Kultivimi industriale e xhensen


Xhensen, një bimë medicinale përdorur në mjekësinë popullore që nga kohët e lashta. Më të popullarizuara në Azinë Lindore, ku ajo i atribuohet pronave të jashtëzakonshme shëruese kurohen pothuajse të gjitha sëmundjet. Xhensen - një barishte gjithëvjetor me një rrënjë cilindrike core. Top i rrënjës paraqet një vit, të paktën 2 - 3 buds overwintering, nga e cila pranverë zhvillon një ose më shumë rrjedh. Stem drejtë, të qetë, lartësi 30-70 cm Frytet janë plot lëng, kokrra të kuqe-si, 1 -. 3 fole, kur pjekur e kuqe të ndritshme. Farërat verdhë-gri ose të bardha, ovale, rrafshuar, i rrudhosur.

Pesha e 1000 fara nga 23 deri në 35. Në xhensen të egra egra të gjetura në Primorsky Krai dhe Khabarovsk Krai në jug dhe në Kinë verilindore. Ajo rritet nën tendë e pyjeve gjetherënës halore, kryesisht në shpatet veriore të maleve, në të lirshme, tokë të mirë-drenazhuar. Ndodh raste të izoluara, familjet rrallë - 2 - 20 apo më shumë bimë. Rezervat e saj janë të kufizuara, kështu që për përdorim në masë në xhensen mjekësi nevojën industrial në rritje. Kultivoni atë në Kinë, Kore, Japoni, Kanada dhe Shtetet e Bashkuara. Në CIS futur në kultivimin në Primorye (fermë "xhensen") dhe Bjellorusisë (State Farm "Big Mozheykovo").


Aktualisht një e dyta fermë për kultivimin e xhensen ka përvojë të madhe dhe të teknologjisë e xhensen në rritje të themeluar aty në mënyrë të plotë. Xhensen është i përhapur nga farat, të cilat kanë një periudhë të gjatë të paqes - farë Fllad në shkallë vetëm në vitin e dytë pas mbjelljes. Arsyeja për këtë fenomen - zhvillimi i ngadaltë i embrionit. Një tjetër tipar i rëndësishëm i xhensen në rritje është rritje shumë e ngadaltë e bimëve. Në vitin e parë të rritjes ata formojnë vetëm një në tre pjesë të ndarë të letrës dhe të arrijnë një lartësi prej 6 -. 8 cm Në vitin e dytë zhvillon dy fletë pyatirazdelnye dhe xhensen rritet në 15 - 20 cm.

Me kalimin e çdo viti bimët të rriten, dhe deri në fund të sezonit të pestë në rritje se të arrijnë 50-70 cm dhe kanë pesë pesë fletë të veçanta. Një pjesë e vogël e tyre fillon të japë fryt në vitin e dytë të jetës. Në vitin e tretë të fruiting bimë janë 35-65%, dhe nga i katërt - të gjitha bimët normale të zhvilluara prodhojnë fara. Numri më i madh i farave të mira mbjellje cilësitë janë 5 - 6 vjeçare bimët e vjetra. Në një fabrikë të tillë mund të formojnë 40 ose më shumë manaferrat, që një bimë mund të japin 80-100 farën e plotë. Ajo lulëzon në whiner mes xhensen, dhe pasardhësit e tij ripens në fund të gushtit.

Pas fara ripening e bimëve ngritur gradualisht në fund të shtatorit ose në fillim vdes tetor. Rritja më intensive e rrënjë është vërejtur në gjysmën e dytë të sezonit në rritje. Rrënjët Weight-vjeçare varion midis 0,4-1 g dyvjeçar - 3 deri ne 7 g, tre vjet - 6-20 gram, katër vjet - 35-60 gram dhe pesë-vit - nga 35 deri '60 kultivimin artificial të xhensen fermë jep rezultatet. Kështu disa rrënjët arrijnë moshën pesë peshë më shumë se 100 m.
Pas sezonit në rritje rrënjët xhensen tolerojë transplantimit. Ata gjithashtu mund të transplantuar në fillim të pranverës, para regrowth.

Kur transplantimit në një rrënjë date normë të mëvonshëm mbijetesës zvogëlohet në mënyrë dramatike. Xhensen pranverë rritet herët. Gjatë kësaj periudhe, ajo është e lehtë për të tolerojë ngricat lehta. Pjesa më e ndjeshme e uzinës janë buds që janë vrarë nga ngrica - 4-5 °. Për të rritet rrënjë xhensen për të marrë në lagështi llogari tokës, ajo nuk toleron ujë i ndenjur; edhe zonat përmbytjet afatshkurtra ose tokës mbytur në ujë shkakton vdekjen e uzinës. Prandaj, zonat e ulëta, luginat e lumenjve dhe përrenjve xhensen është zakonisht në të egra nuk ndodh. Për kulturën e saj të zgjedhur nezatoplyaemye fusha.

Në të njëjtën kohë relativisht e cekët sistem përhapjen rrënjë e bën bimore të ndjeshëm ndaj thatësirës dhe erërat e thatë. Ginseng përket bimëve Hije. Ai nuk toleron vende të hapura me diell dhe në kërkesat në rritje e mbrojtje nga drita natyrore ose artificiale. Megjithatë, mbrojtje nga drita e tepërt edhe i dëmshëm. Në këtë rast, bimët janë nxjerrë, të bëhet i brishtë dhe të thyer edhe me pak era. Përveç kësaj, këto bimë janë shpesh të sëmurë. Kushtet temperatura të xhensen kërkesat e veçanta nuk e pranishme në rajonin e Moskës në plantacione strehim industriale për dimër lë një shtresë e 5 - 6 cm nga vdekja ngrirjes së rrënjëve ishin vëzhguar për 10 vjet, edhe pse temperaturat në disa dimra të reduktohet në - 35 °.

Në vivo, i mbuluar me rrënjët xhensen mbeturinave pyll ishin të depozituara në - 43 °. Xhensen shumë më keq sjell dimër të butë me thaws shpeshta dhe shi, nën këto kushte rrënjët kalbet, duke çuar për të mbjellë vdekjen. Metodat e kultivimit të xhensen. Zonat më të përshtatshme për kultivimin industrial të xhensen është Primorsky Krai, qendër zonë nonchernozem dhe Bjellorusi. Ashtu si në 2 vitet e para të rritjes bimët rriten shumë ngadalë dhe kultura e xhensen janë kryesisht fidanëve metodë, që është ekonomikisht më i favorshëm sesa mbjellëse të drejtpërdrejtë në një vend të përhershëm.

Për të mirën e ladders dhe nevojën e tyre në rritje për të krijuar kushte të favorshme është shumë më e lehtë për të bërë një zonat relativisht të vogla Kennels. Rritje Farë xhensen. Rritje fidane - një nga fazat më të rëndësishme në kulturën e xhensen, kështu që zgjidhni faqen për çerdhe duhet të jetë shumë kujdes. Farë e mira në më të lirshme-drenazhuar tokat pjellore f. Të më të favorshme me rërë dhe i shkrifët tokat e pasura me humus, janë farë e keqe e infektuara dëmtuesit të qarta dhe jo të liga tokës. Toka për stelë mund të vendoset në bordet e hapura nën tendë e plantacioneve të pemëve.

Në dhe përndryshe ajo duhet të ketë një pjerrësi të vogël të thahet shiut dhe snowmelt; Zona e përmbytur nuk është i përshtatshëm. Për kreshtat mbjelljen e vjeshtës prerë në shtator, dhe për të pranverës - fillim të pranverës. Duke pasur parasysh se xhensen kërkon mbrojtje nga drita, të bëjë kurriz kah lindja në perëndim. Lindja e Largët ruse rekomandoj duke bërë kurriz gjerësi prej 1 m dhe një lartësi prej rreth 20 cm Në Koreja e Veriut pranoi gjerësinë kurriz e 70 cm dhe një lartësi prej 30 cm Eksperimentet xhensen rritur në shtretër gjerësi prej 70 cm dhe një lartësi prej 20 -... 25 cm Gjatësia e kreshtat është falas. Midis tyre largohen gjerësinë gjurmët e 60-100 cm, në varësi të pajisjeve të lloj prytinyayut.

Uji në gjurmët nuk duhet të ngecë në vend. Për të thahet atë në kreshtat gjata në vendet më të ulta të bërë shtigjet kryq. Tokës në kreshtat trajtohen me kujdes dhe nivel. Fara shtresim xhensen. Për xhensen shkallët në vitin e mbjelljes, fara duhet të shtresuar. Për këtë fara Fllad larë mirë janë tharë në hije për të blerë flowability, pasi që ata janë të përziera me rërë të trashë në 1: 3 nga volumi. Përzierje u varros në gjatësi kuti 50 cm, gjerësi 40 cm dhe një lartësi prej 30 cm. Në pjesën e poshtme të cilat derdhi zhavorr. Për ajrim të mirë dhe kullimit të ujit të tepërt në fund të kutive dhe të bërë vrima në mure, diametrin e poshtme të 1-1,5 cm në muret - 0,5 cm.

Kati farë përzierje me rërë është vendosur një shtresë e rërës të pastër dhe pebbles të vogla që pengon kullimin fara kur lotim. Përmbajtja e kutive janë të lagur dhe i vënë ato në një dhomë ku të qëndrojë rreth 4 muaj në 18-20 °. Gjatë kësaj kohe farë përzierje me rërë për të ruajtur të moderuar me lagështi dhe herë pas here, pas 10 - 12 ditësh, përzierje dhe aerate. Gjatë insur ngrohtë faza