Nikolay Pirogov biografi e shkurtër


Rreth Nikolai Ivanovich Pirogovo i njohur si një të madhe mjek-shkencëtar, nëpërmjet të cilave operacioni është bërë një shkencë, dhe mjekët ishin metodë e arsyeshme e kirurgjisë. Ne kujtojmë birin e madh të Rusisë, them ata që nuk e di se kush është Nikolay Pirogov, një biografi të shkurtër do të ndihmojë ata të ndrequr këtë lëshim. Në 1810, nëntor 27 në Moskë, në familjen e një nëpunësi civil (thesarit) Ivan Ivanovich Pirogov ka lindur në 14 (!) Dhe të fëmijës më të ri në familje, i quajtur Nicholas. Ajo ishte kirurg tjetër i madh. Nga 12 ai mësoi ndërtesën e shkencës, u ftuan për trajnimin e mësuesve, kryesisht studentë në Universitetin e Moskës.

Gjatë seancave individuale me mjekun e famshëm të Moskës Profesor Nicholas E. Mukhin të marrin parasysh këshillën e tij dhe filloi trajnim intensiv për universitet. Në 1824 14 - vjeçarit Nikolai Pirogov shkëlqyeshëm kaluar provimin pranues dhe u regjistrua në fakultetin e mjekësisë në Universitetin e Moskës. Me trajnimi në Pirogov vështirë ishte, por kishte për të kërkuar punë dhe për të ndihmuar familjen. Dhe tani Nicholas më në fund ishte në gjendje për të marrë për të punuar mjek ligjor në dissecting. Kjo punë do të ai fitoi përvojë të çmuar dhe zgjedhjen përfundimtare të kirurgut. Sukses diplomua nga Universiteti i Moskës, Pirogov u dërgua për studime të mëtejshme për të më mirë atë kohë në Universitetin Yurievsky në Dorpat (Tartu).


Këtu, pas pesë vitesh në klinikën kirurgjike Nikolay Pirogov shkëlqyeshëm i kryer tezë e doktoraturës, dhe në '26 e tyre u nderua me titullin e profesorit të kirurgjisë. Në rrugën shtëpi Nikolai, seriozisht i sëmurë, u detyrua të qëndrojë në Riga. Në këtë qytet ai së pari filloi të veprojë si një mësues. Ai shpejt mori një klinikë në Dorpat, e cila ishte një nga veprat e tij më të rëndësishme "anatomi kirurgjikale e trungjeve arteriale dhe tabelë". Ai krijoi një shkencë të re - anatomi kirurgjikale. Me rang profesori, Nikolai Pirogov vazhdoi studimet e tij në Gjermani të udhëhequr nga Profesor Langenbeck.


Në 1841, Nikolai Ivanovich ftuar në Medical-kirurgjikale Akademisë Shën Petersburg në krye të Departamentit të Kirurgjisë. Përveç mësimit në Shën Petersburg, ai ishte në gjendje të organizojnë klinikën e parë të operacionit të spitalit dhe e udhëzoi atë. Gjatë trajnimit kirurgët ushtarake dhe studim kirurgjikale të njohur ai i zhvilluar teknika krejtësisht të reja dhe ndryshuar rrënjësisht shumë metoda të vjetra. Ai krijoi një tjetër prirje e re në mjekësi - kirurgji spital. Duke kaluar mbi 10 vjet në Akademinë, Nikolai u bë i njohur si një kirurg i talentuar, aktivist social dhe edukator progresive. Pirogov këtë herë dhe nuk e refuzojnë nga posti i tij si drejtor i veprave instrumentale, ku ai e propozuara për të bërë mjete të reja për të ndihmuar kirurgët të kryer operacione shpejt dhe mirë.

Ranë dakord për të këshilluar në spitale të ndryshme. Në vitin e dytë pas arritjes së tij në Petersburg ai u martua me Katia Berezina, një vajzë nga një familje fisnike, por të varfër. Katër vjet më vonë, ajo vdiq, duke lënë bijtë Nikolai Ivanovich Nicholas dhe Vladimir. Pirogov e dha veten për të punuar. Ngjarje e madhe për të ishte miratimi i tij më i lartë i dizajnit të Institutit të Anatomisë. Ndër meritat e shumta të saj - një metodë që mbajti emrin "Operacionet Pirogov" disiplinë hapur "anatomisë topografike" zhvillimin Atlas për kirurgët. 16oktyabrya 1846 shënoi testin e parë të anestezi eter, shpejt fitojë tërë botën.

Që shkurt 1847 filloi punën duke përdorur këtë substancë në praktikuar. Gjatë vitit, në më shumë se 10 qytete të Rusisë kryer 690 operacione nën anestezi të përgjithshme, dhe 300 prej tyre - Pirogov! Në 1847, Nikolai shkoi në Kaukaz, ku ai praktikuar me sukses operacioni, aplikuar zhvillimin e tij të ri: anestezi eter, FA SHAT kollarisur fashë dhe kështu me radhë. Gjatë luftës në Krime ai si shef kirurg operuar me iniciativën personale të plagosur në rrethuar Sevastopol, dhe këtu ai së pari e përdorur metodën e klasifikim pacientëve mjaltë filluar. infermierë të trajnuar femra filloi të aplikojë hedh para.

Pirogov ishte në gjendje të krijojë një shkollë shkencore në kirurgji ushtarake dhe fituar prestigj të madh në komunitetin mjekësor në të gjithë Evropën. Kur Sevastopol ra, ai mbërriti në Shën Petersburg. Sa për marrjen e perandori Aleksandër II, ai shprehu mendimin e tij, duke treguar për ushtri të keq udhëheqjes. Si rezultat, mjeku ishte në hir përpara mbretit. Pirogov jo i shqetësuar vetëm një çështje e mjekësisë dhe arsimit, edukimit. Si nga 1856, ai filloi të punojë si kujdestar në distriktin shkollor Odessa, ai filloi të futur shumë ndryshime të reja. Sistemi aktual i arsimit në shumë aspekte të tyre.

Konflikti i pashmangshëm me autoritetet ka çuar në faktin se në 1861 si rezultat i ankesave dhe denoncimeve të tij, ai u lirua me urdhër të perandorit. Një vit më vonë, Pirogov përsëri dërgoi jashtë vendit do të drejtojë përgatitjen e profesorëve të ardhshme. Në 1866, ai u shkarkua nga shërbimi civil, si dhe një grup profesorësh të rinj të shpërbërë. Tani Pirogov rifilloi aktivitetet mjekësore organizuara në pasuri (rajoni VINNYTSIA) e tij spital të lirë. Ajo është shkruar nga e famshme e tij "Ditari i një mjeku të vjetër." Ndonjëherë ai udhëtoi ftesat për ligjërata në Universitetin e Shën Petersburg ose jashtë vendit. Në atë kohë M.

Pirogov ishte një anëtar nderi i disa akademive të huaja. Si një kirurg, ai mori pjesë në luftë, frëngjisht dhe prusian-ruso-turke. Në 1881, në Shën Petersburg dhe në Moskë me të madhe triumf 50 vjetorit të Pirogov si shkencëtar dhe figurë publike. Shumë shoqëri shkencore perëndimore u vlerësuan punën e tij shkencore dhe u dha një doktoratë nderi. Pirogov u dha qytetare nderi e Moskës. Disa muaj më vonë shkencëtar i madh vdiq në pasuri të tij, pasi ai është terminally sëmurë. Para vdekjes së tij, mjeku i madh ishte autor i një tjetër zbulim - një mënyrë krejtësisht të re e balsamimin kufomat.

Deri tani, kisha rural (s.Vishni) mbahet trupi i saj i pavdekshëm balsamosën rrugën e tij. Kjo biografi e shkurtër e shkencëtarit - novator i përfunduar.
Dhe përveç videove film rreth një shkencëtar

LDSveta,