Mënyrë fobi sociale për të kapërcyer për të bërë më të fortë se frika


Në një kuptim të gjerë, fobi - frika është më e fortë. Pa përjashtim, njerëzit kanë fshehur apo frika eksplicite. Dikush ka frikë nga minjtë, merimangat, kafshëve të egra. Të tjerët nuk përpiqen të bien në hapësirat e errëta apo të mbyllura. Disa kanë frikë nga lartësitë, ujë, etj Por për fat të mirë, shumica e frika nuk janë aq të forta sa për të bërë ferr jetën.

Por në qoftë se frika është shndërruar në problemin bëhet aq i fortë që pengon një person normalisht ekziston, ajo mund të konsiderohet si një fobi. Siç e kemi thënë, ka phobias të ndryshme.
Një nga më të zakonshme e këtyre është fobi sociale. Por asnjë sasi të flasim për atë që përbën një mënyrë fobi sociale për të kapërcyer të bëhet frika më e fortë - kjo është ajo që ju duhet të dini shumë njerëz.

Le të flasim më shumë për problemin e frikës në këtë mënyrë.

Çfarë është fobi sociale?

Kjo fobi është frika e të qenit në qendër të vëmendjes. Në njerëz, nuk është një ndjenjë që të gjithë duket vetëm në të, duke pasur parasysh, vlerësimin e çdo fjale dhe sjellje.

Këta njerëz kanë frikë të jenë në mesin e turmave të mëdha, si gjithmonë ndjenja pikëpamjet e të huajve. Shumë njerëz, kur janë në një mjedis të ri, shumë nervoz, ndjenja i vështirë. Por zakonisht, me kalimin e kohës situata e re është e njohur dhe perceptuar mjaft normale.

Por nëse një person vuan nga fobi sociale, ajo është aq e vështirë për të perceptojnë situatën e re, e cila përgjithësisht përpiqet për të shmangur vende të reja, të huajt.


Është e vështirë për të gjetur një punë të re, për të ndryshuar vendbanimin.

Ai ka frikë për të shkuar në kinema, teatër, duke shmangur ngjarjet publike. Edhe njerëz të cilët vazhdimisht duhet të merren me grupe të mëdha, mund të jetë një fobi.

Një person i tillë është shumë frikë se të tjerët do të kritikojnë pamjen e tij, sjelljen, karakterin. Ai shpesh mendon se të tjerët e gjejnë të shëmtuar, jo inteligjent, i trembur.

Nëse fobi shqiptuar njeri kërkon çdo mjet për të shmangur situata të dhimbshme për të. Kjo është reflektuar në refuzimin e partive për pjesëmarrje, ecën. Njeriu është shumë më e rehatshme për të të jetë në shtëpi në të gjitha vetëm, edhe nëse ai dëshiron për të biseduar me dikë.

Një person tenton të fobi sociale, puna ishte duke komunikuar me kolegët, duke u përpjekur të mos për të treguar iniciativë dhe jo pyetje. Ai përpiqet të jetë sa më i padukshëm për të tjerët dhe kurrë nuk fillon komunikimin e parë. Përgjigjet ajo zakonisht është e shkurtër dhe konciz. Ai ka frikë nga kritikat nga menaxhmenti.

Simptomat Patologjia

Shfaqja e fobi sociale shoqërojnë simptomat e ndryshme karakteristike: Shfaqet gojën e thatë, rritje djersitje, rritje norma e zemrës, duke u dridhur e trupit në duar, fytyrë të kuqe. Ju mund të jetë ngurtësi, vjellje, dhe kështu me radhë. N. Ky lloj fobi mund të ketë efekte anësore të tilla si sulme paniku.

Por ne duhet të dinë gjithashtu se fobi sociale mund të manifestuar veten në një mënyrë të ndryshme. Ndonjëherë, njerëzit me çrregullime të tilla nuk është e detyruar të sillen në heshtje kur të komunikuar me të tjerët. Shumë për të fshehur frikën time nga të tjerët, përkundrazi sillen shumë të zhurmshme dhe të gjallë. Ata qëllimisht miqësor me të tjerët. Kështu, një person është duke u përpjekur për të parandaluar qasje negative për veten e tyre dhe kritika, që ai është shumë i frikësuar.

Për të mos ngatërrohet me përvojat e mundshme fobi sociale pas grindjet dhe konfliktet. Pakënaqësia dhe përvojë - krejtësisht reagim normal në këto situata. Nëse në këtë rast personi nuk kërkon të shpëtuar, të shpëtuar nga konflikti i supozuar, fobi sociale asgjë të bëjë me të.

Gjithashtu, nuk e ngatërruar këtë me nocionin e një frikë patologjike e ankthit social. Ndryshe nga fobi ky kusht nuk shkakton të tillë një marrëdhënie komplekse midis njeriut dhe të tjerët. Ajo mund të shprehet në një drojë të vogël. Megjithatë, ankthi social mund edhe të zhvillohet në një fobi me kalimin e kohës.

Çfarë duhet të bëni në rast të fobi sociale?

Më shpesh, kjo frikë është e vështirë për të kapërcyer vetëm. Prandaj, ne duhet të kthehet për të psikoterapistëve të mira profesionale. Për trajtim përdorimin e drogës dhe metodat e efekteve psikoterapeutike (terapi të sjelljes) të caktuara.

Në terapi duke përdorur drogë antidepressant.

Midis tyre, ka një lloj të caktuar të antidepressant - frenuesit kthyeshëm MAO tilla si moklobemid. Këto barna janë efektive për trajtimin e fobi sociale dhe ankthit social.

Stresi fizik në këto kushte off drogës beta-blockers. Këto përfshijnë propranololi ose Atenolol. Ata janë përdorur për simptomat e phobias, të tilla si frikë dhe duke u dridhur duart në fjalimin e tij në audiencë.

Për të rritur ndikimin dhe të shpejtojë shërimin, terapi të drogës kombinuar me teknika të sjelljes terapi. Ky kombinim jep rezultatet më optimale.

Terapi të sjelljes është një metodë e psikoterapisë.

Ajo ka për qëllim të reduktimin e qëndrueshëm të simptomave. Së pari, mjeku identifikon shkakun e çrregullimit, simptomat e saj dhe gjendjen e mbështetjes së tyre. Pastaj bëri një plan të trajtimit.

Psyhote
rapevt përdor metodat dhe teknikat që janë të përshtatshme për një person, dhe efikasiteti janë provuar për të punuar me këto simptoma. Midis vizitave të mjekut, pacientët duhet të përmbushë detyrat e shtëpisë të veçantë, e cila gradualisht bëhen më komplekse.

Çdo madje edhe një fitore të vogël mbi veten e tij, ndihmon pacient të ndjehen fuqinë e saj dhe i jep atij besim se ai mund të përballen me atë dhe të eleminuar një ndjenjë të fortë të frikës.

Svetlana,