Fazat e cirozë të mëlçisë, prognozë, jetëgjatësia


Cerozë - një sëmundje shumë serioze dhe e rrezikshme, e cila pa ndryshim çon në dështim të mëlçisë dhe, në fund të fundit, deri në vdekje. Ashpërsia e sëmundjes dhe fazë e saj është kritik për të përcaktuar prognozën e pacientëve me këtë sëmundje. Artikulli im për fazat e cirozë të mëlçisë, prognozë, jeta është e përkushtuar për shpjegimin e proporcion. Për të filluar për të thënë se cerozë karakterizohet nga ndryshime të pakthyeshme në qelizat e mëlçisë, humbjen e tyre të pariparueshëm, i cili shkakton simptome klinike dhe prognozë të kesh.

Ind normal mëlçisë në procesin patologjike është zëvendësuar nga indit lidhës, e cila natyrshëm nuk mund të shërbejë si një organ tillë vitale. Cili është shkaku i kesh? Në shumicën e rasteve, cerozë zhvillon kur infeksioni ka ndodhur, ose më mirë, hepatiti B ose C. Përveç kësaj, si rregull, abuzimi i zgjatur i pijeve alkoolike që përmbajnë gjithashtu të shkaktojë sëmundje alkoolike të mëlçisë, duke çuar përfundimisht në kesh. Ka shumë kritere që përcaktojnë "braktisjen" e cirozë të mëlçisë. Por, natyrisht, fazë është e ndarë në: • cirozë kompensohet; • subcompensated; • Decompensated.


Duke pasur parasysh se cerozë zhvillon mjaft ngadalë, faza e kompensimit zgjat gjatë pa asnjë simptomë, kështu që pacienti mund të mos e dinë se ai është i sëmurë. Në një kohë kur disa nga qelizat janë vrarë, të hepatocytes mbetura të marrë funksionin e tyre dhe të veprojë në mënyrë emergjente. Përveç kësaj, një person i cili është alkool relativisht konstante, normalisht nuk mund të vlerësojnë në mënyrë adekuate gjendjen e tij. Në këtë fazë, nëse kryhen diagnoza dhe pacienti është i gatshëm për trajtim, ajo mund të jetë progres mjaft i ngadalshëm i procesit nëpërmjet trajtimit të duhur. Megjithatë, duke pasur parasysh mungesën e ankesave, diagnozën e cirozë zbresë në fazën e ardhshme, kur ka një sasi të konsiderueshme të shkatërrimit të qelizave të mëlçisë dhe trupi nuk është për të kryer funksionet e tij.

Ka vjen faza e dytë - subcompensation, këtu ka disa ankesa: • ndjenja e shqetësimit, shurdhim në kuadratin e djathtë të sipërm; • Dobësi; • oreksin rënë; • Pesha humbje. Këto janë shumë të përgjithshme, simptoma jo-specifike gjithashtu mund të nënvlerësohet pacientët, dhe kështu procesi shkon nuk trajtohet në më tej dhe më tej. Më pas, duke zhvilluar fazën e tretë - dekompensimi kur mëlçisë katastrofike do të dështojnë për të kryer funksionin e tij, dhe në këtë mënyrë, ajo kërcënon zhvillimi i komplikimeve është jashtëzakonisht e rrezikshme, madje edhe fatale. Komplikimet të kesh në fazën e tretë • Verdhëza - për shkak të pamundësisë të mëlçisë për të neutralizuar toksina, karakterizohen nga nivelet në rritje të bilirubin, e cila është depozituar në indet dhe i jep lëkurës dhe sclera e syve të verdhë.

Përveç kësaj, cirozë lëkurën tipike itchy. • Sindromi portal hipertensionit - për shkak të rritjes së presionit në venë portal, kështu që këta venat me variçe të ezofagut, murin e barkut mëparshëm, zhvilluar ascites (lëngjeve akumulon falas në zgavrën e barkut). Kjo do të thotë se venat e ezofagut kërcënon gjakderdhje masive që është shpesh fatale. Ascites kërkon periodik paracentesis performancës (largimin e lëngjeve nga birë e murit të barkut). Norma e rritjes varet nga ashpërsia e procesit ascites. • encefalopati mëlçisë, e cila shkon në koma hepatike.

Për fat të keq, shpesh manifestohet në fazën cerozë dekompensimi, kur trajtimi është për të luftuar komplikime, por luftojnë me procesin më cirrhotic, si shumica e qelizave të mëlçisë humbur irreparably. Pacientët janë të habitur: "Unë kam cerozë, faza e fundit?!". Mjekët duhet vetëm për të ngritur duart dhe shtetin. Prognozë dhe jeta e shumë të varfër Jetëgjatësia varet nga faza. Zhvillimi i komplikimeve, natyrisht, në masë të madhe zvogëlon atë. Prandaj, hepatologists vëmendje, specialistë infektive sëmundje, mjekët e përgjithshëm për qëllim monitorimin e pacientëve në rrezik të zhvillimit të kesh dhe shqyrtimin e tyre në kohë.


Helen,