Aspirina rehabilituarKy mjekim si aspirina (aspirina) e njohur të gjithë që nga fëmijëria. Ajo u shpik në 1897 nga kimisti gjerman Felix Hoffman, i cili u përpoq për të kuruar të atin, i cili vuante nga reumatizma. Që nga aspirina është bërë përdorur gjerësisht si anti-inflamator, antipiretik dhe analgjezik agjentët. Deri më sot, vetëm një e përdorur nga amerikanët çdo vit më shumë se 50 milionë pako me aspirina.

Por me përdorim të tillë të gjerë të aspirina në dekadat e fundit në shtypin filluan të shfaqen se ai është vdekjeprurës për fëmijët nën 12 vjet është i kundërindikuar në ata që vuajnë nga sëmundjet e stomakut, mëlçisë dhe veshkave, dhe njerëzit me presionin e lartë të gjakut.

Shumica e shkencëtarëve pajtohen që aspirina ka efekte anësore, por ajo ende e trajton shumë sëmundjeve, të cilat përfshijnë migrenë - një sëmundje e zakonshme kronike shpesh çon një person në kohën e sulmit ndaj aftësisë së kufizuar. Aspirina suppresses përkryer sulme dhe heq dhimbjen.

Deri kohët e fundit rekomanduar për të marrë jo më shumë se dy pllaka aspirina në një kohë, duke pasur parasysh rrezikun e saj të mundshëm, por hulumtim i kohëve të fundit nga shkencëtarët Oksfordit gjetën se për një të besueshme dhe të shpejtë duke u shpëtoj prej dhimbjes është marrë më të mirë të paktën tri tableta. Kjo dozë ndihmon në parandalimin e përzier, të vjella dhe ndjeshmëri ndaj dritës që shpesh gjatë migrenë.


Sipas Username Henderson, drejtor ekzekutiv i kompanisë, të angazhuar në prodhimin e aspirina, para se të rritur dozën e marrë ilaçin gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek. Nëse mjeku nuk ka mend, mos kini frikë të drogës provuar si aspirina.
Lajme përgatitur Svetlana Khomenko.