ESR normë gjakut për gratë, fëmijët


Nëpërmjet një diagnozë të plotë, mjeku na ose të detyrueshëm numërimin klinik të gjakut përshkruan. Nëse termi "qelizat e gjakut e kuqe", "gjak e bardhë", "hemoglobinës" ne do të kujtohet nga viti shkollor, dhe ata janë në seancë, shkurtim ESR nuk është e gjitha e qartë. Çfarë do të thotë të eritrociteve sedimentimit norma, norma e gjakut në gratë dhe fëmijët është se sa e rëndësishme kjo shifër - e gjithë kjo është një temë e bisedës sot në vend. Çfarë është ESR? ESR qëndron për "normë sedimentation eritrociteve." Ne do të përpiqemi për të shpjeguar popullor. Pas marrjes së mostrave të gjakut ajo është e vendosur në një provëz, ku ai fillon të ndryshojë ngjyra e saj dhe cilësi: forca e gravitetit, graviteti i saj shkakton eritrocitet (veçanërisht eritrociteve) shlyejë.

Mos harroni, ju jeni duke parë ndoshta si dielli zgjidh ponderuar pluhur ... Column analizuar në gjak vitro fillon të ndahet, fund, të trashë dhe të errët, të bëjë qelizat e kuqe të gjakut të zgjidhur, dhe të sipërm, të lehta dhe transparent - plazma, qelizat e kuqe të gjakut pa. Në një të shëndetshme qelizat e kuqe të gjakut të njeriut të zgjidhur shumë të caktuar për njësi kohe. Kjo shumë mund të matet me gjerësinë e krye të kolonës së niveleve të lehta. Kjo vlerë përcaktohet ESR. Njësia e kohës merren në orë. Width kolonë është i matur në milimetra. Pra, ESR - numër i caktuar i mm / h. Çfarë mund të varet norma e sedimentimit të eritrociteve?


Në faktor konstant (forcës gravitacionale) dhe aty nuk është konstante: gjaku që është në pasuri të patundshme, fillon procesin e aderimin e eritrociteve me njëri-tjetrin, e totale rritet në masë dhe të çon në normë më të madhe sedimentation. Por ngjitje qelizat e kuqe të gjakut - ky është një faktor i sëmundjes. Filloi inflamacion në trup çon në atë që duket në gjak dhe grumbullohen substanca që përshpejtojnë aderimin e eritrociteve. Në disa sëmundjeve substanca të tilla të prodhuar shumë në tjetrin - pak, por në përgjithësi ka një marrëdhënie të detyrueshme të përgjithshme: prania e inflamacionit në trup - në rritje ESR.

Ky është një reagim jo-specifike, dhe kur kjo nuk është e mundur për të rritur me saktësi sugjerojnë zhvillimin e ndonjë sëmundje të veçantë. Ngritur shpesh norma sedimentation eritrociteve vërejtur në prani të sëmundjeve akute apo kronike infektive, procesi reumatike, nganjëherë me sëmundje të gjakut, etj Pra, për të thënë pikërisht pse rritur ESR në një rast të veçantë, është e mundur vetëm pas një ekzaminim të plotë të shtesë dhe, natyrisht, studimi i historisë së sëmundjes. Në meshkujve të rritur shkalla e eritrociteve sedimentimit supozuar prej 1 deri 10 mm / h. Megjithatë, ajo është e njohur gjithashtu se 5% e njerëzve në Tokë ESR nuk ka marrë në standardet mjekësore që nga lindja, ndërsa ata janë të sëmurë.

Për mbetur 95% e njerëzve thonë se kjo shifër mund të mjeku sëmundjen e trupit, por ka faktorë të tjerë mbështetës. Nivele normale ESR te fëmijët Në fëmijët normë sedimentation eritrociteve ndryshon me moshën. Fëmijët Norm ESR konsiderohen variacione në varg 2-12 mm / h. Në të sapolindur, shifra më poshtë konsiderohet normal në rangun e 0-2 mm / h. Ndoshta edhe për 2,8. Nëse rezultatet e analizës, të përshtaten në këtë varg, kështu - nuk ka arsye për shqetësim. Nëse foshnja 1 muaj, atëherë normal që ajo të konsiderohet ESR 2-5 mm / orë (mund të jetë deri në 8 mm / h).

Me rritjen e fëmijës deri në 6 muaj, kjo normë është rritur gradualisht, mesatare - 4 deri në 6 mm / orë (mund të jetë deri në 10 mm / h) Mos harroni se çdo organ është i ndryshëm. Për shembull, në qoftë se të gjitha akuzat e tjera të mira të gjakut dhe ESR ekzagjeruara pak apo nënvlerësuar - ajo mund të ketë një fenomen i përkohshëm, nuk kërcënojnë shëndetin. Në nivelin e mesatar ESR do të konsiderohet normal 4 -. 7 mm / h Duke folur për fëmijët e moshës 1 - 2 vjet - kihet parasysh normën mesatare prej 5-7 mm, dhe prej 2 gjer 8 vjet -7 -8 mm / orë (deri në 12 mm / h). Nga 8 vjet dhe deri në 16 mund të bazohet në parametrat 8-12 mm. Pothuajse çdo sëmundje apo plagosje mund të shkaktojë luhatje në normë sedimentation eritrociteve (kjo është një temë për një ditë tjetër).

Në anën tjetër, ngritur ESR - jo gjithmonë një tregues i sëmundjes. Nëse analiza ESR fëmija juaj është i lartë, ju duhet një ekzaminim më të thellë. Nëse fëmija juaj ka pësuar kohët e fundit lëndime ose sëmundje, ajo mund të jetë shumë e lartë ESR, dhe testet e përsëritur konfirmuar këtë nivel nuk duhet të trembë ju. Stabilizimi ESR do të vijë jo më herët se 2-3 javë. Një test i gjakut është pa dyshim i ndihmon për të parë më mirë foto e shëndetit të fëmijës.
Nivele normale ESR në gratë Parametrat normale ESR në gratë sesa burrat rregull, dhe varg 2-15 mm / h. Kjo shifër rritet në kushte të ndryshme inflamatore, sëmundje të veshkave, tumoret, anemi apo gjakderdhje, duke përfshirë menstrual.

Me një tepërt e proteinave në plazmën e gjakut është, përkundrazi, më të ulët ESR. Shifrat e fryra në analizën e gjakut ESR mund të jetë femra që përmbahen në një dietë të rreptë apo ngordhje. Shkalla e sedimentimit të eritrociteve mund të ulet si edhe rritja gjatë shtatzënisë. Gjatë kësaj periudhe janë rritur treguesit e nivelit të nuk duhet të konsiderohet si anomali patologjike - një normë fiziologjike. Kjo është normale në qoftë se një grua shtatzënë ESR 45 mm / h. Gjatë fillestare 6 muajve të shtatzënisë shpesh ESR zvogëlon ose, përndryshe, mund të rritet. Deri në fund të kursit të shtatzanisë mund të rritet gati trefish. Megjithatë, ajo është tani normë për dy organizmave!

ESR rritur edhe pas lindjes dhe përfundimisht stabilizon. Përveç kësaj, ne tërheqim vëmendjen tuaj në faktin se me moshën e grave (dhe burrave) normale ESR norma rrit, dhe për gratë 60 vjeç do të jetë normale për 20 mm / h. LDSveta,