Gjak e bardhë qelizë normë numërimin në fëmijët dhe gratë


Çdo pacient në klinikë apo spital, të cilin është shqiptuar edhe hulumtime minimale kërkon një test të gjakut. E gjakut komplet, së bashku me treguesit e tjerë domosdoshmërisht përfshin përcaktimin e numrit të qelizave të bardha të gjakut. Kjo është e rëndësishme për çdo specialitet mjekësor, sepse niveli i tyre i tregojnë gjakut çfarë shtetërore janë mbrojtjet e trupit. Tani ne flasim për atë rol dhe çfarë lloj i qelizave të bardha të gjakut në gjak, normën e fëmijëve dhe grave të cilët gjithashtu do të të tregoj. Çfarë është leukocytes? White numërimin qelizë të gjakut (WBC) quhet nganjëherë qelizat e bardha të gjakut, qelizat e bardha të gjakut.

Në fakt - kjo është qeliza pangjyrë të madhësive të ndryshme (6-20 mm) me raund apo formë të parregullt. Funksioni kryesor i qelizave të bardha të gjakut - mbrojtje. Këto qeliza të trupit tuaj është e mbrojtur nga mikrobet, viruset, pushtimeve të huaja.
Ata kanë aftësinë për të udhëtuar atje. Ata janë dërguar në dëmin e zjarrit, zhbirues përmes mureve kapilar, në indet ku ka grimca të dëmshme për të absorbuar dhe tretet ato (kjo është e njohur si fagocitozës, dhe e bardha të gjakut-Amortizatore - fagocitet). Me një numër të madh të trupave të huaja në trup të përfshirë dhe rritjen e numrit të fagociteve, të cilat shkatërrojnë "agjentët" e dëmshme dhe të qelizave të dëmtuara, por më të vdesë.


Qelb formuar në indet e përflakur - kjo është qelizat e vdekura të akumuluar e bardha të gjakut. Quantifying normën e qelizave të bardha të gjakut Në të rriturit, norma mesatare e leukociteve shkon 4,0-9,0 h109 / l ata 1000raz vogla se qelizat e kuqe të gjakut - eritrociteve. Specifikimi 109 / l - kjo nuk 109, dhe 10 është në shkallën e nëntë, të drejtë këtu në tjetër ... nuk ka efekt) nivelet e qelizave të bardha të gjakut mund të rritet ose ulet. Kjo varet nga faktorë të ndryshëm: këtë mëngjes ose në mbrëmje, personi i uritur apo jo, pushimit ose jashtë normales, gjendje apo të qetë nën stres, etj Prandaj, për të treguesve të performancës gjakut ishin më të saktë, ju duhet të marrë ata në mëngjes dhe në një stomak bosh (ju vetëm mund të pi pak ujë).

Dredhim Kur numri i qelizave të bardha të gjakut lart normale, ne po flasim për leukocytosis gjakut. Leukocytosis shpesh shkaktojnë sëmundje të ndryshme inflamatore, infeksionet, qelbëzim, infarkti i zemrës, përdhes, djegie të rënda, gjakderdhje akute, shtatzëni ... Megjithatë, një rritje e përkohshme në leukociteve është normë në tendosje të rëndë fizike ose në gjysmën e 2 të shtatzënisë. Kur një test i gjakut tregon se numri i qelizave të bardha të gjakut është nën normale, edhe diagnoza e mjekut - leukopenia. Leukopenia - figurë në disa infeksione virale, të cilat ndodhin si pasojë e lodhjes (p.sh., hepatiti, mononukleoza, ethe, rubeola, dhenve).

Atje ai gjithashtu ngritur rrezatim, sëmundjet ngjitëse (tuberkulozi, bruceloza, Fruthi, sepsa). Arsyeja për rënien e qelizave të bardha të gjakut mund të jetë një mbidozë e barnave të caktuara (ose rritjen e ndjeshmërisë ndaj tyre), të tilla si sulfonamides, amidopirina, hipnotike, dekarysa dhe kimioterapia. "Low" leukocytes mund të ndodhë në disa njerëz që përjetojnë uri të rëndë, depresioni dhe lodhje, tension të ulët të gjakut. Leukopenia imunitet rrezikshëm e të ulët të infeksionit. Çfarë është rëndësia e numrit të qelizave të bardha të gjakut? Së pari, devijim nga norma tregon ankth në pacientit dhe ashpërsia e procesit aktual.

Së dyti, analiza e përsëritur tregon dinamikën e këtij treguesi për të përcaktuar se sa shpejt proces përparon apo është në rënie. Së treti, në rastet e dyshuara disa sëmundjeve (p.sh., pneumoni) në simptoma të butë, një mjek i bazuar në prova e leukociteve (në këtë rast - qelizë të bardhë të gjakut) mund të konfirmojë diagnozën. Çfarë është norma e qelizave të bardha të gjakut në fëmijët? Numri më i madh i qelizave të bardha të gjakut është normale në foshnjat, ajo ndryshon shumë: nga 9 deri 30h109 / l. Me moshën, ajo zvogëlohet. Fëmijët nga viti në 3 vjet me normal WBC 6,0 -17,0 h109 / l. Edhe në qoftë se ajo do të jetë 20h109 / l, ajo është mjaft normale.

Në normë 6-10rokiv e leukociteve është 6,0-11,0 h109 / l. Nëse në këtë moshë fëmijës një dietë të shëndetshme, nuk ka dëmtime dhe sëmundje - këto shifra do të jetë e qëndrueshme. Arritjen e moshës 10, dhe gjatë maturimit të mëvonshëm, shkalla e tyre e fëmijët do të kenë shifra 4-9 njësi (si në të rriturit). Qelizat normale të gjakut të bardhë në gratë Nuk është një tjetër kategori e njerëzve që kanë ngritur bardhë numërimin e qelizave të gjakut në gjak mund të jetë normal. Ky gratë në periudha të caktuara të jetës së tij. Shkalla e tyre e femrave (4-9h109edinits), por numri i qelizave të bardha të gjakut rrit para menstruacioneve. Rritja e numrit të qelizave do të ndodhë domosdoshmërisht në gratë shtatzëna, sepse gratë shtatzëna rrit vetitë mbrojtëse të trupit.

Megjithatë, është e rëndësishme për të kontrolluar procesin (sidomos ndryshimet në numër të formave të veçanta të leukociteve të lidhur me patologjitë). Dhe, sigurisht, trupi femër reagon rritje të qelizave të bardha të gjakut në gjak pas lindjes. Njohja e rregullave të leukociteve në gjak dhe arsyet kryesore për ndryshimin e tyre në asnjë drejtim na ndihmon për të kuptuar shkakun dhe efektin e proceseve në trupin tonë. Në një përpjekje për të ruajtur nivelin e kërkuar të "mbrojtësve të qelizave të bardha të gjakut" Ne duhet të pranojmë se kjo është arritur duke iu shmangur zakone të këqija (pirja e duhanit, alkoolit