Ngjashmëritë mes qelizave embrionale dhe të rritura staminale


 • Përbashkët mes qelizave embrionale dhe të rritura staminale
 • Ndoshta përdorimi i qelizave burimore të njeriut
 • Krijimi i qelizave dhe indeve


 • Përbashkët mes qelizave embrionale dhe të rritura staminale

  Dhe qelizat embrionale burimore njerëzore dhe të rriturve kanë avantazhet dhe dobësitë në lidhje me potencialin e tyre për përdorim në fushat e terapisë qelizave rigjeneruese. Adult dhe qelizat embrionale burimore ndryshojnë në numrin dhe llojet e qelizave që mund të merrni ato. Qelizat embrionale burimore mund të japin rritje të të gjitha qelizat e trupit, ato janë universale. Qelizat burimore rritur janë transformuar në qelizat karakteristike e indit në të cilin ata janë të vendosura.

  Megjithatë, nuk është dëshmi e një transformimi të mundshëm të qelizave staminale të rritura në lloje të ndryshme të tjera qelizore.


  Një numër i konsiderueshëm i qelizave embrionale mund të jetë relativisht rritur lehtësisht në laborator, i njëjti numër i qelizave burimore të rritur në indet e trupit është shumë i vogël dhe, për fat të keq, jo ende i zhvilluar metodat e kultivimit masiv në kulturat qelizore. Ky është një dallim i rëndësishëm për mjekët ashtu edhe për terapi qelizë kërkon numër të konsiderueshëm të qelizave burimore.


  Një avantazh i mundshëm i përdorur qelizat embrionale nga rrituri janë duke përdorur qelizat e veta që mund të futem në kultura qelizore dhe pastaj u kthye përsëri në pacientit.


  Përdorni vetë qelizat tuaja embrionale të rritur tregon se këto qeliza nuk do të pranohen nga sistemi imun. Ky është një avantazh i rëndësishëm, që nga refuzimi i qelizave të imunitetit është një problem i rëndësishëm që mund të tejkalohen vetëm duke përdorur droga të shtypur sistemin imunitar.


  Qelizat embrionale burimore imponohen mbi të tjerët, mund të bjerë në sy nga trupi i njeriut, një vend të cilat këto qeliza. Megjithatë, përjashtimi imponuar qelizat embrionale burimore ende nuk janë provuar në eksperimente në njerëz.  Ndoshta përdorimi i qelizave burimore të njeriut

  Cilat janë aplikimi i mundshëm i qelizave burimore të njeriut, dhe çfarë pengesa duhet të tejkalohen për të realizuar këtë potencial?
  Qelizat burimore të njeriut mund të përdoret në shumë hulumtime themelore dhe klinike, megjithatë, ka shumë pengesa teknike për zbatimin e tyre.


  Studimi i qelizave burimore të njeriut mund të japin informacion në lidhje me proceset e ndërlikuara që ndodhin gjatë zhvillimit njerëzor. Objektivi kryesor i këtij hulumtimi është që të përcaktojë se si qelizat të bëhet universal në qeliza të caktuara të organeve dhe indeve. Ne e dimë se në themel të këtij procesi është përfshirja dhe përjashtimi i gjeneve përkatëse. Disa sëmundje të rënda si tumoret malinje ose anomalive të të drejtave që rrjedhin nga ndarja pahijshme qelizore dhe konvertimin e tyre.

  Studimi i mekanizmave gjenetike dhe molekulare që kontrollojnë këto procese do të ndihmojë për të kuptuar mënyrat e sëmundjeve të ngjashme dhe për të zhvilluar strategji të reja për trajtim. Një pengesë e rëndësishme në këtë drejtim është mungesa e informacionit rreth sinjaleve që kthehet në dhe jashtë gjeneve përkatëse dhe në këtë mënyrë të ndikojë në diferencimin e qelizave burimore.


  Qelizat burimore të njeriut mund të përdoret gjithashtu për të provuar droga të reja. Për shembull, siguria e barnave të reja mund të kontrollohet në qelizat e përcaktuara formuar një grup me qelizat universale. Ajo është përdorur tani për këtë qëllim lloje të ndryshme të grupeve të qelizave.

  Për shembull, qeliza e qelizave të kancerit përdoret për testimin e drogës potenciale anti-kancer. Dhe qasja e lehtë e qelizave burimore universale do të mundësojë kërkime në shumë lloje të ndryshme të qelizave.


  Për testimin efektiv të ilaçeve është e rëndësishme që kur krahasuar efektivitetin e barnave të dy ishin të pajisur me të njëjtat kushte. Prandaj, është e nevojshme për të pikërisht të kontrolluar procesin e konvertimin e qelizave burimore në qeliza të veçanta ose të përcaktuara), të cilat do të testohen drogë.
  Njohuri e tanishme nuk është e mjaftueshme për të marrë kushte të njëjta të përcaktuara qelizat për çdo droge test.  Krijimi i qelizave dhe indeve

  Një nga kërkesat kryesore të qelizave burimore të njeriut është një riprodhim i qelizave dhe indeve që mund të aplikohen në trajtimet celularë. Tani për të zëvendësuar organet e sëmura apo indeve të shkatërruara përdorur zakonisht dhe indet, njerëz të tjerë, por nevoja për indet dhe organet për transplantet e tejkalon furnizimin. Qelizat embrionale, të kontrolluar transformimin e tyre në lloje të veçanta të qelizave, mund të jetë një burim për qelizat dhe indet për trajtimin e shumë sëmundjeve, duke përfshirë sëmundjen e Parkinsonit dhe sëmundjes Alzheimer, lëndimit të palcës kurrizore, goditje, djegiet, sëmundjet e zemrës, diabeti, osteoarthritis dhe reumatoid artrit.
  Është e mundshme që së shpejti do të jetë në gjendje për të krijuar në laborator të shëndetshme qelizat e muskujve të zemrës dhe pastaj transplantuar këto qeliza të pacientëve me sëmundje kronike të zemrës. Studimet e mëparshme mbi minj dhe kafshët e tjera tregojnë se qelizat burimore nga palca e eshtrave për transplantin e tyre në zemër të dëmtuar mund të kthehet në qelizat e muskujve të zemrës dhe me sukses të zëvendësojë indeve të zemrës. Studime të tjera të kryera mbi grupet e qelizave të treguar mundësinë e një transformimi të kontrolluar të qelizave embrionale apo qeliza të rritura rrjedhin nga palca e eshtrave në qelizat e muskujve të zemrës.


  Në pacientëve me diabet tipit parë të qelizave në pankreasit qe normalisht prodhojnë insulinë janë shkatërruar nga sistemin imunitar të pacientit vet.

  Studimet e fundit tregojnë mundësinë e konvertimit të drejtpërdrejtë të qelizave burimore embrionale të njeriut në një grup të qelizave në formimin e qelizave insulinë-prodhuese që mund të transplantuar në pankreas, e cila është e prekur në diabet.


  Për të realizuar mundësitë e terapisë qelizore në trajtimin e sëmundjeve të rënda dhe paaftësi duhet të jetë në gjendje për të menaxhuar lehtë dhe të sigurt qelizat e tyre burimore për transformimit të suksesshëm, transplantim dhe engraftment. Më poshtë është një listë e hapave të nevojshme për zbatimin e suksesshëm të terapisë qelizore në praktikë. Kjo kërkon që qelizat burimore mund të:

 • Intensivisht shumohen dhe të formojnë një sasi të mjaftueshme të indeve;
 • Konvertohet në llojin dëshiruar qelizore;
 • Për të mbijetuar në qelizat e njeriut pas transplantimit;
 • Futur në indin rrethues pas transplantimin e qelizave;
 • Për të punuar siç duhet për jetën, e cila transplantuar qeliza;
 • Në asnjë mënyrë nuk dëmtojnë personin të cilit i qelizave të transplantuar.
 • Gjithashtu, për të trajtuar problemin e refuzimit imunitar, të studiuar strategji të ndryshme për të indeve të cilat nuk janë përjashtim.


  Me pak fjalë, e ardhmja e qelizave burimore është shumë premtues, por kërkon më shumë vite të kërkimeve intensive në mënyrë që të tejkalohen të gjitha pengesat.
  Informacione nga artikullin "Stem Cells"