Cell Technology


 • Cilat janë qelizat burimore
 • Burim i qelizave staminale

 • Sot, në të gjithë botën janë aktivisht zhvillimin e teknologjive celulare - jo vetëm si një teorik, por edhe si një drejtim praktik. Shpresat e veçanta mjekët i japin cryopreservation veçanti, të ashtuquajturat qelizat embrionale - zgjedhjen dhe ruajtjen e tyre në kushtet e temperaturave ultralow, nëse është e nevojshme për të përdorur këto qeliza pastaj të rivendosur funksionet themelore jetësore humbur për shkak të sëmundjes. Në botën e sotme ka rreth njëqind qelizat burimore të gjakut kurrizit bankar - SHBA, Britania e Madhe, Gjermania, Franca dhe vende të tjera.

  Këto banka të kombinuara në një rrjet kompjuterik - globale gjaku kurrizit bankë regjistër. Kohët e fundit u hap një bankë në Rusi - në Qendrën e obstetrikë, gjinekologji dhe Perinatology, rusisht Akademia e Shkencave Mjekësore Research.
  Perspektivat e funksionimit të tij dhe të zhvillimit thotë shefi obstetër Ministria e Shëndetësisë akademiku Vladimir Kulakov. Biseda është Olga Moldavi.  Cilat janë qelizat burimore

  - Vladimir Ivanovich, le të vetëm të fillojë me pyetjen qendrore: atë që qelizat burimore janë, se si ato ndryshojnë nga qelizat e tjera të trupit?


  - Ky grup unik e qelizave, mund të riprodhohet dhe të japin rritje të komponentëve të mëdha celulare të gjakut, palca e eshtrave dhe sistemin imunitar.


  Ata janë në gjendje për të riprodhuar dhe të kryejë funksionet e nevojshme, dmth ato mund të formojnë qelizat e indeve të pothuajse të njohur të gjithë njerëzve.  Burim i qelizave staminale

  - Cili është burimi i qelizave burimore për transplantim të mundshëm?


  - Së pari, palca e eshtrave të pacientit (p.sh. donatorëve është njeri ukotoroho klteki e marrë), dhe së dyti, gjaku i pacientit pas procedurës stimuluar palca e eshtrave, së treti, gjaku rrjedh gjatë dorëzimit të placentës dhe kordonin e kërthizës.


  - Pse më premtues në krahasim me burimet e tjera, konsiderohet përdorimi i qelizave të gjakut kurrizit?


  - Marrja qelizat burimore nga palca e eshtrave dhe gjakut periferik lidhur me përdorimin e metodave invazive (kirurgjikale) ose futjen e agjentëve shumë aktive farmakologjike dhe mund të kryhet vetëm në spitale të specializuara.

  Kjo prirje është tani gjithashtu në zhvillim.


  - Çfarë është avantazh i qelizave të gjakut kurrizit?


  - Këto qeliza janë të formuar nga trupi - një fëmije të lindur. Bota ka grumbulluar përvojë të madhe në transplantin e tyre. Cord qelizat burimore të gjakut ofrojnë përparësi të shumta në krahasim me qelizat nga burime të tjera: së pari, ata janë "të rinj", që kanë potencial më të madh për ndarje dhe diferencim. Së dyti, mundësia e infektimit të gjakut të kordonit në zhvillimin e fetusit të fëmijës është minimal. Statistikisht, citomegalovirus apo viruset herpes janë gjetur në gjakun e kordonit të kërthizës në më pak se 1% të rasteve (në gjakun e të rriturve - më shumë se 25%).

  Së treti, qelizat e gjakut rrjedhin kurrizit kanë më të ulët immunogenicity (aftësinë për të shkaktuar disa komplikime në t. Disease H. "marrje ryshfeti kundrejt host") në allogeneic (nga një person tjetër) transplantim. E suksesshme transplantin (transplant) qelizat e gjakut kurrizit mund të realizohet edhe me donatorin pjesshme papajtueshmërisë dhe pranuesit që nuk mund të arrihet kur duke përdorur palcën e eshtrave. Së katërti, doza transplantimin krahasim i qelizave të palcës kockore dhe të qelizave të gjakut kurrizit dozë të qelizave burimore të përdorura "rinj" të gjakut kurrizit disa herë më e ulët efekt i ngjashëm në qelizat nga palca e eshtrave të një të rrituri.
  Avantazhi kryesor i këtyre qelizave (në ruajtje "nominal") - absolut fëmijën indet e identitetit gjenetik, gjakut kurrizit nga e cila ata janë marrë, dhe e pjesshme - kundër nënës dhe të afërmve. Në këtë rast, teknologji moderne qelizor dhe mbi të gjitha - përdorimi i qelizave burimore të gjakut kurrizit mund të konsiderohet si një formë e natyrshme e "biologjik" sigurimin e jetës mjekësore dhe të shëndetit dhe familjes së tij.


  Përveç kësaj, qelizat burimore të ngrira mund të jetë bazë e domosdoshme për të avancuar, ende mënyra të panjohura për të trajtuar shumë sëmundje. Pasi qelizat e fituara mund të vazhdojë për dekada të tëra, dhe nëse është e nevojshme ata do të tërheqë vetëm nga magazinimit cryogenic dhe të shkrirë, pa humbur kohë në kërkim (jo gjithmonë të suksesshme) donator compatible.


  Pra faktori kohë këtu është një tjetër avantazh.


  - Cila sëmundje personi i siguruar në shumë mënyra - e tij të qelizave burimore të familjes?


  - Këto qeliza mund të përdoren në trajtimin e një numri të madh të dyja sëmundjeve trashëguar dhe fituara. Për shembull, kur sëmundje të rënda të gjakut ata kishin nevojë për të zëvendësuar indet hematopoietic e pacientit. Ato mund të përdoren për trajtimin e sëmundjeve akute dhe kronike të kardiovaskular, endokrin, sistemin nervor qendror (infarkt miokardi, pash, diabetit), me çrregullime gjenetike, onkologjisë, sëmundjet e sistemit musculoskeletal, me dëmtime të rënda.

  Për më tepër, është e mundur që në të ardhmen e afërt, me zhvillimin e teknologjive të reja celulare, fushëveprimi i qelizave burimore mund të zgjatet shumë.


  Informacione nga neni moldave Olga "Stem Cells"