Karbohidratet


Karbohidratet - burim kryesor i energjisë për trupin e njeriut. Ata japin organet tona në 56% të energjisë. Pasi në trup, ata prishen ose, me fjalë të tjera, oksidohet. Nëse ky proces ndodh në një sasi të kufizuar të oksigjenit në gjak prodhuar të acidit laktik, i cili shkakton një dhimbje të pakëndshme dhemb në muskuj që duket pas trajnimit aktive. Me këto ndjenja të hasim shumë shpesh, duke u përpjekur për përdorimin e aktivitet fizik për të humbur peshë ose vetëm duke u përpjekur për të sjellë trupin në gjendje të mirë sport.

Të gjitha karbohidratet, të gjetura në ushqime të hamë, janë të ndarë në karbohidrateve të thjeshta dhe komplekse.

Kriteret kryesore për këtë ndarje - një kompleksitet të strukturës karbohidrate, solubility e saj dhe shkalla e përthithjes.

Karbohidratet e thjeshta janë të përbërë nga monosaccharides tilla si glukozë, fruktozë dhe galaktozë, dhe disaccharides - një saharoze dhe lactose.
Më themelore të karbohidrateve të thjeshta - është glukozë. Ajo është gjetur në manaferrat, fruta të ndryshme apo formuar në trup në momentin e degradimit koll dhe disaccharides. Ajo rregullon glukozës në gjak sasinë e nevojshme të sheqerit dhe me atë formuar glycogen - një substancë për të furnizuar indet e trurit dhe muskujt e trupit.

Më të zakonshme karbohidrateve të thjeshta - fruktoza është përfshirë në një shumë të frutave të ndryshme.


Periudha e asimilimit në trup është pak më e gjatë se glukozë, por ajo shpejt zhduket nga gjaku, nuk perenasychuyuchy ajo mbetet në mëlçi. Që nga fruktoza është 2,5 herë më e ëmbël se glukoza, ajo mund të përdoret si një zëvendësim për sheqer.
Galaktoza në formë të pastër nuk ekziston, ajo është formuar nga kolapsi i karbohidrateve kryesor të qumështit - lactose.

Polysaccharides, të cilat janë karbohidratet komplekse, kanë penguar solubility në ujë dhe kanë një strukturë më komplekse të molekulës. Ky grup përfshin niseshte, glycogen, pektin dhe celulozës.

Amidoni është i pranishëm në shumicën e ushqimeve që konsumojnë çdo ditë, të tilla si një shumëllojshmëri të drithërave, miell, bukë dhe patate.

Amidoni në trup është i përpunuar ngadalë, duke thyer në karbohidrateve të thjeshta dhe ushqen e sheqerit në gjak.

Glycogen është përdorur kryesisht për funksionimin e duhur të muskujve që hyjnë në trup ai ishte "shtyrë" dhe fillon të njom muskujt, por në rastin e peshë të rëndë.

Carbs grupit pektin absorbohet shpejt nga trupi, i cili ka efekte të dobishme në gastrointestinale - traktin.

Një sasi e madhe e fibra është në produktet e drithërave. Ajo është zhytur mirë nga trupi dhe përveç kësaj ajo promovon sekretim e kolesterolit.

Karbohidratet janë thelbësore për ne për të përfunduar punën e trupit, por megjithatë i tepërt i tyre shpesh çon në një rritje të mprehtë në peshë dhe në trup, dhe si pasojë e obezitetit.

Kjo ndodh për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit, i cili nuk e grumbulluar gradualisht krijon yndyrë shtesë. Prandaj është shumë i rëndësishëm në konsumin e karbohidrateve shkruaj, jap trupin rritur aktivitetin tuaj fizik për të ndihmuar përpunimin e plotë të karbohidrateve.

Deri më sot, disa nutritionists sugjeroj që ne ndjekim dietë karbohidrate, sepse, është e karbohidratet dhënë trupit një shumë energji për të mbështetur atë.

Por është e nevojshme që të përdorin një numër të kufizuar të ushqimeve me karbohidrate dhe të përpiqen për të jetesës sportiv.

Kërkesa mesatar i karbohidrateve në ditë për një të rritur është rreth 400-500 gram në ditë. Kjo e bën atë dozë jo vetëm krejtësisht të ndryshuar trupin, por edhe t'i japë atij një shumë të ushqyesve.

Shifër hollë dhe mungesa e mbipeshës - e gjithë kjo është e mundur vetëm me kombinimin e duhur dhe konsumin e karbohidratet, proteina dhe yndyrna.