Dëshironi të rritet bust të madh atë nga dhjami i tijZemrat e madhe është një ëndërr e shumë grave dhe dafinat aktoret dhe këngëtarë të cilët mburremi forma luksoze, është zili e shumë vajzave të reja që aspirojnë për bukurinë dhe lavdinë. Për fat të keq, jo të gjithë kanë zonjat e bustit madhe madhësia, dhe pastaj ka vetëm një mënyrë për të dalë - operacion. Çdo vit, shkencëtarët zhvillojë më shumë metodat e kirurgjisë që janë grua më pak traumatike dhe të çojnë në rezultate më të qëndrueshme pozitive.

Sipas deklaratave të shkencëtarëve britanikë, në pranverën e 2010 pacientëve të cilët dëshirojnë për të rritur ose rivendosur gjoksin pas amputim (p.sh. pas trajtimit të kancerit) do të jetë teknikë e re e gjinjve në rritje me qeliza burimore pasuruar yndyrë.

Ideja u mbështet nga shkencëtarët australianë, në Institutin Melburn të mikrokirurgji zhvilluar teknologjinë më të fundit të quajtur "neopek", e cila është për të përdorur qelizat yndyrë e pacientit. Nën lëkurë, gji implantueshme kornizë biokompatibel, e cila vendos fundit rifilloi gjoksin e tij, dhe pastaj ai injektuar materialin e qelizave që është përpunuar në laborator duke rritur përqendrimin e saj në qelizat burimore. Zgavër pastaj ri-formuar gjoks lidhur me enët e gjakut në zonën sqetull dhe fillon engraftment saj.

Aktivizuar qelizat embrionale dhe të ushqyer nga fluksi i yndyrë indeve të gjakut përfundimisht fillon të rritet dhe plotësisht mbush hapësirën nën "ndërtimit".


Duhet të theksohet se gjirit kornizë nën ndikimin e mikroorganizmave tretem me kalimin e kohës pa shkaktuar ndonjë dëm në trupin e gruas, dhe kirurgji shtesë për të hequr kornizë nuk janë të nevojshme. Pas rreth 6-8 muaj pas operacionit ajo mund të mburremi një formuara plotësisht gjoksin e reja, e cila përbëhet nga materiale natyrore dhe nuk përmbajnë një gram të vetëm të silikonit.

Kjo teknologji mjekët e rindërtimit të gjirit rekomandohet kryesisht për përdorim pas amputim, sepse pacientët marrin mundësi të shkëlqyer për të shërohen plotësisht pas një operacioni të rëndë dhe të rifituar formën femërore. Por ndërsa kirurgët plastikë pretendojnë se ata që thjesht duan të rritur volumin në dispozicion të gjirit, ju duhet t'i kushtojë vëmendje arritjeve të shkencëtarëve dhe për të gjetur formën e dëshiruar, veçanërisht që nga ky operacion është ndikim të ulët në krahasim me të përdorura më parë.

Së bashku me përshkrimet e avantazhet e kësaj teknike, Profesor Peter Mokbel i Institutit Londër gjirit paralajmëron se gjinjtë e reja, pavarësisht nga të gjithë shkëlqimin e tij të jashtme, përbëhet vetëm nga yndyra dhe nuk ka qeliza funksionale dhe kanalet e qumështit. Shkencëtarët shpresojnë se me zhvillimin e shkencës ata mësojnë duke përdorur qelizat embrionale të rritet indet e gjirit dhe funksional, por ndërsa ata ofrojnë vetëm përforcim vizuale.

Lajme përgatitur mbi www.timesonline.co.uk