Nuk ka më nevojë për transplantim të veshkave
Dhjetëra mijëra pacientëve në mbarë botën (669 prej tyre në Izrael) duke pritur për nga ana e tyre në operacion transplantin e veshkave. Shumë prej tyre vdes, dhe jo duke pritur për kryerjen e operacioneve të nevojshme. Duke pritur për transplantim mund të zgjasë me vite të tëra, madje edhe në qoftë se një donator i përshtatshëm është gjetur, ekziston rreziku që vidtorhne pacienti transplantuar organ atë. Ekipi i hulumtuesve nga Qendra Mjekësore "Sheba" është duke zhvilluar një trajtim në të cilin një pacient me sëmundje kronike të veshkave ose kanceri i qelizave staminale transplantuar indeve të veshkave. Kjo metodë mund të zëvendësojë një operacion transplantin.

Punimet e kryer në departamentin për studimin e qelizave burimore të fëmijëve të udhëhequr nga prof. Benjamin Dekel, një specialist kryesor dhe mjeku pediatrik nephrologist Hospital. Edmond dhe Lily Safra, e cila është një pjesë strukturore e spitalit me emrin Chaim Sheba. Qëllimi kryesor i projektit është të zhvillojë një metodë për trajtimin e dështimit renale kronike në të cilën pacienti transplantuar tij qelizat burimore të marra nga një të shëndetshme seksionet e indeve të veshkave. Qelizat e tilla janë të ekspozuar ndaj edukate artificiale dhe riprodhim, dhe pastaj transplantuar në veshka e pacientit dhe në këtë mënyrë shërojnë inde prekur veshkave.

Sipas prof.


Dekel, kjo metodë moderne të terapisë qelizore në të ardhmen do të zvogëlojë nevojën për operacione të transplantimit kur pacienti është transplantuar një veshkë të tërë. "Ky është një studim shkencor që do të lejojë pacientët me procedurat kronike renale dializë parandaluar transplantet e mëtejshme në veshka. Qelizat burimore mund të merret nga indet e veshkave të pacientit në fazat e hershme të sëmundjes, por ato mund të jenë një burim dhe qelizë renale embrioni i pazhvilluar (në rast të dështimit të fëmijës) ose indeve tumor, rritur artificialisht në laborator - këto qeliza janë transplantuar në pacientit, të cilat nuk mund të merrni vetë qelizat burimore "- shpjegon prof.

Dekel. Shkencëtarët kanë për të analizuar qelizat e indeve të veshkave në nivel molekular. Ata së pari zhvilluar një teknikë për të përcaktuar në veshka qelizat embrionale indeve të shënuesve proteinave në sipërfaqen e qelizës. Duke përdorur këtë teknikë, si shkencëtarët shpresojnë do të bëhet e mundur për të identifikuar qelizat burimore nga një ind të shëndoshë të veshkave e embrionit apo i rritur, dhe pastaj transplantin e tyre për të pacientit. Supozohet se këto qeliza janë në gjendje të integrohen në indin patologjikisht ndryshuar veshkave dhe të përmirësojë veprimtarinë funksionale të veshkave.

Aktualisht efektiviteti i metodës është verifikuar nga eksperimentet në minj laboratori.

"Unë jam me shpresë se do të jetë jo aq shumë vite, dhe si rezultat i punës intensive në studimin tonë ne mund të sjellë lajme të mira për pacientët me sëmundje të veshkave" - ​​përmbledh prof. Dekel.

Amos Menashe, banor 53-vjeçar i Netanya, si shumë pacientë të tjerë për dy vjet duke pritur për nga ana e tyre për një operacion transplantin e veshkave. "Çdo dy ditë kam ardhur në spital për 4 orë për të shkuar nëpër dializë," - thotë Menashe. "Ju uroj sukses në punën e shkencëtarëve. Unë shpresoj se rezultatet e punës së tyre do të na sjellë lajmin e mirë, dhe le të ndodhë sa më shpejt që të jetë e mundur. Papritmas me të vërtetë të vijë një kohë kur nuk ka më nevojë për dializë në zyrat ", - tha dje Menashe.