Konflikti rezus me burrin e saj gjatë shtatzënisë


Ndoshta të gjithë njerëzit e kanë dëgjuar për të faktorit Rh, por mbi të gjitha, shumica e tyre nuk e kuptojnë të vërtetë atë. Kjo nuk do të ndikojë në shëndetin e njeriut në jetën e përditshme, por që papajtueshmëri shtatzënia Rh babai dhe nëna nganjëherë provokojnë konfliktit Rh. Se konflikti i Rh gjatë shtatzënisë me burrin ne flasim sot në këtë faqe interneti. Përcaktoni faktorin Rh në praninë e proteinave të caktuara në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut (eritrocitet). Ai e përshkruan vetitë imunologjike të gjakut. Zbuluar atë kohët e fundit, në 1940. A këtë Landsteiner dhe Wiener shkencëtarët. Ata në studimet e tyre trajtohen me majmunët dhe macaques rezus përshkruara, dhe kjo është arsyeja pse ka pasur një term i përgjithshëm.

Faktor rezus denoting karaktere latine Rh + ose Rh-. Sipas statistikave, shumica (85%) e njerëzve në Tokë faktorit Rh është pozitiv, që është, në trup i kësaj proteine ​​është i pranishëm. 15% e njerëzve nuk e kanë këtë proteina dhe ata kanë një Rh negativ. Përcaktoni lidhjet me grupin e gjakut Rh, por kjo nuk varet nga ajo, një tipar gjenetik i njeriut, tipar të tij individuale, si dhe ngjyra e syve apo flokëve. Ajo është e trashëguar nga njëri prind qëndron e njëjtë gjatë gjithë jetës dhe nuk do të thotë çdo çrregullime fiziologjike apo sëmundjet. Konflikti rezus mund të ndodhë kur transfuzion gjaku nëse është i papajtueshëm me Rh, si në shtatzëni, kur nëna është Rh negativ dhe fëmijë - pozitiv.


Me një kombinim i "negative" dhe kanë një "pozitive" dukuri fëmija konflikt rezus është më shumë gjasa se sa në rastin e kundërt, si dhe pasojat e një kombinimi të tillë mund të jenë serioze. Ajo është e njohur nga vëzhgimet afatgjata për gratë shtatzëna. Çfarë është Rh i ndryshëm i rrezikshëm gjatë shtatzënisë? Kur gjaku i njeriut me një faktor negativ Rh qelizave të kuqe të gjakut pozitive të bjerë, trupi menjëherë reagon për ta si një objekt të huaj dhe fillon të prodhojë antitrupa për të neutralizuar ndërhyrës. Këto "mbrojtësit" përmes placentës në gjak për fëmijën e palindur dhe të shkaktojë sëmundje hemolitike, sepse ata shkatërrojnë qelizat e kuqe të gjakut që bartin oksigjen.

Për shkak të mungesës së oksigjenit në fetus në një gjendje anormale, mungesë e oksigjenit, pasojat e të cilat nuk sigurojnë të vështirë. Por kjo nuk do të thotë se gratë me negative Rh faktorit shtatzënisë me siguri të jetë e vështirë për të vazhduar. Të provokuar konfliktin antitrupa RH në gjakun e nënës, është në numrin e tyre të gjithë varet. Në shumicën e rasteve, antitrupave ose mungon, ose numri i tyre është minimal dhe jo të rrezikshme për fëmijën. Çfarë ndikon në prodhimin e antitrupave në nënat me një faktor negativ Rh? Sa më i madh numri i lindjeve dhe aborteve në gratë, më e lartë mundësia e Rh-konfliktit.

Të gjithë për shkak të faktit se në këtë rast, gjaku i femrave, më shumë gjasa, kanë shfaqur tashmë qelizat e kuqe të gjakut të çuditshme, mekanizmin e antitrupave që tashmë është i rrjedhshëm, përvoja luftarake me këtë lloj të trupave të huaja në trup ajo tashmë është. Nëse placenta dëme dhe infeksionet, stonshuyut depërtimit të saj në gjak e qelizave të kuqe të gjakut gjithashtu rritet. Antitrupat mund të përkeqësohet dhe nëse nëna ka marrë një transfuzion gjaku, me përjashtim Rh-faktor, edhe në qoftë se procedura ishte shumë i gjatë. Në mënyrë tipike, shtatzënia e parë në gratë me faktor negativ Rh është normale sepse trupi i saj asnjëherë nuk është takuar me dhe mekanizmin "e huaj" eritrociteve të mbrojtjes që është e rrezikshme për fetusin, jo ende kap forcë.


Përcaktimi i faktorit Rh Për të shmangur konfliktin shtatzënisë rezus me burrin e saj, prindërit e ardhshëm duhet së pari të kalojnë teste për të përcaktuar këtë faktor nivelet. Kur një grua ka të njëjtin burrë Rh, nuk ka probleme pajtueshmërinë nuk do të. Nëse babai i ardhshëm "pozitive", fëmija ka të ngjarë për të trashëguar gjenetikisht positivity si një shenjë të fortë. Nëse babai i ardhshëm është gjenotip homozygous përgjegjës për faktorin Rh, fëmija do të lindë me 100% rezus pozitiv. Nëse prindi i ardhshëm ka gjenotip heterozygous përgjegjës për faktorin Rh, probabiliteti i të pasurit një fëmijë me Rezus pozitiv është 50%.Kur mbante fëmijën tuaj është në rrezik për konflikt Rh grua shtatzënë duhet të bëjë teste të rregullta të gjakut për antitrupa. Zakonisht kjo është veçanërisht e rëndësishme që prej 35 javësh. Në këtë periudhë të shtatzënisë është bërë në një javë. Nëse rezultatet e testimit nuk tregojnë një rritje në nivele të antitrupave, mjeku mund të kërkojë parandalues ​​antitrupa antirhesus vaksinimi për të bllokuar atë eritrociteve kec kapur në gjakun e nënës. Nëse nivelet e antitrupave do të rritet dhe do të arrijë një gjendje kritike, atëherë nëna do të dërgojë një qendër perinatale që ajo ishte nën specialistë të vëzhgimit të vazhdueshme.

Ata do të duhet të monitorojë, rritje dinamike të antitrupave në gjak të nënës; Reagimi fëmijë - mëlçisë ose rritur, placenta apo ndryshimet, ose nuk ka lëng në cipë e zemrës dhe abdomen; Ujërat shtetërore dhe gjaku kurrizit fruta. Me mjekët progresive konfliktit Rh bëni seksion cezariane për antitrupat e nënës mbrojtës nuk e kishte të dëmtojë fëmijën. Në një fazë të vogël të shtatzënisë, kur lindja artificial nuk është e mundur, ne duhet të mbështetet në transfuzionit të gjakut të fetusit. Nëse nuk ka komplikime të shtatzënisë nuk do, dhe nuk do të prodhohen antitrupa, pas lindjes së fëmijës, për rreth 2 ditë nënat kanë një injeksion të imunoglobulinave antirhesus.

Kjo do të zvogëlojë rrezikun e konfliktit Rh me shtatzëninë e ardhshme. Vaksinimi i tillë për gratë me nevojën rezus negativë dhe kur aborte spontane, aborte, shtatzëni ektopike dhe gjak transfuzionit. Arritje e suksesshme e imunologji klinike në vitet e fundit tregojnë se Rh negativ nuk është një fjali, ajo vetëm ka qasje në shtatzëni dhe lindje më shumë përgjegjësi. ShumVit,