Bimët mjekësore sofat rombolistny


Përshkrim. Kjo barishtore shumëvjeçare 50-70 cm në lartësi. I akuzuar për Compositae familjes. Rhizome ngritur horizontalisht, të trasha, rrënjët hustousazhennoe bishtalec. Rrjedh i drejtë, të vetmuar, neopuschennoe, ribbed, branched sipër. Gjethet basal janë të mëdha, ribbed, pochkovidnoserdtsevidnye, rrjedhin lë gradualisht konik në krye të rrjedhin. Gjethet e sipërme janë ovate ose heshtak. Lulëzuar bimët janë të ndritshme të verdhë, me tuba të kombinuara në 10 - 15 shporta lulesh. Tufë lulesh corymbose - paniculate. Fruta ripens rombolistny sofat në gusht-shtator dhe është një gjelbër-kafe, achenes zgjatur me kafe të bangs.

Bimët mjekësore rombolistny sofat (ploskolistnoho) blooms gjatë muajit Korrik - gusht. Rritja Places. Krestovnik rombolistny rritet në livadhe subalpine e gjatë, pyjet thupër mal, dendur të ashe Kaukazit. Ajo mund të shihet në Kaukaz, Kaukaz Perëndimore dhe Kaukaz. Çorape. Si saponin korrjes rrënjët e barit dhe sofat. Bimët Gras dyqan ato në rrënjë dhe lulëzim. Rizomat sofat dig gjatë fruiting, hiqni rrënjët hollë eontsy dhe të thata vetëm në ajër. Për bimët e ripërtëritshme bosh rombolistny sofat përsëritet në të njëjtën zonë prodhuar jo më parë se 2 vjet.


Ajo është gjithashtu e mundur tharjen e materialeve të hollë shtresë në furrë ose furrë në 45 gradë. Përbërja kimike. Të gjitha pjesët e bimës përmbajnë alkaloide sofat (sarranin, senetsifillin, platifillin, neoplatifillip). Pronat farmakologjike. Alkaloide sofat rombolistny të japë efekt antispasmodic në muskujt të lëmuar të barkut, qetësimin ndikim në sistemin nervor qendror. Por, doza të larta platifillin shkaku CNS ngacmim, konfiskimet dhe dridhje. Mbani në mend se senetsifillin toksike. Mjekësi e aplikimit. Medikamente sofat rombolistny përforcojnë reduktimin e muskujve të mitrës, për të përmirësuar tonin e saj, e përdorur për vrull periferike vaskulare (me endarteritis, me miopatia).

Kursi zakonshme e trajtimit me 40 deri 50 ditë me radhë, por nëse është e nevojshme kjo mund të përsëritet pas 30 - 90 ditë. Trajtimi i bimëve mjekësore sofat rombolistny. Tretësirë. 10 gram bimë barishte melchennoy derdh 100 ml 70% alkool dhe le atë javë vendas.
Infuzion administrohet 3 g Një ditë për 30 -. 40 pika. Contraindications. Helmim, të cilat mund të ndodhin nga droga rombolistny sofat, të shoqëruar nga dhimbje koke, vjellje, marramendje, dhimbje barku, të shembet dhe arrestimi i frymëmarrjes. Ndihma e parë, e cila duhet të sigurohet për helmim është për të kryer frymëmarrje artificiale, thithjen e oksigjenit dhe Lavage stomakut.

Drogës është kundërindikuar në çrregullime kronike të qarkullimit të gjakut, glaukoma, sëmundjet organike të sistemit kardiovaskular, mëlçinë dhe veshkat.