline që të mbajë një humor të mirë dhe për të eleminuar streset e përditshme.

  Vitamina B12 dhe metabolizmi

  Vitamina B12 është e përfshirë në zhvillimin e carnitine, të ashtuquajturit kvazivitamina. Kjo substancë kap molekulave yndyrë në gjak dhe i transporton ato në Mitochondria - "fuqia" e qelizave, ku ata janë të oksiduar, duke i dhënë energji në të gjithë trupin. Pa përmbajtje Carnitine të produkteve të dekompozimit në gjak, si yndyrë është i papërpunuar.

  Normalizes Vitamina B12 (në kombinim me acid folik dhe vitaminë B6 - pyridoxine) shkëmbimin e methionine dhe choline, ka një efekt pozitiv në mëlçi, duke parandaluar degjenerimin e saj yndyror.

  Vitamina B12 dhe sistemi kardiovaskular

  Vitamin B12 në kombinim me vitaminën B1 (thiamine), B6 ​​(pyridoxine), B9 (acid folik) dhe acidit askorbik është e përfshirë në parandalimin e sëmundjeve të sistemit kardiovaskular - redukton nivelet e kolesterolit gjakut.

  Që nga mosha e vjetër është një rrezik i veçantë i anemisë, të cilat si pasojë provokon pamjaftueshmërinë kardiake, vitaminë B12 veçanërisht të rëndësishëm për të moshuarit.


  Mungesa e vitaminës B12

  Me konsum të pamjaftueshëm të vitaminës B12 mangësi anemi ndodh, ndërpreu punën koordinuar të sistemit nervor.

  Shenjat e para të mungesës së vitaminës B12:

 • lodhje, marramendje;
 • Paqëndrueshmëria psiko-emocional;
 • mpirje.
 • Rekomandime për përdorimin e vitaminës B12 (cyanocobalamin)

  Është e rekomanduar në bashkëpunim me vitaminë B12 acidit folik.

  Vitamina B12 është e nevojshme për hematopoiesis produktiv në palcën e eshtrave kontribuon për transformimin e acidit folik në folinovu; rregullon funksionin e sistemit nervor qendror dhe periferik; stimulon rritjen e kockave; parandalon mëlçisë yndyrore.

  Informacion nga neni "Vitamina B12"