Dislokimi i përhershëm i sup përbashkët, trajtimin


Shpatull ndrydhur - plagosje të shpeshta, të cilat kanë tendencë për atletët ose njerëz puna e të cilëve përfshin ushtrimin e rëndë fizike. Kështu, sipas statistikave, më shumë se 15% e dislokimit të thjeshtë të shpatullën zhvillon në zakonisht. Për më tepër, mundësia e ri-dislokimit varet nga mosha e viktimës. Interesante, rastet dislokimi i përhershëm ajrore verë pothuajse kurrë të ndodhë. Jo se pacientët deri në 30 vjet. Ata ri-përmbysje ndodh në 80% të rasteve. Kjo ndodh kryesisht brenda gjashtë muajve pas dislokimit fillestare. Kështu që tani duken zhvendosjen më të njohur të shpatullën përbashkët, trajtimin e kësaj sëmundjeje.

Arsyeja kryesore është fiksimi i gabuar ose e pamjaftueshme pas dislokimit të përbashkët, pse faji është shpesh e lehtë sigurisë viktimë. Më pas, për të paguar për këtë pakujdesi e kanë të shtrenjtë sepse dislokimi i përhershëm është e dukshme në të gjitha situatat, edhe kur ajo është personi i prirur me sa duket nuk bën asgjë që të mund të provokonte pasoja të tilla. Dislokimi i zakonshëm mund të ndodhë në ëndërr, kur heqjen e armëve deri dhe heqjen e anës dhe madje edhe kur krehje e flokëve. Që praktikisht çdo situatat më të pafajshëm, ndërsa ka raste kur disa Zhvendosjet përhershëm ndodhin edhe disa herë në ditë.


Megjithatë, kjo nuk është më e keqja. Nëse ju drejtuar situatën, pa marrë parasysh sa shpesh ndodh, vëmendje për pasojat, dhe duke shpresuar për të "vetë shëruar" ju merrni zhvendosjen e shpatullën përbashkët, ndërlikimet e jo dolikuvaly atë. Me kalimin e kohës, shkeljet e të çon të përbashkëta sup të faktit përsëriti se shpatull është duke u bërë më pak të shkathët, dhimbje të mprehta të ndodhë edhe me lëvizje të vogël. Ky krah dhe parakrah muskujt atrofi ekspozuar dorë është dobësuar dhe personi fillon të bëhet më keq e kanë atë deri në pikën se pacienti nuk është në gjendje të kryej lëvizje të thjeshta - të mbajtur kupën, të heqë lugë në gojën e tij, lani flokët e mia, bukë të prerë dhe kështu me radhë. d.

Me pak fjalë, dislokimi kronik i çon shpatullën e përbashkëta për faktin se një person nuk është në gjendje edhe të vetë vjen paaftësi të pjesshme. Kështu, parandalimi i vetëdijshëm, duke parandaluar zhvendosjen e shpatullën përbashkët, rehabilitimin pas një pjesë e nevojshme e procesit të rimëkëmbjes pas praktikën e saktë të dislokimit primar traumatike. Në këtë rast, parandalimi është kufizimi i plotë i nyjeve lëvizjes në gjithë korrigjim kohë të dislokimit të. Zakonisht ajo është 5-7 ditë, megjithatë, prania e faktorëve si thyerje apo dëmtim të indeve të buta të periudhës së përbashkët fiksimit komplikuar mund të zgjatet.

Fiksimin e supe të përbashkët është arritur duke imponuar fashot fiksimin ose splints veçanta. Pastaj vjen një periudhë të rehabilitimit kur sup gradualisht në punë dhe me kushte të vogla fizike të stresit për forcimin e marrëdhënieve të shpatullën përbashkët. Ushtrimi zhvendosja e shpatullën përbashkët ndihmon për të shmangur të mëtejshëm ri-zhvendosjen. Llojet më të përshtatshme për këtë fazë të ushtrimit është ushtrim me shtangë dore të lehta ose një zgjeruesit ngushtë. Nëse masat parandaluese nuk kanë qenë shumë efektive dhe dislokimi i përhershëm ndodh më shumë se dy herë në vit, e vetmja zgjidhje është trajtimi kirurgjik i dislokimin e shpatullën përbashkët.

Sot, ka më shumë se treqind teknikat e praktikës dhe ruajtjen kokën e përbashkët të humerus. Zhvillimet e cutting-edge në këtë fushë të lejojë për të bërë pa shkurtime, të cilat në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon periudhën pas operative dhe kohën e nevojshme për rehabilitimin e përbashkët operuar. Njëra është mënyrë artroskopycheskyy në të cilat operacioni është kryer duke përdorur dy birë të veçantë. Pas një prej tyre në zgavrën e shpatullën përbashkët është futur Arthroscope - pajisje optike që ju lejon për të shqyrtuar gjendjen e përbashkët, për të zbuluar dëmtimin e ligaments dhe të përcaktuar shkakun e destabilitetit. Pas një tjetër janë mjete të veçanta që lejojnë kirurg forcon joints cik prerë, e cila është e fiksuar nga të ashtuquajturat ankorave të bërë nga një material përfundimisht zhytur në trup.

Me trajnimin e duhur të operacionit kirurg të suksesshëm të kryer nga metoda artroskopike është 95%. Megjithatë, kjo metodë nuk është gjithmonë i zbatueshëm dhe nëse të dëmtuara ose të vjetëruara
idryvu cik glenoid i fragmenteve të kockave.
Pastaj përdorin teknika klasike që kërkojnë shkurtime. Në çdo rast, kjo nuk do teknikë e përdorur, rehabilitimi postoperative është e veshur me mbulesa të kokës apo shalle special shkrirje më pak se një muaj, dhe në disa raste edhe të hedhura veçanërisht i vështirë mbivendosur dhe rimëkëmbjes nga dislokimin e shpatullën përbashkët është i shtrirë në gjashtë muaj .

Ky besim vetëm në mjekësi do të ishte i gabuar, sepse rehabilitimi i suksesshëm është e mundur vetëm në rast të një pjesëmarrje aktive dhe të vetëdijshme të pacientit, me respektimin e rekomandimeve në mënyrë motorike dhe duke ndjekur ushtrimet e rekomanduara terapi fizike, si dhe të vetë-masazh. Peter,


Lini ju lutem komentin tuaj poshtë! Është e rëndësishme të dini opinionin tuaj!