Pronat e përgjithshme të qelizave burimore


 • Dallimi në mes qelizave burimore
 • Studimi i sinjaleve në vivo


 • Dallimi në mes qelizave burimore

  Qelizat embrionale ndryshojnë nga qelizat e tjera të trupit. Të gjitha qelizat burimore, pa marrë parasysh burimin e tyre, kanë tre prona të përgjithshme: ato mund të ndajnë dhe të rinovojë veten e tyre për periudha të gjata; ata janë universale; dhe ata mund të nën rrethana të caktuara të kthehet në lloje të ndryshme të qelizave.


  Hulumtuesit janë duke u përpjekur për të kuptuar dy vetitë themelore të qelizave burimore që lidhen me aftësinë e tyre për të vetë-rinovimit të gjatë:

 • Pse embrionale qelizat burimore riprodhohet për një vit ose më gjatë në laborator, ndërsa nuk i specializuar, dhe shumica e qelizave burimore të rritur që nuk mund?

 • Cilët faktorë të rregulluar në vivo përhapjen e qelizave burimore dhe vetë e tyre?
 • Përgjigja për këto pyetje do të japë një mundësi për të kuptuar mënyrat e rregullimit të përhapjes së qelizave gjatë zhvillimit normal embrionale dhe gjatë përhapjes patologjike qelizore që është karakteristikë e kancerit. Është e rëndësishme që ky informacion do të mundësojë shkencëtarëve të rritet në mënyrë më efektive embrionale burimore dhe i rritur qelizat në laborator.


  Qelizat embrionale janë universale.
  Një nga vetitë themelore të qelizave burimore është mungesa e strukturave të veçanta që mundësojnë ata për të kryer funksione të caktuara.


  Qelizat burimore nuk mund të punojnë së bashku me fqinjët e tyre në mënyrë që të pompimit të gjakut nëpër enët e trupit (të tilla si qelizat e muskujve të zemrës); ata nuk mund të mbajnë molekulat e oksigjenit në gjak (të tilla si qelizat e kuqe të gjakut - qelizat e kuqe të gjakut); dhe ata nuk mund të transmetojnë sinjale electrochemical për qelizat e tjera, e cila lejon trupit për të lëvizur ose flasin (qelizat nervore). Megjithatë, qelizat burimore universale mund të kthehet në qeliza të ndryshme, përfshirë qelizat e muskujve të zemrës, qelizat e gjakut dhe qelizat nervore.


  Qelizat burimore mund të ndajnë dhe të rinovojë veten e tyre për periudha të gjata.

  Ndryshe nga qelizat e muskujve, qelizat e gjakut, ose qelizat nervore - të cilat normalisht nuk mund të riprodhoni - qelizat burimore mund të riprodhoni veten shumë herë.

  Grupi i qelizave burimore që shumëzohen në laborator, mund të rritet deri në miliona e qelizave. Nëse këto qeliza janë universale, si qelizat e tyre burimore amë, besohet se këto qeliza janë në gjendje të vetë-rinovimit afatgjatë.


  Faktorët specifike dhe kushtet që lejojnë qelizat burimore të mbetet universale studiuesit shumë të interesuar. Ata kishin gjykim afatgjatë dhe gabim për të mësuar të rritet qelizat embrionale në laborator dhe për të parandaluar përkufizimin e tyre spontane në lloje të veçanta të qelizave.  Studimi i sinjaleve në vivo

  Një fushë tjetër e rëndësishme e kërkimit është studimi i sinjaleve në vivo, e cila shkaktoj popullsi qelizë rrjedhin për të përcaktuar dhe riprodhim duke mbetur e shkathët sa kohë që këto qeliza nuk janë të nevojshme për restaurimin ose riparimin e indeve të veçanta. Ky informacion është i nevojshëm në mënyrë që të rritet një numër të konsiderueshëm të qelizave burimore të gjithanshëm për eksperimente të mëtejshme. Qelizat embrionale të japin rritje të qelizave të specializuara. Qelizat burimore Universal mund të kthehet në të specializuara, dhe ky proces quhet diferencim.

  Në vitet e fundit, shkencëtarët kanë filluar të kuptojnë më thellë sinjalet brenda dhe jashtë qelizat që shkaktojnë procesin e identifikimit të qelizave burimore.


  Sinjalet e brendshme janë të kontrolluara nga genet e qelizës së vet, të shkruar në zinxhirë të gjatë të ADN-së dhe udhëzimeve dyqan të koduara për të gjitha strukturat dhe funksionet e qelizave. Sinjalet e jashtëm për të përcaktuar qelizë të përfshirë kimikate të sekretuara nga qelizat e tjera, dhe kontakt fizik me qelizat ose molekulat caktuara fqinje në mikroqelizor.


  Qelizat burimore të rritur janë qeliza kryesisht ofrojnë indet e natyrshme në të cilën ato janë vendosur. Hematopoietike qelizat burimore të rritur në palcën e eshtrave, për shembull, të shkaktojë shumë lloje të qelizave të gjakut të tilla si eritrociteve, leukociteve dhe trombocitet.

  Qelizat embrionale të një qelizave të indeve të japin rritje të një leckë krejtësisht të ndryshme. Për shembull, qelizat e gjakut që të bëhet neuronet, qelizat e mëlçisë, të cilat mund të filloni për të prodhuar insulinë, dhe qelizat burimore hematopoietic që mund të kthehet në muskujve të zemrës.

  Informacione nga artikullin "Stem Cells"