Studimi i qelizave burimore të rritur


 • Diferencimi i qelizave burimore
 • Problemet kryesore në studimin e qelizave burimore të rritur


 • Diferencimi i qelizave burimore

  Tani besohet se qelizat burimore të rritur janë gjetur në shumë inde, mund të zgjedhin mënyrë e thjeshtë për të krijuar dhe të kthyer qelizat e caktuara të indeve në të cilën ato janë vendosur. Qelizat burimore të rritur gjithashtu kanë aftësinë për të gjeneruar qelizat e indeve të tjera.

  Proces normal i transformimit të qelizave burimore të rritur.

  Në vivo i rritur qelizat burimore mund të ndahen për një kohë të gjatë dhe mund të japin rritje të pjekur lloje të qelizave formë karakteristike, dhe me strukturat dhe funksionet specifike.

  Më poshtë janë shembuj të transformimit të qelizave burimore të rritur.


  Qelizat burimore hematopoietic të japin rritje të të gjitha llojeve të qelizave të gjakut - qelizat e kuqe të gjakut, limfocitet B, limfocitet T, neutrofileve, bazofileve, eozinofileve, monocitet, makrofagët dhe trombocitet


  Qelizat stromale të palcës kurrizore (Qelizat mesenchymal rrjedhin) të japin rritje të llojeve të ndryshme të qelizave, qelizat e kockave (osteocytes), qelizat kërc (chondrocytes), qelizat e yndyrës (adipocytes) dhe lloje të tjera të qelizave të indeve lidhës.


  Qelizave nervore burimore në tru shkakton tre lloje kryesore të qelizave: qelizat nervore (neuronet) dhe dy grupet e qelizave nervore Mos - dhe astrocytes oligodendrociteve qe.

  Qelizat epiteliale rrjedhin
  ndihmon tretjen e ushqimit traktit vendosur në folds e thella të membranave të zorrëve dhe mund të japin rritje të llojeve të ndryshme të qelizave të traktit digjestiv


  Stem Cell Skin , vendosur në shtresa të ulëta të epidermë dhe në bazën e follicles flokëve, mund të japë rritje të qelizave - keratotsitov transportuar në sipërfaqe të lëkurës dhe formojnë një shtresë mbrojtëse të lëkurës.


  Disa qeliza burimore i rritur mund të transformohet në lloje të ndryshme të qelizave. Qelizat burimore hematopoietic mund të transformohet në tri lloje kryesore të qelizave të trurit (neuroneve, astrocytes dhe oligodendrociteve qe); Qelizat e skeletit të muskujve, qelizat e muskujve të zemrës; dhe qelizat e mëlçisë.
  Stromale qelizat e palcës së kockës mund të transformohet në qelizat e muskujve të zemrës dhe qelizat e muskujve skeletik


  Qelizat e trurit burimore mund të kthehet në qelizat e gjakut dhe qelizat e muskujve skeletik.
  Hulumtimi i tanishëm fokusohet në mekanizmat që formojnë shtresën bazë transformimin e qelizave burimore të rritur. Nëse shkencëtarët arrijnë të kontrolluar këto mekanizma, atëherë qelizat ekzistuese burimore mund të gjenerojnë të qelizave të ndryshme për të rivendosur indeve të dëmtuara.  Problemet kryesore në studimin e qelizave burimore të rritur

  Shumë pyetje të rëndësishme në lidhje me qelizat burimore të rritura nevojë për përgjigje.

  Këto çështje janë veçanërisht të rëndësishme janë:
  Sa lloje të qelizave burimore të rritur dhe indet e ndryshme në të cilat ato janë të vendosura?
  Cili është burimi i qelizave burimore në trup? A ato ende mbetën nga qelizat embrionale, apo ata janë formuar në një mënyrë tjetër? Pse ata janë universale, kur të gjitha qelizat e tjera përreth tyre është i vendosur?


  A transformim të veçantë të qelizave burimore të rritur në rrethana normale, ose vetëm kur ata kthejnë mbi manipulimin e tyre në laborator? A është e mundur për të menaxhuar qelizat embrionale të rritur në mënyrë që të stimulojë riprodhimin e tyre dhe të marrë inde të mjaftueshme për transplantim?


  A ka një lloj i qelizave burimore në palcën e eshtrave mund ose qelizat e gjakut që mund të gjenerojnë ndonjë organesh ose indesh?
  Cilët faktorë stimulojnë qelizat burimore të shkojë në vendin e lëndimit apo sëmundjes?


  Informacione nga artikullin "Stem Cells"