Vitaminë hapjen e mëdha


 • Që nga kohët e lashta
 • Lime Prodhimi i shpëtimit
 • Dobësi ekstreme
 • Komponentët misterioze


  Që nga kohët e lashta

  Efekti i shëndetshëm i ushqimeve të caktuara njerëzish ishin të njohur gjatë para zbulimin e vitaminave. Recipes me një përshkrim se si dhe ku dobësitë nevojë për të ngrënë, janë gjetur në tableta të shumta balte të gjetura në vendin e Babilonisë dhe të Mesopotamisë. Arkeologët kanë datë këto "shënime mjekësore" 1500 pes Sëmundja ushqim ztsilyaly në Egjiptin e lashtë - për shembull, për të përmirësuar vizionin e natës që andej mjekët rekomandojnë pacientëve të hani produkte në mënyrë rigoroze të caktuara.

  Dëshira për të fituar poshtër shtyrë njerëzimin për të ndërmarrë një hap tjetër drejt vitamina.

  Në Epokën e Discovery, duke shkuar në një udhëtim të gjatë, mijëra njerëz vdesin - rezervat e viçi dhe biskota nuk janë të shpëtuar marinarët nga një ekzemë. Për shembull, 160 anëtarët e ekspeditës së Vasco da Gama, i hapi rrugë deti në Indi nga poshtër vrarë 100 njerëz.


  Lime Prodhimi i shpëtimit

  Në mes të mjekut skocez i shekullit XVIII James Lind anije, tronditi nga shkalla e ndikimit mbi ekuipazhit poshtër në kërkim të një automjeti të shpëtimit gjetur në frutave agrume para pronë të panjohur që i pengon poshtër (më vonë kemi gjetur atë nën emrin e vitaminës C). Në 1753, Lind publikoi rezultatet e zbulimit të tij, por Admiralty injoruar ato pothuajse një gjysmë shekulli.


  Gjatë kësaj kohe, e vlerësuar nga ekspertët e poshtër të vrarë një tjetër 100 mijë marinarë britanikë. Përafërsisht 1800 Autoritetet detare, duke kujtuar njëjtat përfundime për Linda e detyruar të ketë në bord secili limes aksioneve anije. Që nga britanikët në të gjitha detet u thirrën limeys (nga Eng limonit -. Lime).


  Dobësi ekstreme

  Azia Juglindore pësoi një tjetër sulm - beriberi, një sëmundje e shkaktuar nga mungesa e vitaminës B1. Me emrin Sinhala përkthehet si "dobësi ekstreme": kur sëmundja dobëson njerëzit në mënyrë që fjalë për fjalë i paaftë rritje. Për një kohë të gjatë mbeti një mister për të gjithë se çfarë është duke shkaktuar sëmundjen.

  Pasi mjeku holandez i krishterë Eykman i cili ka punuar në spitalin e burgut në ishullin Java, tha se në pulat ushqyer pastrohet oriz, të zhvilluar sëmundje të ngjashme me beriberi në njerëz. Vlen edhe zëvendësojë oriz bruto të rafinuar si sëmundje tërhoq. Vëzhgimi i të burgosurve të konfirmuara model: ata që pranuara pastruar oriz, incidenca e beriberi ishte 300 herë më i lartë se në të ushqyer nuk trajtohet. Kjo e lejoi Eykmanu konkludojmë se shell e orizit përmban disa lëndë ushqyese që mund të mbrojë nga sëmundje të rrezikshme. Në 1929, për kontributin e tij në zbulimin e vitaminave ai u nderua me Çmimin Nobel.  Për 16 vjet Eykman, në 1880, shkencëtar rus Nikolai Lunin vënë re se kafshët laboratorike trajtohen me ushqim artificial i përbërë nga të gjithë të njohur në kohën e qumështit (kazeinë, yndyrë, sheqer dhe kripë), vdiq. Një qumësht marrjes natyror mbeti i shëndetshëm. Nga eksperimentet e tyre Lunin arriti në përfundimin se qumështi përmban "nuk ka substanca të tjera të domosdoshme për ushqimin."


  Komponentët misterioze

  Puna Eykman dhe hulumtuesit e tjerë për të identifikuar komponentët e ushqimit misterioze vazhduar të shkencëtarit polak Kazimirit Funk. Në 1911, pas leximit të një studimi mbi ushqyesve oriz i papërpunuar, ai veçoi në kristaltë formë aktive përbërës të saj - vitaminë B1.

  Kjo i dha fillimin e disa zbulimeve të tjera të mëdha. Kështu, në 1912 norvegjezët Hoyst Friel dhe identifikoi aktiv përbërës vitaminë C, në fakt ajo rihapur pas Linda. Vitamina C është sintetizuar për herë të parë në 1935.

  Rastësisht, termi "vitamina" - nga vita latin (të jetës) dhe "Amine" (që përmbajnë azot) - si Kazimirit Funk shpikur. Ishte më vonë zbuloi se azotit nuk është e gjitha vitaminat. Megjithatë, termi kapur në dhe është përdorur për të paraqitur. Më vonë, me anglezi Frederick Hopkins Funk formuluar hipotezën se mangësitë vitaminë mund të çojë në sëmundje.


  Njëqind vjet historianë argumentojnë se kush ka përparësi të shkencëtarëve në zbulimin e vitaminave.

  Rusët janë në atë kërkesë - në 1929, në fjalën e tij Nobel Hopkins gjeti se dëshmia e parë eksperimental të ekzistencës së vitaminave janë marrë Nikolai Lunin.

  Informacion nga neni Tatiana Yurasova "vitaminë zbulimit Big".