Përfitimet e vitaminave


Jo shumë kohë më parë, shumë mjekë, ekspertë në të ushqyerit e besoj se të gjitha mineralet e nevojshme shëndetësore dhe vitamina ne mund të merrni nga një ushqime normale të shëndetshme dhe të marrë vitamina shtesë janë të nevojshme. Megjithatë, shumë tani ndryshoi mendjet e tyre.

Edhe Të vetëdijshëm për nevojën për të ngrënë ushqim të shëndetshëm, ne shpesh e braktisin atë në favor të një shumëllojshmëri në ushqim shije, edhe pse më pak të dobishme. Për shembull, me kënaqësi të madhe të ngrënë pica sesa peshk i gatuar.

Studimet kanë treguar se njerëzit tanë të hanë të paktën pesë servings e frutave dhe perimeve në ditë, dhe disa prej tyre pothuajse nuk ka ngrënë për shkak të kostos.

Dhe për të marrë sasi të drejtën e ushqyesve edhe pesë servings i vogël.

Kjo pamundësi për të marrë të gjitha përbërësit e nevojshme në sasi të mjaftueshme të ushqimit është një nga arsyet për të marrë vitamina.

Vitaminat janë ato substanca biologjikisht aktive që janë thjesht të nevojshme për funksionimin e duhur dhe funksionimin e trupit tonë.

Pa sasi të mjaftueshme të vitaminave shqetësuar metabolizmin, e reduktuar efikasitetin, imunitet të reduktuar dhe rezistencë ndaj infeksioneve.

Nëse ushqimi ne nuk do të ketë sa më shumë vitamina si ne kemi nevojë për të zhvilluar hypovitaminosis. Nga rruga, është e mundur për të vëzhguar në shumë e shumë sidomos dimrit dhe pranverës.


Ajo shprehet si lodhje, sensibilitet ndaj ftohjet e shpeshta.

Dhe kjo ndodh se ekziston një nevojë në rritje për vitamina. Kjo është për shkak të ndonjë sëmundje apo në rritjen e aktivitetit fizik, dhe në gratë shtatzëna.

Merrni vitaminë A. Në zhvillimin mungesën e verbëri natën dhe të fillojnë të gjitha probleme vizion. Get ajo mund vetëm produkte shtazore. Vitamina A gjendet në sasi të mëdha në mëlçi e cod në mëlçi viçi, gjalpë, vezë e verdhë veze. Kërkesa e përditshme për vitaminë A është 1,5 mg.

Por në qoftë se mungesa e vitaminës B1, sistemi nervor është i prekur, personi bëhet i ngadaltë, paraliza mund të ndodhë.

Nuk lëviz çrregullim. Të përfshira në B1 thekre bukë, fasule, bollgur, veshkave e bagëtisë. Kërkesa e përditshme për vitaminë B1 është 1,75 mg.

Riboflavin mangësi - vitaminë B2, mund të ndaluar rritjen e organizmit, të zhvilluar fotofobi dhe rënien e flokëve. Në qoshet e çara e tij të gojës në të përbashkët të quajtur "Zayed". Vitamin B2 është një duhet për rregullimin e sistemit nervor. Kjo është pjesë e të gjitha produkteve të qumështit dhe mishit. Vitamina B2 maja e pasur, kërpudha, vezë e verdhë veze. Kërkesa ditore prej 3 mg.

Vitamina C stabilizon sistemin imunitar, aktivizon shumë enzime dhe hormone, rrit rezistencën ndaj infeksioneve shumë, rrit efikasitetin.

Vitamina C është e humbur lehtësisht në trajtimin jo të mirë të ushqimit. Më të përmbajnë vitaminë C në të gjelbër, trëndafilit, chokeberry, currants zi, limon, piper. Vitamina C ne kemi nevojë për një shumë - 70-100 mg në ditë.

Është e rëndësishme, sidomos për fëmijët, vitaminë D. Pa ajo e zhvilluar rakit, dhe fëmija bëhet nervoz, djersitje. Dzhereltse shëron dobët. Nëse sëmundja është filluar dhe fëmija nuk merr vitaminë D në sasi të mjaftueshme, ajo fillon zbutje e kockat e kafkës, brinjë. Vitamina D-i pasur maja, peshk dhe mish. Dhe ju duhet diellin për të rritur aktivitetin e vitaminës D. endogjen

Për dozën e përditshme të fëmijëve të 500-1000 IU.

Dhe një shumë të pasura me vitamina - B9, B12, C, P, PP, U janë aq të rëndësishme për trupin tonë se sa të listuara më sipër. Nëse ju mendoni se filloi të pikëlluar shpesh ftohjet, nuk është dobësi, atëherë ka shumë të ngjarë që ju nuk keni mjaft vitamina. Bëni atë një rregull për të ngrënë në mënyrë adekuate, dhe "bezvitaminnye" i emëruar kohët e vitit për të marrë vitaminë komplekse tuaj mjek.