Aftësitë motorike të fëmijëve parashkollor


Edukimi e fëmijëve duhet vetë fizike si një premtim të jetë e gjatë dhe të shëndetit duhet të fillojnë në fëmijëri. Deri në tre muaj ne mësojmë një fëmijë të shtyjë off këmbët tuaja nga sipërfaqja, duke e mbajtur atë i drejtë, sulmojnë atë për të bërë lëvizjet koprrac me lodra duart e tij inkurajojnë manipulimin e saj, le të shkojë, hedhin, tërheq gojën. Ai përpiqet për të mbajtur kokën, të kthehet mbi mbi barkun e tij. Në gjashtë muajt e fëmijë mësojnë të zvarritem, këmbët e shtyjnë përpara, të përkthyer artikujt nga një stilolaps në një tjetër, ulen veten; inkurajuar lëvizjen e tij të parë tentimeve (për të arritur lodra).

Një në dhjetë fëmijë me na është duke marrë hapat e parë, rritet dhe bie, duke mbajtur ndonjë rezistencë, fasha pompa lodër topin, rreh duart. Ne përmirësojë veprimin e saj të lidhur reciprokisht (objekte zhvendosur), veprimin e njëkohshëm të dy objekteve, por inkurajon dhe veprimet e qëllimshme (të merrni një me një subjekt tjetër) eksperiment (veprimet e përsëritura të njohur për subjekte të tjera). Ai zvarriten jo vetëm dhimbje, por mbi gjunjët e saj, duke zhvilluar muskujt e barkut, prapa; ai merr lart, qëndron, kneels. Getting shëtitje të pavarur - në 13 muaj. Aftësia për të lëvizur zgjeruar në mënyrë të konsiderueshme në vitin e dytë të jetës.


Të rriturit mësojnë fëmijët në këtë moshë për të ecur me dashje (të nënës sime, për lodra) hapa uniforme në ritmin e duhur, ekuilibër, të kapërcyer pengesat, për të hap mbi shkop për të marrë rreth lodër ngjiten në kodër të vogël apo shkallët dhe për të marrë larg me të, pidlizty nën karrige. Aktivitetet e përbashkëta në lojrave celular ne mësojmë fëmijët për të nxitur, roll, hedhin topa, duke ndjekur udhëzimet tona verbale. Lëvizja e tretë, aftësitë më të ndryshme dhe të japë fëmijës një pozitë të qëndrueshme, sjellje korrekte, forcimin e këmbë. Në lojërat me të vjetër ai përmirëson ecje, vrapim, ekuilibër, zvarritje, ngjitje, të mësuarit për të kërcejnë në vend dhe në gjatësi, për të kapur topin.

Ai ishte në kërkim për të kandiduar në mes objekteve, pa shkelur mbi to, të drejtuar me topin në duart e tij, të marrë ata në shenjë. Aftësitë motorike lëmuar në mënyrë të përkryer ushtrime gjimnastikor për armë, bust, sup brez, të cilat fëmijët janë të lumtur për të kryer në poezi apo muzikë. Pra, kemi formuar një qëndrim pozitiv ndaj edukimit fizik, jeteses shëndetshme, të japë gëzimin e lëvizjes. Ushtrimet janë të thjeshta: "raft" - curls para se të ushqyerit, "re" - valëvitet duart e tij mbi kokën e tij, "në diell" - tërheq duart tuaja deri, duke u përpjekur që të jetë në gishtërinjtë tuaj. Shkalle hapa përpara, anash tepër të thjeshtë dhe të ngjashme me hapat e valle. Twists dhe bust mund të përfaqësohet si një lojë me transferimin e partnerit.

Këto gaming thjeshtë lëvizje të përgatiten për fazën e ardhshme - zotërim ushtron sportive karakter. Ajo preschoolers rinj ne të fillojnë të angazhohen në sport, fëmijët udhëtim me sajë, të mësuarit për të skive në dimër dhe verë duke hipur në një biçikletë me tri rrota, dhe plyuskayutsya duke luajtur në ujë të cekët (gju-thellë në ujë) dhe madje edhe fëmijët janë të angazhuar në turizëm (marshimin në këmbë në 01:00 ). Kombinuar me gjimnastikë e tyre që nga viti inventarit të kulturës fizike (me shtangë dore, hoops, litarë kërcejnë, topa): duart lart, por me shtangë dore, kërcejnë unazë gënjyer apo duke ecur përgjatë litar në dysheme. Ka disa rregulla sportive që një fëmijë duhet të jetë në gjendje të bëjë: running ngadalshëm (160 m) të kërcejnë gjatë me hapësirë ​​(40 cm), 5 cm objekt, ngjitje shkallë palestër.

Lojëra të mësojnë fëmijët të ecin në poluprisyadi, të marrë nëpër nëpërmjet të luajtur, të përshpejtuar dhe duke i ngadalshëm, ritmikisht të lehtë për të ecin, të drejtuar, stomping dhe duartrokitje për muzikë, duke dëgjuar tempo, duke e bërë "gëlltitje". Fëmijët e moshës shkollore mesme lehtë në këmbë alternativ me hedhje; drejtuar në gishtërinjtë tuaj, heqjen gjunjët e lartë; duke kërcyer në një këmbë, dy këmbët rrotullohet 90 gradë nga këmbë në këmbë në gjatësi (80 cm), 30 cm e lartë, litar (20 hedhje). Është ushtrime më të vështira gjimnastikor, ngjeshja dhe brushave razzhymanye, lëvizjet rrethore dore, Shkalle hapa mënjanë, ulem-ups (duart përpara - rrip), anim majtë dhe të djathtë (duart prapa kokës, pas shpinës së tij) lëviz valle: Shah - galop, valle mbi rrethi.

Aftësitë motorike janë deri në pesë vjet për t'u angazhuar në sportive le ushtrime. Në dimër, duke hipur në një slitë, mësojnë djemtë për të ngadalësuar thembra; Ski - kthimi, shkelën në vend, çohu "poluelochkoy" dhe kalon
dhe ski në km verë - ngasin një biçikletë, duke e bërë kthehet; pikiatë, duke notuar dhe mënyrë e përshtatshme për të luajtur lojra ujore "Porta", "rocker", "notit në qarqet", "Më tregoni pesë." Rritja raportet, duke me 10 m - 3,8 sec, 30 m -.. 9 sec, Hidhe topin dhe kapur atë 6 herë radhazi, mundi topin në katin e 6 herë radhazi dhe për të marrë ato objektivin e 3 m.

Ushtrimi për fëmijët më të vjetër të zhvillojnë dhe forcojnë aftësitë e tyre motorike. Ne inkurajojmë duke bërë ushtrimet gjimnastikor në lojëra sportive: "Badminton", "Fshati", "basketboll", "Football", "Ice" me rregulloret thjeshtuara. Winter mësojë ski, ngjiten malit "shkallë", Skate dhe verës - not mënyrë arbitrare për të hipur një skuter. Pra, ajo formoi aftësitë motorike të fëmijëve parashkollor. Vetëm mos harroni të kujtoj fëmijën tuaj me rregullat e sigurisë së lëndimeve dhe dëme të bindin atë për domosdoshmërinë e një jetese të shëndetshme, duke ushtruar.

Helen Shane,