Qelizat burimore të rritur


 • Qelizat e padiferencuara ose qelizat burimore të rritur
 • Llojet e qelizave burimore të rritur
 • Identifikimi i qelizave burimore të rritur


 • Qelizat e padiferencuara ose qelizat burimore të rritur

  Qelizat burimore të rritur janë qeliza universale që janë të përcaktuara në mes qelizave në inde apo organe dhe mund të kthehet në një lloje të mëdha të specializuara të qelizave (siç përkufizohet) e indeve ose organ. Roli kryesor i qelizave burimore të rritur në vivo është zëvendësimi dhe riparimi i indeve në të cilat ato ndodhen. Disa shkencëtarë tani përdorin somatike qelizat embrionale afat në vend të qelizave embrionale afat i rritur.

  Origjina e qelizave të rritura burimore në indet e pjekur është i panjohur.


  Rezultatet e fundit të qelizave burimore hulumtim të rritur ngjallur interes të madh. Hulumtuesit kanë gjetur qelizat embrionale të rritur në sasi shumë më të mëdha të indeve të ndryshme të trupit sesa mendohej më parë. Këto gjetje gjithashtu ngrenë çështjen nëse qelizat burimore të rritur përdoret për transplantim. Në praktikën e qelizave hematopoietic mjekësi rritur nga palca e eshtrave janë përdorur për pacientët transplantimit për 30 vjet. Disa lloje të qelizave burimore të rritur të ngjarë të aftë në rrethana të caktuara për ta kthyer në lloje të ndryshme të qelizave.


  Nëse ky transformim i qelizave burimore të rritur mund të zhvillohet dhe monitorohet në laborator, këto qeliza mund të jetë shtyllë e trajtimin e shumë sëmundjeve të rënda.


  Studimi i qelizave burimore të rritur filloi mbi 40 vjet më parë. Në 60-të u zbulua se palca e eshtrave është njerëzore, të paktën dy lloje të qelizave burimore. Një grup i quajtur qelizat hematopoietike burimore, të cilat janë formuar të gjitha llojet e qelizave të gjakut. Grupi i dytë është quajtur stromal qelizat e palcës të kockave, të cilat janë zbuluar disa vjet më vonë.
  Qelizat stromale - një grup i përzier i qelizave që krijojnë kockave, kërc, dhjamor dhe indit fijor.
  Edhe në ato vite, studim mbi minjtë, zbuloi dy zona të trurit, e cila gjeti qelizat që vazhdojnë të ndarë dhe të bëhen qelizat nervore. Pavarësisht nga kjo, shumë shkencëtarë vazhduan të besojnë se qelizat e reja nervore nuk mund të formohet në tru rritur. Ky besim ekzistuar derisa të viteve '90, kur shkencëtarët gjetën se truri përmban qelizat burimore që mund të krijojë tri lloje të qelizave të trurit, neuroneve, që është në fakt qelizat nervore dhe astrocytes dhe oligodendrociteve qe, të cilat janë qeliza jo të duhur nervore, dhe me funksione ndihmëse.  Llojet e qelizave burimore të rritur

  Qelizat burimore të rritur janë gjetur në shumë organeve dhe indeve. Është e rëndësishme të dini se çdo ind është një numër shumë i vogël i qelizave burimore. Besohet se qelizat burimore janë në një zonë të caktuar të çdo ind dhe të mbetet në gjumë, jo për ndarjen e për shumë vite, derisa ata janë të aktivizuar nga sëmundje ose dëmtim të indeve. Stem qelizat që gjenden në tru, palcën e kockave, e gjakut periferik, enët e gjakut, të muskujve skeletik, lëkurës dhe mëlçisë.


  Hulumtuesit shumë laboratorë janë duke u përpjekur për të gjetur një mënyrë për të rritur qelizat embrionale të rritur në kultura qelizore dhe menaxhuar për të krijuar lloje të veçanta celularë që mund të përdoret për të trajtuar sëmundje apo plagosje.

  Një shembull i një trajtimi mundshëm zëvendësimit janë qeliza dopamine-prodhuar ne trurin e pacienteve me semundjen e Parkinsonit marrjes qelizat insulinë-prodhimin në diabetin dhe rivendosjen e muskulit të dëmtuar të zemrës pas një sulmi zemrës.  Identifikimi i qelizave burimore të rritur

  Nuk ka kritere të njohura universalisht për identifikimin dhe vlerësimin e qelizave burimore të rritur. Shpesh përdoret një ose më shumë teste. Për shembull, përzgjedhja e qelizave në rritje në një grup të indeve dhe të respektojë këto qeliza për të përcaktuar se cili lloj i qelizave ata bëhen të përcaktuar.


  Qelizat burimore një i rritur mund të krijojë një grup të qelizave gjenetikisht identike quajtur një klon, dhe që pastaj të zhvilluar qelizat e duhura të përcaktuara.
  Hulumtuesit punën e tij duke u përpjekur për të provuar se qelizat embrionale mund të çojë në rritjen e qelizave, dhe se ky grup i qelizave burimore mund të riprodhohet pas transplantimit të kafshëve të rritura.


  Një studim i fundit i kryer mbi qeliza të rritura staminale prej tyre ka hyrë në një virus të veçantë që e bën të mundur për të identifikuar çdo qelizë individuale, kjo është treguar se klonuara qelizat burimore të rritur kanë aftësinë të shumëfishohen dhe riparimin e indeve të dëmtuara në kafshët e rritura.


  Informacione nga artikullin "Stem Cells"