Aftësitë sociale dhe personale te fëmijët


Nga lindja fillon socializimin e fëmijës. Aktiviteti është treguar në fëmijën e parë emocion (ahukannya buzëqeshje) si një reagim për të komunikuar me familjet e tyre. Dhe në pesë-mujore fëmijë të moshës nënës sime përgjigjet pozitivisht për të qëndruar me rimëkëmbjen e familjes dhe të qeshura. Deri në vitin duke përdorur shprehjet e fytyrës, gjeste dhe onomatope kuptimplotë për të vendosur kontakte dhe për të kryer rregulla të thjeshta themelore të sjelljes, duke u fokusuar në fjalët "mund", "e pamundur". Në kec vitin e dytë miqësore, të interesuara trajtojnë të tjerët të, të krijojë kontakte në situata të caktuara (WC, të hahet). Ai e kupton domethënien e fjalëve-kërkesave "duhet", "nuk është e nevojshme", dhe vepron sipas këtyre udhëzimeve, plotëson të rritur jo ("vënë në vend një lodër", "të sjellë kukull"), duke iu bindur kërkesë.

Tre fëmijë aktive në komunikim situationally-biznesit, ndihmon të rriturit pryvchayuchys mbajë rezultatet e punës (duke përfshirë edhe kolektive). Ai është e angazhuar për një vlerësim pozitiv të veprimeve të tjerëve të tyre - kjo tregon se fëmijët aftësitë e formuar si duhet, po bëhet vetë-respekt. Preschoolers rinj të përpara për të dëgjuar nga të rriturit siç është për ta natyrës informative. Që nga kolegët janë formuar partneritete. Ata janë të vëmendshëm për emocionet e të tjerëve dhe të tyre, ndonjëherë edhe të përpiqen të frenojnë zemërimin dhe tërbimin e tyre. Të rriturit të zhvilluar vetëbesimin në fëmijët, të sjellë një ndjenjë të respektit për veten dhe të tjerët.


Fëmijët fitojnë fleksibilitet në sjelljen sociale: ngritje, buzëqeshje, shikoni në sytë e tij. Ata përpiqen të frenojnë dëshirën e situatës (unë jam!). Aftësitë sociale dhe personale të fëmijëve të kësaj moshe janë të plotësohen formimin vlerësuar dhe kontrolluar veprimet në kryerjen e urdhrave të brendshme: ". Vendos kupën" "Clean up lodra", "ju lutem sillni një libër", Fëmijët mund të larë duke përdorur sapun për të larë duart, fshij me një peshqir dhe vënë alarmin pa sapun, peshqir rri në vend. Vegjël të saktë dhe në veshje rend, zhvishet, e bëjnë rrobat në anën e përparme. Ata vetë etiketën dhe për të eleminuar konfuzion në veshje, përdoren menjëherë shami, napkins, tualet dhe t'i përmbahen rregullave të ngrënit, duke përdorur takëm nevojshme.

Fëmija dëshiron të jetë e mirë për të dëgjuar të rriturit miratimit të ndjehen të sigurt në aftësitë e tyre. Fëmijët e moshës shkollore mesme janë në gjendje të vlerësojnë në mënyrë adekuate ndikimin e veprimeve të tyre për të tjerët dhe veten e tij, edhe pse një vlerësim më objektiv të të tjerëve. Ata janë miqësore dhe të etur për veprimet pozitive dhe të sigurt në jetën e përditshme, ruajtjen e pastërtisë, rendit, higjienën personale. Parashkollorët të përmirësojnë aftësitë e tyre të përditshme për t'u kujdesur për veshje, këpucë, veshje me kujdes, të ndihmojë për të pastruar shtëpinë, edhe vakumin, fshij në dysheme dhe të fshijë pluhurin. Ata marrin pjesë në një plan urbanistik tavolinë, dishwashing, lodra vetë riparim, libra, kujdesin për houseplants, duke treguar shqetësim për familje të rinj.

Rregull dhe pastërti mirëpritur fëmijë si nevoja për shëndetin e tyre, ata janë të pavarur në vetë-shërbim. Djemtë e kuptojnë qëndrimin dashamirëse ndaj tij, ndryshimet njoftim në humor të tjerët të tregojnë vëmendje dhe simpati. Ato shprehin ndjenjat e tyre në mënyrë adekuate të momentit, duke u përpjekur të mos përsëritur gjëra që ishin reagimet negative të të tjerëve. Puna familje është e organizuar si një urdhër të rritur. Fëmijë Pre duhet të diskutojë punën e ardhshme, të vlerësojë rëndësinë e saj, flasin për çfarë duhet bërë preschooler që rezultojnë u arrit. Ju duhet të mësojnë fëmijën tuaj për të parë në shtetin e zonës së lojës, shohin nevojën për të punuar, të përfshihen në procesin mbi iniciativën e tij.

Baby rroba var mjeshtërisht provoni në dollap, e bëjnë lodra, pjata të pastra, të gjejnë gjënë e duhur, të bëjë operacione të tjera të thjeshta shtëpiake. Adult i kushton vëmendje të cilësisë, voli, lavdërimi pozitiv. Preschoolers vjetra kuptoj konformitetit të tyre social në partneritet me kolegët.
Aftësitë e tyre sociale dhe personale për të mundësuar atyre për të vlerësuar veprimet e tyre dhe të tjerët më të arsyeshme të shmangur impulsivity. Fëmijët dhe mungesa e kontrolleve duhet të bëni blerje të vogla, të marrin pjesë në gatim, të vini dhe të larë perime, fruta, duke ndihmuar gdhend ëmbëlsira, dumplings.

Ata kujdesen për kafshët, kujdesin për fëmijët më të vegjël, janë në gjendje për t'iu përgjigjur thirrjeve telefonike, janë disa gjëra të dobishme, ndjenja me kënaqësi morale. Fëmijët qeverisin sjelljen e tyre, duke u përpjekur për të komunikuar dhe akt pa të tjerët shqetësuese. Kjo merita të rriturit e urtë që edukojnë ata, duke u gëzuar suksesin e fëmijëve të shpjegojnë të drejtat e tyre, duke ndihmuar për të marrë vendin që u takon në marrëdhëniet me moshatarët dhe të rriturit. Përfshini fëmijën në një jetë aktive dhe të plotë në familje (shëtitjet e përbashkëta, detyra të përhershme në shtëpi, duke përgatitur për pushime), të rriturit duhet të mësojnë fëmijët jo vetëm nga jashtë zbuluar i sjellshëm, por të jenë të kujdesshëm, i vëmendshëm, humor kuptim të dashurit që mësojnë një fëmijë për të bërë mirë.

Helen Shane,