Mbledhja një bimë medicinale


Një çështje e rëndësishme në boshllëqet e papërpunuara janë dendur e shëndetit të lodhjes, si pasojë e përdorimit të tepruar. Vëzhgimet tregojnë se me copa të mirë të materialit (nga rregullat!) Gëmusha mund të përdoret një kohë të pacaktuar dhe anasjelltas (në shkelje të rregullave të!) Në qoftë se ju përdorni drizë tepruar performanca e tyre bie, dhe nganjëherë ka një humbje totale dhe grup i bimëve medicinale. Baza për pjesën e dendur racionale e shfrytëzimit të alternuara copa duhet të konsiderohet në disa zona. Kjo do të thotë se në të njëjtat vende nuk mund të angazhohen në mbledhjen e lëndëve të para në vit.

Midis boshllëqet e rregullta duhet të specifikohet periudha gjatë së cilës dendur e rivendosur. Kohëzgjatja e kësaj periudhe ndryshon për bimë të ndryshme: një vit e nevojshme për shërim të plotë shumë i madh, të tjerët - shumë më të gjatë. Sidomos kohë të gjatë (nganjëherë deri në 7 - 10 vjet) duhet të "pushuar" e perennials shumë i madh, të cilat përdoren si organe të para të ujërave nëntokësore. Kushti i dytë i rëndësishëm për ruajtjen e dendur performancës vendet bosh - braktisjen e bimëve si farë. Në 1 - 2-vjeçare Llojet e këshillueshme për të lënë të gjithë zonën madh me 20 - 30% e bimëve që janë obsimenyatsya siguruar shërimin e saj.


Në perennials rhizomatous dhe korneotpryskovyh përveç farës, ju la në tokën e trupave ujor nëntokësor për të siguruar bimë të klonimit. Respektimi i këtyre parimeve në përgjithësi dhe përcakton thelbin e rregullave kryesore të mbledhur bimë medicinale - asnjë të keqe! Si një shembull i humbje të mëdha shkurre bimëve mund të sjellë material detyrë që është obryvannya bar Adonis (kundër rregullave), në vend të prerjes atë me një thikë ose drapër. Kjo në mënyrë të pashmangshme u larguan nga rhizomes dhe rrënjët nga të ulur në shërimin e tyre veshkat, dhe, natyrisht, këto bimë rriten shumë më ngadalë (dhe nganjëherë nuk rriten) se bimëve pjesë ajrore e cila prerë me kujdes dhe organet nëntokësore nuk janë të dëmtuara.

Detyra e bimëve drizë nga lodhje bie kryesisht mbi organizimin prokurimeve, por edhe mbledhësit e lëndëve të para gjatë aktiviteteve të tyre duhet të ndjekim rreptësisht rregullat e mbledhjes së tij. Janë rregullat për grumbullimin e lëndëve të para? Përbërësit aktiv që përcaktojnë vetitë mjekësore të bimëve, zakonisht ato janë të shpërndara në mënyrë të pabarabartë të grumbulluar vetëm në organe të caktuara dhe indet. Prandaj, materiale medicinale para në specie të ndryshme kanë organe të ndryshme dhe pjesë të bimëve, organet nëntokësore (rrënjët, rizomat, zhardhokët, llamba, etj), pjesët aboveground vegjetative (gjethet, rrjedh me gjethe, leh, rrjedh, buds, etj), të gjithë mbitokësore pjesë të bimëve, xhiruar këshilla, buds, lule, fruta ose fara.

Mbledhja materiale të ndryshme të para të ndryshojnë. Termi përcaktohet nga copa të para të pjesëve të bimëve të mbledhura dhe kohën e akumulimit maksimale të substancave aktive në to. Akumulimi i substancave aktive në bimë ndryshon gjatë gjithë sezonit. Në këtë drejtim, vlera mjekësore e lëndëve të para varet nga koha e përgatitjes së saj, sepse të njëjtat bimë në faza të ndryshme të zhvillimit të përmbajnë sasi të ndryshme të përbërësve aktivë. Mblidhni saponin nga rregullat duhet të jetë një periudhë e akumulimit maksimale të substancave aktive në të, dhe ende nganjëherë tërhequr nga ky rregull si e nevojshme për të marrë në konsideratë një maksimum prej mases korrur.

Rrënjët, rizomat, llamba, tubers dhe organet e tjera nëntokësore. Në mënyrë tipike, akumulimi maksimal i substancave aktive në organet nëntokësore me periudhën e bimëve relative të qetë, pra në fund të fruiting dhe vegjetacionit regrowth para se pjesët ajrore pranverën e ardhshme. E gjithë kjo periudhë copë të përshtatshme për organet nëntokësore si një bimë medicinale. Mbledhja rrënjët, rhizomes, llamba, zhardhokët e vendosura për këtë periudhë, në fund të sezonit në rritje kur pjesët ajrore të fillojë të zbehet. Kjo është për shkak të faktit se vdekja e plotë të pjesëve ajrore të bimëve kërkimeve të komplikuara.

Organet nëntokësor të shumë bimëve mjekësore mund të korrur gjatë gjithë sezonit në rritje, si përmbajtja e përbërësve aktivë të lëndëve të para të përmbushur kërkesat e nevojshme. Megjithatë, nëse është e mundur, duhet të jenë të preferuar prokurimin në fund të vegjetacionit? 8%
6ii sepse pjesët nëntokësore gjatë kësaj periudhe janë më të zhvilluara dhe forcën e plotë, dhe më e rëndësishmja - restaurimi i pjesëve të bimëve pasi më vonë është më i shpejtë, dhe ndotje e kishte tashmë plotësisht mbi. Kështu, është e këshillueshme për të korra organet e ngritur në fund të verës, vjeshtës dhe fillim të pranverës. Disa specie me një sezon të shkurtër në rritje dhe mund të korrur në fillim të verës.

Pjesët e bimëve (bar) dhe gjethe sipër terren. Shumë bimeve lëndëve të para janë të gjitha pjesët aboveground të bimëve nuk odrevesnevshaya bëri thirrje për bar të shkurtër apo vetëm në krye shoots gjethe ose lë vetëm. Vëzhgime të shumta tregojnë se numri maksimal i substancave aktive në këto pjesë bimore të mbledhura në nis të lulëzojë dhe të lulëzuar të hershme. Kjo periudhë gjithashtu kontribuoi në rregullat e prokurimit, kështu që ajo duhet të konsiderohet si mbledhja më e përshtatshme të bimëve medicinale gjatë. Në përmbajtje të lartë të përbërësve aktivë, para se të lulëzuar bimët në mënyrë tipike të arritur rritjen e saj më të lartë, duke lehtësuar workpiece.

Pothuajse sezon mbledhur barin dhe gjethet shtrirë dhe zgjat nga fillimi deri në fund të burbuqe lulëzuar. Gjethet e bimëve me drurë mund të korrur tërë verën, por para fillimit të nëntor detalit yellowing ndaluar. Buds e bimëve me drurë të mbledhura në pranverë, kur ata fillojnë të bymehet, por nuk lulėzuar ende. Buds mbledhjen jo të thupër dhe pisha në një kohë më parë - në fund të dimrit. Leh në rregullat mund të korrur vetëm në pranverë dhe në fillim të verës, gjatë rrjedhës sap, kur ajo ndan lehtësisht nga druri. Kone, lule individual e lule, buds, fruta dhe fara janë korrur në fazën e duhur të zhvillimit.

Kur korrje e organeve nuk është e përshtatshme për të kryer mbledhjen e vazhdueshëm të lëndëve të para dhe marrjen e mostrave në mënyrë që të mbajë disa bimë për ndotje dhe shërimin e drizë.