Kanceri i gjirit, shkaqet e kancerit


Gjëndër qumështit është një organ i përbërë nga yndyra, indeve lidhës, pjesë, kanal, i mbushur me enët e gjakut. Gjëndër qumështit është bërë edhe deri të kanaleve limfatike që bartin limfatike - një lëng që përmban qelizat imune. Më limfatike kanalet bosh në nyjet limfatike të vendosura nën sqetull. Ndonjëherë qelizat e tumorit të gjirit depërtojnë me rrjedhën e nyjave limfatike. Në këtë rast, probabiliteti i shfaqjes së tumorit në këtë lokacion. Qelizat e tumorit nga rrjedhjen limfatike dhe të përhapur në organet e tjera dhe indet. Por sot ne do të flasim në mënyrë specifike për kancerin e gjirit, shkaqet e kancerit të gjirit.

Ka dy lloje të formacioneve të tumorit në gji. Lloji i parë janë dashamirës. Zakonisht ata nuk e përhapur në organe të tjera dhe jo të rrezikshme për jetën. Disa prej tyre nuk janë si tumore të tilla. Ajo është rreth cysts mbushur me përmbajtje të qartë. Ata mund të shkaktojë ankth, duke krijuar ënjtje dhe dhimbje. Shumë shpesh këto tumore me dalë qëndron jashtë të lëngshme të qartë ose të verdhë. Lloji i dytë përfshin drejtpërdrejt tumoreve që ndodhin kryesisht në kanalet e qumështit. E quajtur tumor - tumor kanzeroz protokovaya.


Faktorët që rrisin rrezikun e kancerit të gjirit në gratë Gratë janë ndjeshëm më shumë qelizat e gjirit se meshkuj. Këto qeliza të ndikojë në rritjen e hormoneve femërore që mund të zhvillojnë kancerin. Burrat gjithashtu gjeti një formë të kancerit, por kjo është njëqind herë më pak e zakonshme se në femra. Në rrezik e rritet keqdashje me moshën. Nëse 45 vjeç diagnostikuar rreth 18% të rasteve, pastaj pas 50 vitesh më shumë se 70% të rasteve. Nën rrezikun e kancerit të gjirit janë gra që kanë një familje të pasur raste të kancerit të gjirit apo kanceri ovarian.

Rreziku është më i lartë nëse nëna e sëmurë apo motër. Nëse ka një ose dy të afërm me sëmundje. Nëse ka një i afërm i njeriut që vuante nga kanceri i gjirit. Ose në qoftë se familja është një sëmundje e lidhur sindromeve të trashëgueshme të kancerit të gjirit, si Li Fraumeni ose Cowdens. Prania e një ose më shumë familjarë të afërt me sëmundje të ngjashëm rrit rrezikun e një gruaje në gjysmë. Nëse ka më shumë se dy të sëmurë afërt rreziku rritet relative 5 herë. Prandaj, sipas statistikave, rreth 30% e pacientëve TB gratë me një familjar i afërm me të njëjtën gjendje. Faktorët e rrezikut për tumor mund të ketë fëmijë.

gratë nulliparous kanë një rrezik më të lartë të sëmundjes sesa gratë me të tjerë, veçanërisht disa fëmijë. Për të ndikuar në zhvillimin e tumoreve malinje mund terapi zëvendësimi. Shkencërisht provuar se përdorimi i terapi zëvendësimi të hormoneve gjatë dhe pas menopauzës (një kombinim i estrogjenit dhe progesterone) rrit rrezikun e sëmundjes. Përveç kësaj, edhe në këtë rast, probabiliteti i vdekjes. Në mënyrë tipike, përdorimi i estrogjenit dhe progesterone mjekët rekomandojnë për lehtësim menopauzë, parandalimin e osteoporozës. Por në qoftë se ekziston një rrezik i terapisë tumorit duhet të rishqyrtohet. Shumë njerëz besojnë se gji me gji një fëmijë rrezik pak më të ulët të sëmundjes, veçanërisht për të ushqyer fëmijën, dhe më shumë.

Megjithatë, nuk është gjykim i kohëve të fundit se lidhjet midis ushqyerjes me gji dhe kancerit të gjirit ekziston. Por, alkooli është i lidhur shumë qartë me rritje të rrezikut të kancerit. Duke pirë vetëm një gotë shpirtrave në ditë, rreziku është rritur. Nëse një grua pi 2-5 gota në ditë, në rrezik rritet ndjeshëm. Përveç kësaj, alkooli mund të shkaktojnë zhvillimin e kancerit të zgavrën me gojë dhe faring, ezofag dhe stomak. Prandaj, gratë, veçanërisht në moshën e rrezikut, është më mirë të heqë dorë nga alkooli krejt. Tumoret malinje mund të zhvillohet në sfondin e trashje, veçanërisht në gratë më të vjetra pas 50 vitesh.

Të vezoreve të prodhojë estrogjenit, por një sasi e madhe e yndyrë mund të konvertohet në disa hormone të tjera në estrogjenit. Si rezultat i rritjes së nivelit të hormonit, rrit rrezikun e kancerit të gjirit. Sipas një hulumtimi të tanishëm, për të reduktuar rrezikun e kancerit është një natyrore
aktivitet. Është vërtetuar se ushtrimi aktiv në një moshë të re krijon mbrojtje të qëndrueshme kundër kancerit të gjirit. Për të shmangur pasoja të ardhur keq, 2-3 herë në vit duke kaluar kontrollimin e gjirit. Mban vetë të rregullt. Mos harroni se si zemrat tuaja të duken në gjendje të mirë. Nëse gjeni ndonjë anomalitë (ënjtje, acarim të lëkurës, dhimbje, tërheqje, skuqje, shkarkimin dalë prej saj), shkoni te mjeku.

Gratë në rrezik të lartë për kancer të gjirit duhet të fillojë gjëndra Mammographic provimit në vitet e mëparshme, dhe të mbajë ato më shpesh. Ajo duhet të kërkojë të sigurojë që të zbuluar praninë e tumorit të jetë e mundur. Nëse do të kishte dyshimi më i vogël i pranisë së tumoreve, ju duhet menjëherë të konsultoheni me një mjek-mammologist, bënte një ekzaminim të plotë dhe të fillojnë trajtim efektiv. Cheers! Svetlana,


Lini ju lutem komentin tuaj poshtë! Është e rëndësishme të dini opinionin tuaj!