Mit të ekspozuar për rreziqet e vezëveNëse 15-20 vjet më parë kishte vezë për mëngjes të preferuar të shumë, kjo është deklarata e gjithnjë e më e zakonshme për rreziqet e vezëve dhe rekomandimet e shkencëtarëve refuzojnë përdorimin e këtyre "bombave të kolesterolit." Mëngjes i keq ngadalë venitje, por duhet të braktisë plotësisht vezë?

Sipas shumë nutritionists sot, është koha për të shpërndarë mitet për marrëdhëniet e vezëve me kolesterolit të lartë dhe sëmundje të zemrës. Vezë janë të rëndësishme për një dietë të ekuilibruar çdo vezë përmban të paktën 6,5 gram proteina të klasit të parë, 103 mg fosfor, zink 0,7 mg, 27 mg jod dhe vitamina D, C dhe Retinol.

Gjithashtu kohët e fundit zbuloi se vezët përmbajnë komponente të tilla si acidi dokosahekzaenoik (MCC), e cila përmirëson funksionin e trurit dhe aftësinë për t'u përqëndruar. Në vezës thelb - asgjë si një kombinim i të gjithë komponentëve të nevojshme për jetë, një lloj "ruan natyrore." Vlen të përmendet fakti se një përmbajtje të lartë proteine ​​në vezë mund të ndihmojë të mbajë peshën normale të trupit apo edhe humbje peshe.

Sipas Teresa Hraedon mjek diete amerikan, gjatë eksperimenteve me ndihmën e vullnetarëve, u zbulua se vetëm një e treta e kolesterolit vjen nga ushqimi dhe kolesterolit vezë nuk janë të zhytur pothuajse në gjak.


Megjithatë, në kombinim, të tilla si vezë gjalpë janë të padobishme, konsumi i shpeshtë i vezëve me proshutë, sallam ose proshutë shumë të keqe, por vezët me vaj perimesh ose vezë të ziera nuk janë në gjendje për të rritur nivelet e kolesterolit në gjak.