Aftësitë e higjienës Formimi në fëmijët parashkollorë


Mbani promovimin jetese të shëndetshme për të mbajtur dhe forcuar shëndetin e brezit të ri, për të rrënjos në to vlerën orientuese - detyrën e vendimit, e cila varet në ruajtjen e kombit dhe të shëndetit të tij. Kjo qasje ndaj çështjes duhet të marrë pozicion prioritar në politikën e çdo vendi dhe pasqyruar në shumë rregulloret. Në shikim të parë, duket se kjo fjalë larta dhe truisms, por në qoftë se ju mendoni rreth saj, atëherë ajo qëndron për të ardhmen tonë dhe të ardhmen e fëmijëve tanë, dhe në këtë mënyrë ajo do të jetë deri për ne të rriturit. Vetëm ne, të rriturit, mund të ndikojnë në rrjedhën e ngjarjeve. Por duhet të ndikojë në mënyrë gjithëpërfshirëse dhe rolin kryesor në këtë formim kompleks duhet të marrë praktikat e higjienës tek fëmijët, të cilat, në mënyrë ideale, fillon në vitet parashkollore.

Fakti që mosha parashkollor është një hap kritik në formimin e personit njerëzor. Kjo periudhë është bookmarked shëndetin fizik dhe mendor të fëmijës. Korrigjojnë aftësitë më tej shkon në zakonet dhe nevojat e të qëndrueshme. Që fëmijë, dhe më pas një i rritur, nuk mund të imagjinohet se diçka tjetër që ju mund të bëni në një situatë të caktuar. Për të arritur rezultate të mira edukimin e fëmijës, instalimin e asaj higjienës themelore personale të qëndrueshme është e mundur vetëm në qoftë se puna në këto detyra fillon në fëmijërinë e hershme. Për arsye të mirë se ata thonë se "shtatë vjet arsimim në shtëpi" nuk mund të zëvendësohet me asgjë, dhe në qoftë se nuk ishte i saktë, të rregulluar diçka më vonë praktikisht të pamundur.


Shumë prindër gabimisht besojnë se fëmijët të zhvillojnë aftësitë e higjienës duhet të fillojë vetëm në shkollë, dhe është mësues përgjegjës. Kjo qasje është krejtësisht e gabuar, kjo çon në faktin se mami dhe babi kjo anë e arsimit nuk paguajnë vëmendje të mjaftueshme. Pas të gjitha aftësitë dhe shprehitë e nevojshme për të "ecur" një lloj reflekset kushtëzuar. Ajo rezulton se fëmijët nuk mund të zhvillojnë këto aftësi pa stërvitje të rregullt. Çfarë kushtesh janë të nevojshme për këtë? • procesin arsimor duhet të jetë sistematik. Në këtë shembull, si vijon: "duart larëse përpara se të hahet" një aftësi e bërë në qoftë se secili fëmijë para se ai do të hani kujtoi ajo.

Por është e rëndësishme jo vetëm i kujtoi një veprim të caktuar, ne duhet gjithashtu të krijojë kushtet e nevojshme për zbatimin e tij. Si për larje me dorë - peshqir dhe sapun duhet të jetë në një vend të caktuar dhe të kuptueshme për fëmijën. • Trajnimi është i rëndësishëm për sfond pozitive emocionale. Për ta bërë këtë foto mirë të përshtatshme, lexoni histori, duke shikuar filma apo animacione nxitur pastërtinë. Fëmijët zbavitëse mënyrë për të treguar se papastërtitë mund të çojë në sëmundje, si ata mund të infektohen, dhe mbështetje (i larë duart, këmbët, thonjtë sostrihanie etj) pastërti të ndihmuar të shmangur këtë. Përshtatshme në mënyrë ideale për qëllime të tilla shikimin e filmit të animuar "Adventures e Luntika dhe miqtë e tij."

Ky produkt është prodhuar në mënyrë specifike për preschoolers. Ajo është promovuar jo vetëm të pastër, por edhe mirësia, ndihma reciproke, shpjegon se çfarë është e mirë dhe çfarë është e keqe në lojë formë të arritshme për fëmijët. • parashkollore e stafit duhet të mbajë kulturën lartë sanitare. Gjatë procesit parashkollor arsimor institucionet arsimore janë të nevojshme për të përdorur programe të veçanta që prodhojnë njohuri fëmijë të thjeshtë ekologjike, rregullat e sjelljes në mjedisin natyror, motivimin për një mënyrë jetese të shëndetshme, parandalimin e rregullave infestations parazitare. • Prindërit janë të nevojshme për të rregulluar aftësitë Higjena fëmijët e vaksinuar në parashkollor: lani duart në mënyrë të pavarur të zhvishet ose të vishen në mënyrë për të mbajtur rrobat dhe të bëjë atë të përdorur një shami mjeshtërisht hani siç duhet të përdorni një pirun ose lugë, dhëmbët furçë, etj .

Pajtohem se ndonjëherë ne prindërit "keqardhje" që fëmijët e tyre duke i lejuar ata për të kapur "diçka" ushqim i shijshëm para, jo gjithmonë të kujtojnë se ata do të duhet të dorëzojë më shumë. Rezultatet katastrofike të një qëndrimi të tillë nuk është e gjatë për të pritur, gjithë punën e madhe që mësuesit të shkojnë "jashtë". • pozitiv vetë. Ne jo vetëm që duhet të kërkojnë fëmijët të kryejnë veprime të caktuara, por ata të vendosur një shembull për fëmijët e tyre (të vëzhguar pastërtinë, larë duart, të jenë të kujdesshëm, të mbajtur lugë drejtë apo pirun, nuk lexojnë gazeta apo libra sipas pjesës