Bishtajore, karakteristikë


Në mesin e perimeve leguminoze zë një vend të rëndësishëm për shkak se përfaqësuesit e saj të tilla si fasule, bizele, soje, thjerrëzat, fasule, produktet vegjetale janë mbushje të lartë proteine, nganjëherë duke i dhënë këtij treguesi produkteve shtazore. Ne të gjithë e dimë se proteina - një lartë-azotit-përmbajnë substanca organike të nevojshme për jetë të gjitha qelizat shtazore dhe bimore, sepse të gjitha proceset metabolike që ndodhin në to duke përdorur proteinat. Megjithatë, ndryshe nga bimët, një person është në gjendje të sintetizojnë proteinat nga elementet e tyre përbërëse organike, për këtë ne kemi nevojë komponime të paktën themelore primare, të cilat ndërtohet çdo molekulë proteine, dmth aminoacidet.

Me fjalë të tjera, një person duhet të marrë fibrave nga jashtë, e cila i jep të drejtë të flasë prej tyre si komponente vitale që janë specifike, kryesisht funksionet plastike dhe metabolike. Por jo të gjitha proteinat janë njëlloj të dobishme në të ushqyerit të njeriut. Vlera është përmbajtja e vendosur proteinë e amino acidet esenciale që duhet të vijnë nga ushqimi sepse njeriu nuk mund të sintetizojnë vetë. Duke përshkruar familjes fasule, mund të themi se vlera ushqyese e frutave është përcaktuar kryesisht nga përmbajtja e pasur të proteinave të plota, të cilat përmbajnë të gjitha amino acidet esenciale: valin, leucin, izoleucines, treonines, triptofan, metioninë, histidine, cystine, lysine dhe arginine.


Kjo është arsyeja pse një nga opsionet për bishtajore industriale të përpunimit janë duke e bërë mish artificiale, e cila, ndryshe nga natyrore, ka pronën protyvosklerotycheskym. Kjo bathë në një kuptim mund të konsiderohet një produkt universale të ushqimit, si ato përmbajnë sasi të mëdha të karbohidrateve dhe yndyrave, të cilat së bashku përbëjnë mbi 75% të peshës të frutave. Në formë të papërpunuara, nuk i nënshtrohen trajtimit të ngrohjes, bishtajore (fruta pjekur) që të mos hanë e rekomanduar për shkak se ato përmbajnë të dëmshme për shëndetin e njeriut që ndikojnë metabolizmin e karbohidrateve që pengojnë sistemin e tretjes dhe të parandaloj koagulimit të gjakut.

Si për bimë të tilla si fasule, pastaj e përdorin atë në formë të papërpunuara për të gjithë tjetër fazeolunatinom helmimit në dispozicion - Vetëm grup nitrohlyukozidov (të përbërë acidit hydrocyanic), vetëm shkatërruar plotësisht gjatë gatimit. Duhet të theksohet, dhe fakti që përbërja e indeve (a fasule ajo është gjithashtu një shumë prej - 5,9%) është një substancë të veçantë - halaktarabin - është e bollshme në fryrje zorrëve - bloating. Ky fenomen i padëshiruar mund të reduktohet në mënyrë të konsiderueshme në qoftë se të hiqni seedcoat ose përdorni si supë me bathë ose pure. Mbi substancat e tjera biologjikisht aktive që janë të dobishme për të përcaktuar trupin e njeriut përmban produkte të familjes bathë, duhet theksuar praninë e choline dhe betanin sigurimin lypotropnoe efekt në metabolizmin yndyrë në mëlçi, me fjalë të tjera, duke reduktuar akumulimin e yndyrë të tepërt në të; antioksidantë që parandalojnë oksidimi në membranat biologjike të caktuara të qelizave dhe formimin e radikaleve të lira agresive; hekur në një shumë të konsiderueshme më të madhe se në shumë bimëve dhe kafshëve të produkteve, si dhe sasi të mëdha të vitaminës C dhe carotene.

Së fundi, ajo që duhet të thuhet, duke i dhënë fund një karakterizim të përgjithshëm të perimeve leguminoze - është se ata kanë qenë prej kohësh gjerësisht dhe me sukses përdoret në popull dhe mjekësi shkencore.