I familjes së maces bimë mustaqe


Kjo është quajtur çaj veshkave i egër në ishujt e Java, Sumatra, Borneo, Filipinet dhe Burma. Kjo mustaqe i familjes së maces bimë e njohur për një kohë të gjatë dhe sukses përdorur në trajtimin e shumë sëmundjeve të veshkave.
Evropianët filluan të përdorin atë vetëm në 1928. Rritja e interesit në bimë menjëherë tregoi tregtarët nga Gjermania dhe fituar pronave tij mjekësore fitime të konsiderueshme. Prandaj, në çaj veshkave literaturë quhet nganjëherë e "çaj gjermane ..." Përshkrim Botanik. Mustaqe mace (çaj veshkave) - me gjelbërim të përjetshëm shkurre e familjes Labiatae, deri në 50-70 cm.

Rrjedh katërkëndësh. Lë gjatësinë e kundërt 2 - 9 cm të shkurtër, romboydalnaya-eliptik ose i zgjatur, me një tip të zhveshur dhe të bazës formë pykë-, skajet e dhëmbëve. Kone - furçë apikal. Hi dhe Corolla dy-buzë. Gjatësia Corolla dhe 2,5 cm jashtë ngjyrë të zbehtë ngjyrë jargavani. Në stamens lule katër, ata veprojnë me fyt dhe anthers vogla janë të errët ngjyrë vjollcë. Shtyp qëndron mbi anthers. Fruta përbëhet nga 1 - 4 nutlets mbyllur në kupën e mbetur. Lule në korrik-gusht. Në CIS në një kulturë të rrallë formon një farë. Ajo rritet në Indonezi, Burma, Indi (Shtetëror i Assam), Filipine dhe Australi veriore.


Në mace CIS mustaqe trajtohet si një fabrikë vjetore në rajone subtropikale të Gjeorgjisë. Mjekësi e aplikimit. Mustaqe e para materiale barishte mace janë gjethet dhe Flash (shoots gjethe apikal). Ata janë përdorur si një diuretik në sëmundje akute dhe kronike të veshkave, i shoqëruar nga edema, albuminuriey, azotemia, dhe urolithiasis. Ne rekomandojmë përdorimin e kombinuar të mustaqe mace me glycosides kardiake në pamjaftueshmërisë kardio vaskulare II dhe III. Karakteristika biologjike. Për të habitateve natyrore mustaqe familjes së maces tipike temperaturë uniforme të lartë, shirat e shpeshta të rënda dhe lagështia e lartë dhe tokë.

Natyra e kësaj kulture - Mesophytic thermophilic. Ajo kërkon të moderuar me lagështi, pjellore tokës, shkrifët. Rëndë, tokës kompakt dhe zamokaye për mustaqe familjes së maces nuk janë të përshtatshme. E bimëve është e ndjeshme ndaj plehrave organike dhe minerale. Në shtëpi mustaqe e mace janë të futem zakonisht me prerje të fidaneve të pjekur. Në Gjeorgji, kultivimi i saj është i mundur vetëm në formën e ekonomikisht vjeçare kulturës fidanëve. Kohëzgjatja e sezonit në rritje në fushën lashtat 130-150 ditë. Për mace normal mustaqe bimësisë në fushë të hapur të nevojshme të tokës dhe të ajrit temperatura mbi 15 °. Riprodhimi. Mustaqe Cat futem në vjeshtë dhe dimër në serra ndezur tharje substrate tokës.

Në mbarështimin e pranverës mund të bëhet në serra. Për materialet të mbarështimit në gusht-shtator të prerë gjeth e bimëve dhe përjetësojnë ato në sera apo serra. Zakonisht bimët cherenkuyut me shumë konvencionale farë elite. Si material nëna mund të përdoret si farë, e rrënjosur në serra. Në vjeshtë, para se të acar, gjithë materiali i mitrës zgjedhur nga gropa dhe të vënë në rafte serat 200-250 copë. 1 sq. m. Për destilimit të fidanëve për 1 ha të ngulim (40 mijë. copë.) duhet të mbjellë rreth 5.000 njësi. fidanë të rrënjosura. Për kultivimin dhe ruajtjen e materialit të mbarështimit të nevojshme për të ruajtur temperaturën e lartë e tokës dhe ajrit (22-28 °), duke parandaluar rënien e tij nën 15 °.

Për të shkurtuar prerje në rritje këshilla xhiruar me dy palë gjethe dhe burbuqe apikal, duke i lënë bimët amtare të paktën dy letra. Me buds axillary në 5 - 10 ditë fillojnë të rriten fidaneve të reja që pas formimit të 3 - 4 çifte të lë mund Cherenkov përsëri. Farë e rooting për periudhën vjeshtë-dimër, me rritjen e fidaneve, përdoret edhe për prerjen prerje. Para mbjelljes prerje për të mbushur shtresa rafte Ground 10 - 12 cm, e cila është përgatitur me infektimi pjellore të tokës dhe sëmundjet, humus dhe rërë në raport 3: 1: 1. Pritini prerje janë mbjellë me gjethe jo-clipped drejtpërdrejt mbi raft, duke i vënë ato në një distancë prej 5x5 cm.

Për një arsye më të mirë për prerje rrënjë të trajtuara me pluhur rritjes përbërë nga talk dhe acid të mirë-naftiluksusnaya (0,01%) ose heteroauxin (0,1%). Zbarkoi prerje tallaze dhe korniza mbuluar shtrirë me dy shtresa të garzë. Para se të ulje prerje tallaze, të hequr pjesët e vdekura dhe të vdekur, dhe të liroj tokën në raftet. Serat ventiluar dhe përkrahje që nevojitet regjim të lehta dhe temperatura e tokës 22-30 °. Callus e kërcell të mbjella atje për 4 - 5 ditë, dhe rrënjët - 6 - 7 ditë pas mbjellje. Pasi prerje të lëshojë rrënjë, kornizë shtrirë me garzë hequr.

Me fillimin e ngrohtë të pranverës s