Qelizat embrionale për përdorim në të ardhmen


 • Qelizat embrionale
 • Palcë Alternative Bone
 • Qelizat mesenchymal dhe qelizat e ndërmjetme

 • Qelizat embrionale

  Si një qelizë burimore të të rriturve dhe pak me moshën është edhe më pak. Shumica e tyre janë në palcën e eshtrave, dhe se transplantimi i palcës kockore fillon historia e aplikimit të suksesshëm të qelizave burimore në mjekësi.

  Së pari transplantin e palcës së eshtrave pacient me leuçemi kishte një amerikan mjek Don Thomas në 1969, për të cilat në 1990 u nderua me çmimin Nobel. Në fakt, kur kjo procedurë është zëvendësimi i të gjitha elementeve të sistemit hematopoietic: qeliza vet hematopoietike pacientëve janë shkatërruar nga agjentët kimikë apo radiologjike, dhe hematopoietic (gjak-formimin) rrjedhin qelizat e përfshira në palcën transplantuar e eshtrave të japin rritje të qelizave të reja të shëndetshme të gjakut.

  Pasi kjo metodë të trajtimit të leuçemisë është i përhapur.

  Teknologji Transplantit shumë mirë. Sot detyra kryesore - për të gjetur një donator qelizat e të cilit janë në përputhje me pacientin. Në Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera të zhvilluara, ka një ushtri e donatorëve - 6.7 milion njerëz të shëndetshëm të cilët kanë marrë inspektim të veçantë dhe, nëse është e nevojshme, ranë dakord të paguajë një pjesë të tyre dikë palcës kockore që është në nevojë.

  Por edhe me një numër kaq të madh të donatorëve të mundshëm për të zgjedhur një palca e eshtrave të pajtueshme nuk është e lehtë, dhe një pjesë e rëndësishme e pacientëve me leukimi vdes, dhe jo duke pritur për një transplantim.  Palcë Alternative Bone

  Kjo është një pyetje legjitime: a ka një alternativë për transplantim të palcës kockore? Qelizat burimore të përshtatshme për përdorim klinik, mund të merret, për shembull, yndyrë hequr gjatë Liposuction, ose gjaku i pacientit dhe gjaku që mbetet në kordonin e kërthizës pas lindjes dhe placentë. Ajo Ekspertët e gjakut kurrizit besojnë më i përshtatshëm, të sigurt, dikush mund të thotë madje, një burim universal i qelizave burimore.

  Instituti i Eksperimentale Kardiologji rus Kardiologji Kërkimeve studimi të Kompleksit të qelizave të gjakut kurrizit është kryer për disa vite.

  Drejtori i Institutit, që korrespondon Anëtar i Akademisë ruse të Shkencave, Vladimir Nikolaevich Smirnov bindur se gjaku kurrizit - material është unik dhe shumë premtues për terapi qelizë.

  Përqendrimi i qelizave burimore në gjak kurrizit është më e ulët sesa në palcën e eshtrave, por qelizat e porsalindur - i ri, nuk i rraskapitur ende potencialin e saj.
  Pra, ata shpejt të lëshojë rrënjë, në mënyrë më aktive të fillojnë të rivendosur të sistemit të hematopoiesis. Ata kanë një kapacitet shumë të lartë për riprodhimin dhe diferencimin (transformimit në lloje të tjera të qelizave), dhe e larmishme. Në mesin e qelizave burimore të gjakut kurrizit shumë ashtuquajtura qelizat T naiv, se është "i pastërvitur", me fjalë të tjera, nuk e di se kundër të cilit ata luftuan.

  Qelizat e tilla kur injektuar në trup nuk duhet të shkaktojë refuzimin. Sepse transplant gjaku kurrizit mund të kryhet me të pjesshëm dhe indeve papajtueshmërisë.

  Përdorimi i qelizave burimore të gjakut kurrizit ngre asnjë kundërshtim etike, por kjo nuk është përparësi e tyre vetëm mbi qelizat. Fakti që qelizat kërthizës kurrizit - ". Bebet" jo "Embrionale dhe qelizat e rritur komplet i ndryshëm nga receptorët në membranën e jashtme që është" duke folur "në gjuhë të ndryshme, - thotë Vladimir Smirnov. - Qelizat embrionale, kështu që të flasin, klasën e parë, dhe kurrizit - janë të rritur, nxënësit.

  Dhe ata kanë objektiva të ndryshme: qelizat rritur për operimin e sistemit, dhe ky sistem të krijuar embrionale. Dikush mund të tërheqë një krahasim, qelizat embrionale - ata të cilët ndërtojnë një shtëpi, të rriturit -. Ata që e shfrytëzojnë atë " Dështimi për të kuptuar sinjalet qelizat embrionale të mjedisit e të rriturve mund të çojë në zhvillim që shkon rrugën e gabuar dhe formojnë një tumor. Me qelizat e gjakut kurrizit, ky rrezik është shumë më pak.

  Qelizat burimore janë të ndarë konvencionalisht në hematopoietic (gjak-formimin) dhe mesenchymal - ato që japin rritje të indit lidhor, enëve të gjakut, muskujve të lëmuar. Pjesa më e madhe e qelizave burimore të gjakut kurrizit përbëjnë qelizat hematopoietic.

  Por a ka qelizat endoteliale stërgjysh (shtresë e hollë e qelizave) janë në gjendje të formojnë enët e gjakut dhe kapilarët.

  Kohët e fundit, hulumtimi i kryer nga Doktor i Shkencave Yuri Romanov Askoldovych gjetur se në murin e kordonit të kërthizës, të ashtuquajturat gels Vartonovom kanë qelizat burimore. Dhe më interesante - këto qeliza kanë aftësinë për të transformuar në mënyrë spontane në neuronet (qelizat nevrnoho sistem).

  Një numër i qelizave nervore janë orientimi dhe në gjak kurrizit.

  "Le Imagjinoni - ofron VN Smirnov. - Nëse ju përzierje qelizat Paraardhësi i enëve të gjakut dhe qelizave që janë pothuajse gati për t'u bërë neuronet, ne përftuar një përbërje të përshtatshëm për trajtimin e pash.

  Pas goditje, së pari, ju duhet për të rivendosur rrjedhën e gjakut rreth lëndimit - bruising, dhe së dyti, për të riprodhuar neuronet për të mbështetur funksionin e trurit. Në modelin eksperimentet në kafshë kanë treguar që procesi i shërimit është, edhe në qoftë se vetëm të hyjnë në gjakun e kordonit dhe rrjedhin qelizat nuk përzihen. "

  Aftësia e qelizave burimore të gjakut kurrizit të kthehet në neuroneve eksperimenti provon të suksesshme klinike shkencëtarët e Koresë së Jugut njoftoi se u shfaq në fund nëntor 2004. Trydtsyatysemyrichnyy grua që për shkak kurriz për 19 vjet ishte karrocë përsëri gjetur një mënyrë për të shkuar.

  Rivendosur zonën e dëmtuar të shtyllës kurrizore pacientëve transplantimit ishte për shkak të rrjedhin qelizat izoluara nga gjaku dhe kërthiza.


  Qelizat mesenchymal dhe qelizat e ndërmjetme

  Qelizat mesenchymal janë medium si qelizat, qelizat e ndërmjetme.

  Qelizat mesenchymal kanë një pronë shumë të rëndësishëm - ata e shtypin përgjigje imune ndaj pranisë së tyre. Nëse përziera qelizat mesenchymal kulturë dhe qelizat T, kjo e fundit humb disa receptorët e sistemit imunitar dhe për t'iu përgjigjur më në prani të "huaj". Prandaj, ka një shans për të përdorur për të trajtuar jo vetëm qelizat, por edhe njerëz të tjerë (allogeneic) pa arritur pajtueshmërinë e plotë.

  "Kjo qasje është më premtuese për trajtimin e këtij organi ndarë nga pengesës brendshme - VN Smirnov. - Para së gjithash, truri është i mbrojtur nga barriera gjak-tru, dhe kyçeve kërc. Qese kyçeve izoluar mjaft mirë nga indet përreth, që do të thotë se sistemi imun është jo i plotfuqishëm. Kjo jep shpresë se restaurimi i kërc mund të përshtaten njerëz të tjerë qelizat mesenchymal rrjedhin. Është e mundur që kjo mund të bëhet mjaft e thjeshtë - me injeksion në qese të përbashkët. Dhe në qoftë se ne mund të krijojë teknologjinë e qelizave në rritje në fushën e kulturës, atëherë mostrat e marra nga një donator mund të prodhojnë materiale për të trajtuar dhjetëra pacientëve.

  Sa më shpejt që është e mundur për të hyrë tjetër qelizë njerëzve është, prandaj, zgjedhja, përgatitja shkon -. Si një ilaç në farmaci "

  Tani qelizat e gjakut rrjedhin kurrizit përdorur për të trajtuar më shumë se dyzet e sëmundjeve. Kjo është jo vetëm leukimi, por disa sëmundje metabolike, duke përfshirë edhe ato që konsiderohen të papajtueshme me jetën dhe të çojë në vdekjen e një fëmije në moshë të re.

  Bazuar në materialet nga faqja artikuj KrioTsentr.