Shkencëtarët kanë zbuluar një mënyrë për të shpejt të rritet qelizat embrionaleMegjithatë, shkencëtarët që punojnë me qelizat burimore të përballet me sfidën e në rritje të tyre në sasi të nevojshme për eksperimente.

Përveç kësaj, shumica e materialeve të përdorura për prodhimin e qelizave burimore të njeriut përfshijnë qelizat dhe proteina që rrjedhin nga embrione të miut. Këto proteina të ndihmojë stimulojë rritjen e qelizave burimore, por në të njëjtën kohë, shkaku i përgjigjeve imune kur injektohet në trupin e pacientit. Mjedisi aplikuar sot për rritje, e përbërë nga xhelatinë, si dhe qelizat dhe proteina nga organizmave minj provuar të jetë i paefektshëm.

Për të kapërcyer këto probleme, inxhinierë në MIT kanë zhvilluar një sipërfaqe sintetike, nuk përmbajnë substanca të huaja me origjinë shtazore dhe të lejojnë qelizat burimore të mbetet gjallë dhe të riprodhoni brenda 3 muajve.

Përdorimi i materialit sintetik mundëson një qeliza të vetme burimore për të formuar koloni të pronave identike.

Studimet e mëparshme kanë treguar se disa vetitë kimike dhe fizike të sipërfaqeve të mund të luajë një rol në sigurimin e rritjes së qelizave burimore. Hulumtuesit e krijuar rreth 500 molekula polimer ndryshme në pronat, atëherë material rezulton rritur në qelizat burimore dhe analizoi ecurinë e çdo polimer. Pas krahasimit karakteristikat e sipërfaqes së efikasitetit të riprodhimit të qelizave burimore, shkencëtarët kanë zbuluar se ekziston një sasi optimale të hydrophobicity (aftësisë për të zmbrapsur ujë) për vlera të caktuara të cilën qelizat ndajnë më të shpejtë.


Ekspertët besojnë se mjedisi i ri për të ndihmuar në rritjen në prodhimin e sasive të mëdha të qelizave burimore.