Kompulsyya


 • Rreth kompulsyya
 • Llojet kompulsyya

 • Rreth kompulsyya

  Një nga manifestimet kryesore të sindromës ngulët-maniakal është Veprimet e sëmurë - kompulsyya. Edhe pse veprimet zyrtarisht obsesive janë nën kontrollin e vetëdijshëm, njerëzit ndjejnë nevojën për të bërë atë, nuk ka të vërtetë kanë shumë zgjedhje. Ata besojnë se në qoftë se ju nuk e kryejnë këto veprime, atëherë nuk është diçka e tmerrshme. Megjithatë shumica e këtyre njerëzve janë të vetëdijshëm se sjellja e tyre është e paarsyeshme.

  Pas kryerjes së akteve ndërhyrëse ata normalisht për një kohë të ndjehen të lehtësuar. Disa njerëz e bëjnë këtë veprim një detajuar dhe shpesh të përpunuar ritual sëmurë.

  Ata duhet të kryejnë një ritual çdo herë në të njëjtën mënyrë, subjekt i rregullave të caktuara.


  Llojet kompulsyya

  Si mendimet e ngulët, veprimet e sëmurë mund të marrë shumë forma. Veprimet shumë të zakonshme ndërhyrëse kanë të bëjnë me pastrimin. Njerëzit me çrregullime të tilla të ndjehen ata kanë për të vazhdimisht të pastruar veten, rrobat tuaja, në shtëpi tuaj. Pastrimi dhe pastrim mund të ndiqni rregullat dhe dhjetra rituale të përsëritura apo edhe qindra herë në ditë. Njerëzit që vuajnë nga veprimet e ngulët të lidhura në provë, kontrolloni gjërat e njëjta pa pushim, të tilla si mbyll derën, valvula e gazit, tavëll, dokumenteve të rëndësishme.


  Një tjetër lloj i zakonshëm i pandreqshëm njerëzve veprimet e prekura janë vazhdimisht në kërkim të rendit dhe proporcionalitetit në veprimet e tyre dhe që rrethon ata. Ata mund të nxjerr objekte (p.sh., veshje, libra, ushqim) në mënyrë të saktë sipas rregullave strikte.

  Trembëdhjetë, Pali u dërgua për shqyrtim në repartin psikiatrik për shkak të "ritualeve të pakuptimta dhe vëmendje në detaje." Ai mund të mbajë 03:00 Pozicionimi mbajtës roll tualet është përqëndruar në mënyrë rigoroze ose përshtatur në shtrat dhe sende të tjera në dhomën e saj. Ai disa herë libra të përkthyera ose shoelaces e lidhin në këpucë derisa i bindur se ata janë "të barabartë".

  Duke qenë përgjithësisht paqësore, ai u betua me familjen e tij kur ata u përpoqën të shkojnë në dhomën e tij për shkak të frikës se ata do të zhvendoset ose të thyejnë rrugën e tij. Ndërsa në shkollë, Pali ishte i shqetësuar që njerëzit mund të prishin rendin në dhomën e tij. Ndonjëherë ai kishte për të shkëputen me forcë nga klasa rutinë, djali mund edhe të hani. Vitin e kaluar, ai e fshehu artikuj e tij veshjet rreth shtëpisë, sepse ata nuk duan të qëndrojnë pikërisht në sirtarët e tij. Për më tepër, Pali shpesh thashë vetes, "Kjo është në rregull; ju bëhet mirë. "

  Veprimet e tjera të zakonshme ndërhyrëse janë dotrahyvanye (prekëse përsëritura ose shmangien prekëse gjëra të caktuara), ritualet verbale (të përsëritur frazat ose naspivuvannya arsye) ose llogari (numërimi i përsëritur i objekteve të gjetura gjatë ditës).

  Informacione nga artikullin "veprimet ngulët (kompulsyya)»